Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

things to do. 2010.

Wednesday, December 30, 2009

benda2 yg mesti dipikirkan 4 2010

- ibadah wajib n sunat. [espeseli solat.. aish. salu benar lewat2... T-T]

- SPM [prepare!! nothing ventured, nothing gained, syaza!!! T-T]

- pergaulan&percakapan.

- english debate.

- orientasi f1.

- usrah&badar

- video-fotografi

- irshadian explorer.

rse cam byk dalam pale otak tadi... tp bila nak senarai sume terbang ntah ke mana ???

hmm.

air hitam dalam.. n PMR

Thursday, December 24, 2009




Waa.. cantek je kan gambo..
tapi ni gamba2 kat sawah . mne eduforest?
ha. ni ade satu.
aik? 1 je?
yeah. that reminds me.

WE DIDNT FIND THE MAIN ENTRANCE.

gahahhaha.

spent almost 2 hours walking, looking for the main entrance. praktis merentas desa. hahaha
we saw the Edu Forest, but can't seem to find the entrance.

bila nk tnye org, Bella ckp buat malu je..
hahahha.

so, adventurenye bukan kat EduForest, tp dlm perjalanan mencari eduForest.

hadeehh. lwok2..

by the time we FINALLY found an entrance. GODDD. Trok gle condition. kayu sume cam nk patah je.

n the only explanation to this is
"rasanya yg kte lalu ni kan... kawasan lama. kawasan yg xdibaik pulih lagi. xpon yg xkan dibaik pulih. maybe diorang ad repair dari main entrance sampai certain part, n part yg kte tgh lalu ni dah terkeluar dr range kawasan yg repaired.."

and hafi ckp
"rasa td dlm duk belok2 tu, kita tersilap belok..."

"-_-

yeah. bersidai di tepi highway..
mak terpaksa pusing 2 kali sbb xnmpk any signs tunjuk where to go...?
then mak ckp.. "kalo xjumpe, kelah kat umah syaza je la~~"
ahahhahaha.

YEAH. jadi itulah kesudahannya.
berkelah di Taman Rekreasi Alamanda..

we actually had fun.. lalu kat bendang. sejuuuk.. windyy..
PEPAGI LA. da tengahari tu, bersidai je la~~
:D

balik umah, potluck ngan bekal2 yg sepatotnya makan kat dlm tu..
n then diorang tgk KCB.. xD

Bella n Ainah save e-tuition physics ngan Uncle Phang, movies, pictures.. etc.

lawak2..
xpe2, lepas ni make sure tau kat mana nk masuk, then baru pegi. hahahahha...
b4 pgi tu, ad this one guy on the net btau mcm mana nk g... but i was like, "xpe2. tau dah, xyah baca la dia tulis pe..."
mne la org nk tau da buat jalan baru. ngahahha.

oh n yeah, congrats to every single one of u guys yg g amek result PMR!
walo ape pon keputusannye, Allah is All-knowing. jgn lupakan Dia.. :)

irshadians, dgr kata 72 org eh 9as? tp 8as 28 org... n ramai 7as ... Bonda berleter panjang x?? xD

Pau.

Wednesday, December 23, 2009

baru lps makan pau.. buat pau tengah2 malam , cadangnye nk bawak bekal g EduForest esok.. tp syabil telah jatuh cinta dgn pau buatan akaknya ini lalu menghabiskan pau2 yg ada... ahak333.
tp ad lagi la yg xkukus g. :D

instead of the usual, g sunway/pasific/any mall, jalan2, makan2, jalan2 lagi then balik, decided to go somewhere else.. nk lepak2 ngan si Aliaa, Bella, Hafi. tp Aliaa xleh g, so ajak Ainah. dan syabil nk ikut gak. "-_- pelik kan port lepak ni. hahaha. BUT BEAUTIFUL. dlm gamba la. i sure hope xde indah kabo dr ghupe. :D




the entrace fee is nil, and we'll bring bekal, so, jimat kos. :D
i can't wait!!
:D

result PAT dan button badge.

Tuesday, December 22, 2009

Assalamualaikum.

So. result PAT da dapat.

ALHAMDULILLAH, xseteruk yg disangka...

Mak looked at it and said.. "asal addmath lain drpd yg lain?.. tusyen xnak.."

ngeee~~~

i told aliaa my result n she said

"woahh. even in ur x kesahness. xaci tol"

hmm. btol gak.

result yg dpt mmg mcm xsetimpal ngan usaha. i mean, bukannye i worked my butt off but flunked everything, it's the opposite.

ya Allah.. ana malas2 ni pon Dia still nk bg result elok2.. moga2 ini bukan istidraj. amiinn.

tp, personal view, my +m3 and physics hanco. even though markah physics jauh lg tinggi dr +m3, tp my physics hanco hanco hanco sbb i dont even know what i wrote that day. +m3, as expected. but there's no need to be unhappy, i shall aim for the next, not the past.

chemistry, unexpected. i know i can do better, tp sbb tragedi malam tu, i expect my result to be waaaaay more horrible than the result i got.. ya Allah. moga ini bukan istidraj. bukan bukan bukan.

pg tadi, ada e-tuition ngan Uncle Phang (waaaa besnye panggey cikgu "Uncle").. LIGHT IN PHYSICS REALLY DO MAKE SENSE! he's great, i mean, bertuah gle budak2 skola dia to have him as a teacher; he deserves the title "SuperTeacher".. xpe2, everyone deserves that title in his/her own way :)

more than an hour punya session pon xterasa boring langsung, xrasa mcm sejam, i keep waiting for more. i absolutely agree with him saying;

"when studying lights, even if you read 10,20 times, it's useless! u must do drawing again and again."

so. SPM next year. by now i should know my weaknesses and my strengths.. all i have to do now is work and work and work. stop being Lady Lackadaisical, and study smart. doa mintak dibuang sifat malasku yg sgt menebal dlm diri, bukak pintu hati everytime blaja, n the rest is up to Him.

ok. done pasal PAT result.

button badge!

da dapat button badge for Video-Photography Club next year!!

i ordered 2, buat permulaan.. 1 mylar plastic covered, 1 matte laminated. mylar is 70sen cheaper than matte.. nk tgk mne elok lg so that i can proceed...order lg 30 kot.

tp cikgu zaharah nk buat pendaftaran ahli lagi next year. TIAP2 TAHUN ADA PENDAFTARAN KELAB. so, susah la nk order. kne tunggu dpt snarai ahli, baru leh order ikut specific needs.

overall, i love the badge. the cheaper one looks better..kot.

ok lah. till then. :)

p/s: Found out Hafi got 2nd in class, n if aliaa (still xdpt lagi) got 1st, alhamdulillah 3org on the top 3.. dlm klas je laa.. haha :D

Janggut.

Sunday, December 20, 2009


“Bezakanlah (jangan menyamai) perbuatan orang-orang musyrik, lepaskan (simpan) janggut kamu dan nipiskan misai kamu.”- Hadis riwayat Bukhari & Muslim.



Perbualan pada satu petang seorang kakak [mithali] dan seorang adik yang [terlalu] banyak bertanya.

"Kakak, btol ke simpan janggut tu sunnah nabi?"
kakak [mithali] berfikir sebentar. erm. pernah dengar. yg sunnah nabi bela janggut, .. misai budaya barat. rasanya. kakak [mithali] tersebut pun bersuara.
"ermm [angguk]. mne adik tau?"
"along cakap"
"oh. eh? along xde misai kan."
"along tiap kali ad misai je dia cukur... [sambil buat gaya org mencukur].. tumbuh lagi dia cukur..."




"abah punye misai tebal pe.."
"hehehe. xpe ke akak simpan misai mcm abah?"
"SUKA HATI KO LAH. sunnah xwajib, tp digalakkan..."
"oo.."
"adik nk ada janggot x?"
adik tersebut mengangguk.
kakak [mithali] mula menginterview.
"janggut camne? jambang?"
"jambang tu ape? yg banyak2 janggut kalau x cukur, dia tumbuh dari rambut kat telinga ni sampai telinga ni eh? macam yg Sultan Muhammad El Fateh tu kan?" (adik ni baru lps tgk VCD sultan muhd el fateh yg dibeli kakak [mithali]nya. hahaha)
[sambil tunjuk hujung telinga kanan, memegang dagu dan berhenti di sideburn kiri]



"mm. btol la tu.. adik nk cmtu ke?"
"xnak2.. adik nk sikit je."
"yg sejempot tu? mcm pakcik man. hahah (soul patch)"



"ha. boleh gak.."
"mcm paksu romzi pon ok gak? ooorr.. adik nk yg gile2 mcm dlm tv ari tu? hahha"

"ee.. xnak2.."
~.~ .. ape2lah adik oi.
tapi perbualan mereka tidak berhenti setakat itu.
byk lagi berkenaan masa depan. tp cukupla korang tau kakak [mithali] itu really wishes her lil bro to become a good, pious husband one day.. amiin.

that lil boy said he doesnt want a girlfriend sampai la dekat U nnt... n he wants to have a wife yg bertudung labuh macam mak dia, tapi kalau xde pon xpe la. xkisah..asalkan tutup aurat. n he said he's ok if his wife is a career woman.. kalau wife dia balik lambat, dia tolong masak.. kalau dia balik lambat, wife dia la masak.. cuti2 masak sme2...HAHAHA. HE'S NINE!

budak2 zaman sekarang~~~

photos all credit to Flickr.

ok. so here's the real deal.
Janggut.
bukan susah pon nk bela. tapi baper kerat yg sanggop?
nmpk alim la.. nmpk tua la.. serabai la.. ape la.
Rasulullah galakkan bela janggut, tp jgn la bg nmpk serabut lagi serabai!
tu dah lari dari amalan yg mementingkan kekemasan n kebersihan dalam islam! huhu
Kebersihan Dan Kesucian Dalam Islam

Hadith :
Dari Aisyah r.ahn, katanya: Rasul s.a.w bersabda: “ sepuluh perkara dari (peraturan-peraturan kebersihan) yang dituntut oleh agama, iaitu: menggunting misai, membiarkan janggut(tumbuh panjang serta mengemaskannya), bersugi(membersihkan gigi), menyedut air-membersihkan hidung, memotong kuku, membasuh buku-buku jari, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, dan beristinjak”. Kata Mas`ab (salah seorang rawi hadis ini): “dan aku lupa akan perkara yang kesepuluh, aku fikir perkara itu) tidak lain dari berkumur-kumur..”

Riwayat Muslim
terpulangla korang nk simpan atau tidak (lelaki, yeh..yg puan jgn gedik lak nk tambah hormon nk simpan janggut.)..

apa2 pun, jangan mencela org tak berjanggut. kerana ia adalah sunnah jibiliyah. nak ikut boleh, taknak ikut pun takpe..
mungkin org tu bermisai ad sebabnya.. sebab2 peribadi.. siapa tahu.. hidup dia, bukan hidup kita..

abah ana pon x simpan janggut. ada misai. lebat la jugak. org kata bila bermisai ni nampak garang. hahah. n no doubt, kawan2 ana sume igt abah sorang yg garang. tapi... ahak222. :D

ana xleh bayang kalo abah ana xde misai tp berjanggut! ahha. sbb da terlalu lama agaknya memerhatikan muka abah mcm tu. [p/s: tgk muka parents leh dpt pahala. :D] photoshop might help. hahah :D

lme btol nk upload gambo abah. xape lah~ len kali yek. nk wat folio.... "-_-

Maher Zain


haa... Maher Zain?
pnah dgr?
spe pulak mamat ni?
peninju kah?
penjual sate kah?
penolong buat folio budak2 form 4 kah?
pengawas pusat sumber kah?
bapak sedara aku kah?
bapak sedara kau kah?
pelakon extra nur kasih kah?
model shampoo kah?

oh.. tidak2..

ok, dia penyanyi baru dlm dunia nasyid ni.
lagu2 dia bessss~~
they give hopes.
soothing.
his strengths are his voice, the music, and the lyrics.. so, u get me. he's awesome, insyaAllah!

i found his music, ACCIDENTALLY.
mse tu ngah nk ubah aura blog ni, so i decided to put a new song...
then mse tgh cari kat fulmusik tu

"maher zain? xpnah dgr pon. dgr je lah.."
waaaa. lagu insyaAllah dia sgt best. sgt optimist... n fyi, lagu insyaAllah telah diletakkan di dalam blog syaza suraini ini sejak beberapa .. er. xigt. beberapa bulan yg lalu. dan sejak beberapa hari yg lalu, blog ku telah DISERANG HENDAP oleh beberapa rakan sekolah setingkatanku yg masuk xbagi salam sbb nk dgr lagu dia. hahahah.

n lagu skrang ni is Always be There. lyric, bace bawah tu la. pnat je org letak. personally, i love insyaAllah more, but this one is great too~

lagu2 dia yg lain pon best.
he is so on my fav singers list~ ngeh2.
i wonder kat mana nk cari album dia?
walopon kemungkinan utk beli tu sgtlah tipis. hehe.
sbb byk sgt dah full songs yg boleh didonlod kat tenet. ngeh2. >;D

ha. kalo korang nk dengar lagu2 dia, ape lagi.
cari sniri la.
taip je MAHER ZAIN. cari la kat mne2.
huhu

n dia xnyanyi in English je tau! he even sings in French, Arabic.. er. bahasa ape lagi dia nyanyi...bak kata sorang YouTuber, "masha allah, he has so good pronounciation in all the languages he sings in.."

bukanlah nk mengagung2kan dia. tp yeah, his music touched many hearts.
may Allah bless him in his career towards bringing people closer to Allah. amiin.

A story to share..

Salam..
satu kisah utk dikongsi~
from sorang member kat iluvislam...

kadang-kadang...kita lupa bila bicara hal pelacuran nie.
yang nampak di mata tak semestinya barang hakikat!
tapi...yang itulah selalunya menipu daya manusia dlm mentasykilkan kenyataan hidup.

teringat kisah yang berlaku pada seorang sahabat.
saya kenal dia sejak dlm sebuah ngo ISLAM. jujurnya..ABIM!
selepas graduat...dia diambil bekerja di sebuah sekolah agama di satu negeri.
sambil jadi pendidik...dia aktif dlm ngo ISLAM yang satu lagi...(bukan ABIM).

ringkas citer...
satu hari...dia joint bersama pihak berkuasa seperti imigresen dan jabatan ugama negeri tersebut. serbu ke satu premis pelacuran yang berlindung di sebalik perimis pub disko dlm kawasan perumahan. tindakan nie diambil hasil aduan dan risikan yang dibuat sepanjang tiga bulan. ramai juga gro asing ditangkap. salah seorangnya...adalah gadis cina kelahiran perak. untuk pengetahuan, sahabat saya nie dah ada tunang dan tunangnya bekerja di putrajaya ketika itu. tempoh pertunangan mereka cuma ada baki 2 bulan sahaja lagi. maknanya 2 bulan lagi mereka dah nak kahwin.

balik citer pasal gro cina tue.
rupa-rupanya...gro cina tue adalah seorang muslim.
dia diperangkap oleh lelaki melayu yang bekerja dgn bapak ayam.
bercinta selama enam bulan terus ajak kawen.
maksudnya...cina nie masuk ISLAM sebab nak kawen.
keluarganya di perak..halau dia dan tak mengaku sedara.
tapi kerana cinta...dia rela ikut lelaki melayu tue dan kawen di sempadan.
dua hari selepas kawen...dia dihantar ke premis pelacuran tue tanpa kasihan belas ihsan. sepanjang lima bulan dia minta tolong dgn TUHAN ISLAM selamatkan dia...kalo benar TUHAN ISLAM adalah yang benar...dia berjanji pada TUHAN ISLAM tue..akan jadi muslimah yang baik!!

sahabat saya dan mereka yang terlibat dlm operasi tue tergamam dan sebak.
mereka percaya cerita gro cina nie...sebab...dlm bilik tidur dia..ada al-quran dan telengkung solat dan agak terpisah dari bilik gro yang lain.

sahabat saya nie terus call tunang dia di putrajaya dan maklumkan hal tersebut lalu menyatakan hasrat untuk menikahi cina muslim itu demi akidah gadis cina tue.
tapi...tunang dia tak mahu hidup bermadu...lalu memutuskan tali pertunangannya dgn cara baik. tapi...ibu bapa sahabat saya marah sehinggakan ayah dia mengharamkan anaknya (sahabat saya) memijak kaki di rumah kampung mereka. tak mengaku anak kerana memalukan keluarga mengahwini pelacur sebagai menantu dlm keluarga orang baik-baik!! entahler...kasihan saya tengok sahabat saya tue.

adakah salah tindakan dia??


»apekah kesudahannya? bapak dia ok ke? jadi kawen ke? tekan sini tekannn«




dah baca? mulia kan hati lelaki tu...

Surat Cinta........

Salam..

»Surat Cinta. Love Letter«


Matinya Seorang Blogger?

Saturday, December 19, 2009

Sebagai seorang yg suka melukis tp kurang berbakat,
i find these blogs my fav
eheh

Freshie
Daun Hijau
NamikPasha

dan byk lagi.. boleh tgk kat blog Freshie, "Seni Muda Mudi"
...
and,
ni pon best gak.
:)

UmairZulkefli
korang igt lg x komik pasal Couple thn lps yg mmbuatkan ad bbrapa budak pompuan menangis?
ha. dialah empunya cerita..
ad byk lagi tulisan bermanfaat dlm tu.

lainla ngan penulis blog ini...... yg merapu selalu. huhu T-T

ERM.
terkedu jugak baca 1 thread kat ILuvIslam..
bila dia cakp pasal
"matinya seorang blogger"

kalau kita post menda2 xbermanfaat, melalaikan.. n bawak dosa,
selagi kita xdelete (lebih parah; bila ada org copy n forward)
kita akan dapat dosa berantai....
kita xtau bila kita mati kan..
kot dibuatnya blog kita penuh ngan pelabur saham dosa kita, yg terus-terusan menaikkan saham kita, even bila kita da mati..

hee~~~ mnakotkan.

utk kupasan yg lebih mendalam
klik sinin => bingkisan kasih buat para penulis blog

so, arap2 xde la kandungan yg xsepatotnya... insyaAllah
wsalam.

Syahmi Potter is completed.


ahaha. :D

i dont know bout u, but if my friends look at my first brother, and watch Harry Potter
they would say they look alike.
even my parents pon ckp. haha.
he looks like harry potter, not daniel radcliffe, there are differences, ok?

ahaha. gamba curi from FB along. :D:D
mls nk amik gambo dalam2, amik profile pic je. :D

so haaaa. ape yg membuatkan Syahmi Potter completed?
the scar, hofkooss.
hak3.

along terhantuk kat almari, n kepala terbelah. ok, bukan kepala terbelah, ada kulit kat kepala, atas sikit dr dahi, terbelah mcm org tetak ngan pisau. ok, exaggerated. xdela mcm org tetak ngan pisau. :D

post ini hanyalah gurauan semata2. ada kenemngena ngan yg hidup, xde kna mengena ngan yg mati. along ialah along, harry potter is harry potter, and daniel radcliffe is dan rad. :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

so. the real deal is.
td ad sambutan awal muharram ... kat umah Mak Cik Hajar. besaaar owh umah banglo dia~~
xpnah2 se poie smbutan2 ni..
kira, jalan la persatuan penduduk kampung ni~ :D
can't wait bg ad banyak2 umah n mse tu la baru mak bg main basikal jaoh2.
"-_-
"awak tu pompuan.."

hee~
xde gamba pon.
just as much i wanted to be a photographer one day,
i hate candid photographs of me.
mcm xsecure je nk bergerak. kejap2 flash, kjap2 flash.
hee~~
but i love amik gamba candid org lain.
gahahaha. xadil sunggo.

erm. mata da merah. can't continue.
later~

Salam Maal Hijrah 1431h

Friday, December 18, 2009


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Align Center
Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

oh n yeah, i love this one

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

so yeah.
looking back at my previous resolutions, i still need to work more.
i know i shudn't make any. "D.. hehe

well, let's pray we'll be bless in this new hijriah year, let us all face challenges in life at ease, and yeah, don't forget Him. :)
May Allah bless all of us, insyaALLAH. :)

happy new year everyone!
1431h. i'm gonna be 18 on the next zulkaedah..

Tuesday, December 15, 2009

Walau Sendirian

Folio BM

Monday, December 14, 2009

Assalamualaikum.

Ha, thanks to Wafa Zulkifli for her response to my plead. hahahahaha.

Ni utk kekawan yg ilang ktas arahan *batok* *batok*

ok. utk diri sniri sbb tkot ilang lagi. ahahahah

JULIA

-Pengenalan/muqoddimah

-Biodata penulis

-Sinopsis keseluruhan

-Peta minda bab demi bab

-Lakaran peta minda;

. tema n persoalan

. watak perwatakan

. plot

. teknik plot

. nilai

. pengajaran

. sudut pandangan 

. gaya bahasa

. perbandingan ngan novel PK

.. peranan watak utama

.. peranan watak sampingan

.. latar2

.. nilai n pengajaran

-Kesimpulan

ANTOLOGI (prosa tradisional shj)

-Pengenalan

-Sinopsis

-Lakaran peta minda

. binaan plot

. peta minda

. tema persoalan

. nilai pengajaran

-Kesimpulan

KERATAN AKHBAR

-er. ni bl0m berminat nk buat lgi. hehe.

lupo lak.

Sunday, December 13, 2009

lupo lak nk ckp, i finally get to watch khabir bakhtiar's SETEM . ahahhah

semangat je tgk trailer months before kuar, skali dia kuar bulan July.. ad ape ntah time tu. 

xtengok arh. pastu mse nga belek2 little lappie, tgk yan donlod torrent.. first nampak, ketika cinta bertasbih. tapi lil lappie tu x kuat, cabut wayar, PUP! teroff. laa. pulookk.

restart kat dalam bilik, siap ngan speaker, hahah... bukak folder tu, nmpk

"EEEIT~ SETEM~"

heheh. enjoyable lahhh

mula2 tgk sorang2 mmg terkekeh2 la gelak dlm bilik.

then my brothers pasang kat TV, join lagi. ahaks. xD

BEST2. :D thrill n adventure. ending mmg unpredictable. :)

Ketika Cinta Bertasbih ..



Assalamualaikum.

Ya Allah... I know characters dalam cite ni sume ikut skrip, tp there r possibilities kan mmg ad dlm real life..

huhuhu~~

sedih2~~~

Ujian kat Furqan yg paling menyentak emosi nih!

So, dia ada pelajaran agama, tahu syariat etc at the same time, hensem, anak org kaya, org berada. time study kat mesir dia duk kat apartmen mewah. tp dia x sombong. cuma lavish je kot. (xbrapa dengar sgt dialog drang... xde sarikata... donlod punya lah katakan~~ hehe)

then. satu hari ni, dia nk study for his upcoming thesis, dia book 1 president hotel sbb nk suasana yg lebih aman sbb nk study. ha, dia ni da merisik sorang anak kiyai, Anna; sopan, alim, lemah lembut sume.

time dia tgh study tetiba ada sorang pompuan call dia... ajak dia g jamuan kot kalo x silap. Furqan ni nk study kan, so dia tolak la ... tp pompuan tu ckp, dia akan tunggu... pastu dia call lagi. furqan tolak lagi. then pompuan tu ckp..

"i'm dissapointed in you."

the next morning, dia bangun; naked. ad emel. ugut. pompuan (nama dia Sarah) tu ckp, kalo xnk gamba2 porn dia tersebar, dia kne bayar duit n xrepot polis. furqan apa lagi, nk termuntah2 la sbb he knows he will never ever do such thing!! dia difitnah~ dia buat gak laporan polis .. suh cari pompuan tu.

dpt tu pompuan tu Israeli and mse kne tangkap tu Sarah buat2 gila. Sarah ni mmg kerja dia peras ugut org. Furqan mangsa dia.

Furqan mmg marah gle ah. satu hari tu, polis panggey Furqan. dia cakap, 80% mangsa ugut Sarah akn kne HIV..ke AIDS tah. tp antara 2 tu la! Furqan tau dia x buat benda terkutuk tu so dia ckp mustahil dia kena virus tu, tp polis tu ckp, maybe Sarah suntik virus tu kat badan dia, sape tau...

ya Allah.. dia kena virus tu. huuuu~~ kesian dia~~~ huhu. polis tu janji, xkan ad spe tau yg dia ad HIV; asalkan dia cepat blah dari Mesir n xsebarkan virus tu kat org lain.

So dia balik la jakarta.... g jumpa famili Anna, n Anna seniri, nk dgr keputusan Anna.

Anna bg syarat; kalo nk kawen ngan dia;

1. biar dia tinggal ngan famili dia.

2. selagi dia masih berdaya utk tunaikan kewajipan as isteri, Furqan xboleh kawen ngan org lain.

Furqan ckp, ape tu maksudnya dia haramkan poligami?

Anna cakap, x. Dia xharamkan poligami. Kalau Furqan nk kawen 4 sekali gus pon boleh, tp Anna x termasuk dalam senarai isteri2 dia. Anna nk jadi mcm Siti Fatimah yg xpernah dimadukan n mcm Siti Khadijah yg sampai ke akhir hayat dia, Rasulullah xpernah madukan dia.. ..

er. korang tengok sniri ar. cite ni senarnye plakon utama bukan Furqan, tapi Abdullah Khoirul Azzam. Abdullah ni kawan baik la ngan Furqon. Dia ni 9 thn blaja kat Mesir, dia blaja sambil bkerja jual tempe, ikan bakar..  sbb nk tmpung famili nun kat Indonesia. Ad sorang pakcik ni suggest Azzam g melamar Anna... so dia jmpe la org tgh tu.. nme ape ntah. tp kawan tu ckp, kalau dia jadi Anna, dikhitbah 2 org lelaki - sorang pentingkan ilmu, sorang jual tempe, tentu2 dia akan pilih yg pntingkan ilmu.

--- 

mmg terharu gle la tgk Azzam sujud syukur lps dia lulus exam.. (credit to the background music jugak. ahha)

---

n then, mse polis serbu umah drang mmg berdebar gle ah.. huhu~

errr. panjang n komplikated senarnye. tp i was terribly touched ngan citer ni. mula2 mcm slow, draggy, tp fuuh. subhanallah best gle~ xsabar tunggu part 2. 

haha. terfeeling lebehh lak.

stkat yg da tgk, xde yg xbertudung selain Elliana n mak dia. yang lain sume, pakai tudung elok je..  n xde pegang2 tangan, peluk2 so far. spe kata kalo xde adegan2 ni xrealistic hah?? :D i mean, at least, martabat wanita islam bertudung tinggi dlm citer nih. Alice Norin (Elliana) pon ckp throughout shooting, dia blaja yg islam xspt yg dia sngka. islam xmenindas pompuan.. dia comey owhh!! haha. tp suara dia dalam, susah sket nk dengar...

best la mmg best.

hehe. so, esok hari isnin. nk stat wat folio BM.  hee~

wsalam alaik.

kerdil je diri ni tgk tahap keimanan org lain. da la da mmg sedia thap kerdil dan hina, bertambah2 hina n kerdil la diri ni yg serba kekurangan~ ya Allah. bimbing kami ya Allah.

korang tau x, rabiatul adawiyah subhanallah, tahap keimanan dia... baca dlm buku Riwayat Bidadari Syurga, Rabiatul Adawiyah doa

"Ya Allah, andai aku mencintaiMu kerana takut akan nerakaMu, maka humbankanlah aku ke dalamnya. Andai aku mencintaiMu kerana inginkan syurgaMu, jauhkanlah ia dariku..."

lebih kurang mcm tu la, kalo salah btolkan eh.

ya Allah.. ikhlasnya dia mencintai Allah. siapalah kita nk menolak syurga n nk mintak special request nk masuk neraka~~~~

Isteri 3 jam.

assalamualaikum,

Korg bce x pasal pengantin laki yg maut kemalangan lepas 3 jam akad nikah?

tragik gle ah.. Nauzubillah.. bukan pengantin laki je, mak n ayah dia pon ninggal gak dlm kemalangan, plus photographer.

tgk gamba, mmg muka baik gle ah (i know; i just judged).. muda lagi, 23, engineering kat UK, janda dia pon 23, graduate from NZ... kira, mmg mengharap la lahirkan generasi beriman n berilmu nih..

tapi ape kan daya, da xde jodoh. AJAL MAUT, JODOH PERTEMUAN di tangan ALLAH.

al-FATIHAH. 

Em,  once you become a menantu, sampai bila2 hubungan menantu-mertua tu wujud. So, ipar pengantin pompuan tu xtuntut balik duit hantaran whatsoever, diorang terima dia dlm family, walopon baru 3 jam kawen. ala sedihnya~

ok. moving on.I like this new layout. mulanya nk buat sniri punya kan, tp cam malas je, amik yg da siap la; ofcoz, xseperti yg diharapkan, so yg lain tu pandai2 customize la ikut cita rasa.

HOMEWORK. korang kalo ad that kertas arahan 4 folio, ringan2kan la hati n tangan utk scan eh~ i lost mine. gahah.

salam.

New

So. 

it's  3 minutes pass 2 in the morning.

NEW SKIN.

NEW LINK.

same old me. hehe~

anyway. i'm still working on the comment parts. and for the title and date to be appeared.

anyway. hope u like the new skin. :)

New Kid on the Block.

Saturday, December 12, 2009

Assalamualaikum.

New Kid on the Block.


Meaning: A new arrival in an area or in a group of young friends.

So yeah. I have nothing interesting to talk but I’ll just continue with this.
Something random.

Have you ever being called “the new kid on the block”? Well I have.
If so do you, you might find what I went through as the new kid on the block similar as what you did.

So. I was this 9y-o girl moving from the big hustling city to a small quite town. The everyday view of top-notch condominiums, houses, traffic jams, etc changed to greenish paddy fields, kampong houses, and those abandon-looking shops.

People gasped as soon as they heard my new class teacher, Puan Shamsinar said this;
“Ok. Kamu ada kawan baru hari ni. Nama dia *while browsing through my record book* Nur Syazadiyanah binti Suraini. Kawan kamu ni datang jauh dari … Kuala Lumpur.”

“Owh. Budak KL.”

A friend had to change his seat to the back so that I could sit in front since I’m the BUDAK BARU, OK. BUDAK BARU KENA DUDUK DEPAN. Haha.

Being the new kid in town I can’t deny that I can’t help but (constantly) comparing SK Sungai Dua and SK Taman Melawati (2); where, of course I brag about my old school.

“Oh. Dulu kat KL kan..”
“Oh..sini macam tu eh? Dulu mse kat melawati…”
“Kat sekolah lama dulu kan..”
“Cikgu kte kat melawati kan…”
“Dlu kalau masa seni kan…”
“Bilik tayangan kat sana kan…”

And I remember I cried the first day in school when they said “surau xde air.” Not because I was afraid Allah would be angry if I don’t pray (duh~ at that kind of age?) .. but because I was afraid MY MUM would get mad. Huah2. so yeah, I keep cursing this new school for not having enough facilities for us to pray, REGARDLESS how big the surau is compared to the one in SKTM2. The surau can hold hundreds of people just like the suraus we normally see outside but back there in melawati, there were only rooms for us to pray. kag0m owh mase baru masuk. tp still nk whine jugak. hahahah. Heh~ ego budak baru. Gahah.

So yeah. I keep on comparing my beloved old school with this new school; without realizing how annoying I must had been. I got high scores in exams and the teachers would always say, “Tengok.. Syaza boleh dapat tinggi2 walaupun dia budak baru..” etc etc. And the normal response was “Dia budak KL cikgu…”

Cg Sham picked me to represent the school for Pertandingan Bercerita. They mocked me, they made faces, they just didn’t like me lah senang cite.

The first implicit challenge is obvious but often overlooked in the first blush of excitement about being offered a new job: It is highly unlikely that you were the preferred candidate of everyone you'll be working with. If there were internal candidates for your position, they and their supporters will have, at best, mixed feelings about your selection. You may enjoy little or no honeymoon when you arrive on the campus. [chronicle.com] 

I was the only student of 3K that was appointed to join the prefects next year. The others were the already-prefects.

Second, if you are a newly appointed academic administrator, you can reasonably expect that some of your new colleagues will greet you with jealousy, resentment, and suspicion. If you're already a seasoned administrator, you know that those unfortunate attitudes simply come with the territory. You've gone over to the Dark Side, after all. [chronicle.com]

-Iklan jap.-
I just don’t understand why must u be labelled stuck ups, snobs, when u have that KL dialect. And because of this matter I rarely talk with others (until now) especially those who made faces and mocked me. I have my own principles why I choose not to change my dialect! One of them – this dialect is considered a living memory with my old friends. And, people would laugh every time I say “hang”. CHEH. What more if I say “AYAQ”. Ahhahahah. Huhu..


Back to business.

It is hard to adapt in new surroundings, especially when the former surrounding is way different than the new one. I kept missing my old neigbourhood, my old school, my old friends, and kept thinking that when I woke up the next day, I am still in Ampang, Selangor and getting ready for SKTM2. It just didn’t want to happen.

Years later, I started to cool down a bit. I began to accept the fact I am not going 400km back. Like it or not, this is the reality. I stopped comparing bit by bit and I find more people would love to befriend me. To make long story shorts, I think I finally satisfied everyone after 3 years I’ve been with them. Em. No, maybe there are a few people just still don’t like me, though. Huahua. I’ve learned that a lot of people just love their schools and hate it when people, NEW people look down on their schools. I happened to, once, become the hated new person. Hoho~

Every time there was a new kid on the block, I would be the first one to approach because I knew exactly what they were feeling. Isolated. Scared. The feeling of just wanted to go back. But at the same time, I was split between the need to satisfy the friends I have intricatedly made and the friends I am about to make.

God, what am I talking about? Blur. Haha. The conclusion is, it really is not easy being the new kid on the block. You wanted to be yourself but at the same time you need to be careful not to hurt anyone in the process. Orang kata, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum.. di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung. I just don’t take the advice.

“Mungkin dia lain
Yang lain berjalan, dia berlari
Mereka diam, dia bersuara
Mereka terus, dia membelok”

er.. half of my so-called sajak kat kem tu. No need to hear the rest. Horrible. Hahaha. Put our egos away and learn from our mistakes.

If there's a theme to my advice, it would be to have curiosity, humility, and patience as you settle into your new position. Those are worthy traits to exhibit in personal relationships, and they will serve you equally well as the Old New Kid on the Block. [chronicle.com]

it is absolutely okay to walk in the opposite directions into the never-ending labyrinth of a new block, just don't get lost. Wassalam. 

Tuesday, December 8, 2009

Salamualaikum. so this is my 200th post. baru sket jeh. i wonder at what number will i stop writing? hmm.

just got back from a, erm, vacation, i suppose. syabil brought his Karangan books so that he could copy essays even during a vacation. yeah, his homework. me? i acted, and still am acting like i don't have any homework. huhu.

n guess what, i skipped all holiday extra classes for the first time ever in my life! ok, this is unintended. first, i got that Bengkel and it burnt my English and Chemistry classes. then, the next day, i fell asleep and yeah, missed one more class. hoping for Biology class the next day, and suddenly Ifwat texted me saying "no xtra class tomorrow. tce fifa kat klate. passkan kat budak2 IS n IR" ..0000oookkkk.

friends are attending intensive classes, tuitions and all. in my whole entire life, i've never ever been to any tuition centre. sad, isn't it. i don't know how to manage my time; and i'm not willing to take the risk. so, when this happens, i should have more time to indulge in a world full of books, kan? ehe. u know me, shut up and continue reading. hoho.

so. vacation. Port Dickson. stayed at PNB Ilham Resort, i've blogged about ilham resort in my fs blog last year. here's some extract.

"wow!

its been ages, ive been waiting to dive in!! hahaha.

swimming pool. didnt always get the chance to dive in for one teeny weeny STUPID reason. coz i wear tudung. they were “afraid” that i might strangled myself due to that piece of cloth. n bliv me, that happened in Malaysia. our lovely country. hahaha. i myself dont really like drenching myself as i wud b a balut-ed nangka once i get out of the water. IRRITATIIIINNNGG.

i do swim, dulu. not much now.. not really. just lompat2 dlm air. hahaha. i am now vri segan to float myself like i owez do, to kecah2 air at my bros n such. dugaan. smuanya kenangan, yg hanya mampu diingat, xmmpu dibw balik n diulang. even if i was able to swim in a private pool, i will not get the chance to swim with my dad o my bros. just me n my mum. waaaa.. i miss the moments.

well, just a few days back, i got to swim. hahaha. at port dickson.. at first, i was just snapping piccas of my bros. then i asked my first bro to hold the cam n the phone as i wanted to see how deep the water was. aahh.. cinta lama kembali berputik. i spent lots of time in da water. tambah lak time tu x ramai org. ahhaha. n i forgot bout the cam n phone. hahaha. sori, along. then makin lama org makin ramai. people are staring at me! didnt anybody teach u it’s rude to stareeee?? hahaha. jk2. i played with my lil bros as my bro took piccas n played his psp. asked him whether he wanted to swim o not.. cuz if he do want, i would get out n take care of da gadgets.

well, i ignored the stares. stayed quite a while in da wter. ah, finally, my fav pastime that i longed.. hehe."

so. yeah. no need to tell much. unfortunately the same thing happen. people stared. lantak la korang.

PD was ok. next stop, Selangore. we were going to my MakCik Anis' house at Batu Caves. i told my mum i wanna meet Anis Raihanah at Bukit Jaya, Bukit Antarabangsa. Mak ckp boleh, dekat je ngan Batu Caves. tp tgk pilot la. huhu.

abah ckp, teksi ad banyak. huhu.

sampai selangor dalam kol 3 lebih. gi jmpe Along kat Banting, makan2, then g jmpe Yan kat er.. CFSIIUM tu kat ne? somewhere around selangor la.... b4 tu g umah Pak Cik Anuar kat shah alam..pastu abah ckp kalo x nk g umah Tok Ndak kat banting lps tgk Along, tp Tok Ndak x jawab phone. so yeah, arrived batu Caves at night, and since abah dah "resorted" kat umah mak cik, i dont think abah nk kuar lagi. Anis called that night and asked "malam ni boleh datang x?"

aalaaa~~ nk sangat jumpe!! tp time tu pon abah cam da rehat2. mcm xkuar da je. huhu.
i wanted to see anis before dia pindah g JB. i wanna meet TK as well; nnt Anis g Johor and i'm here, in penang. sorang ke Utara, sorang ke Selatan. xpe2, magnet NS saling menarik. we'll always keep in touch insyaAllah.

xde rezeki la nk jmpe Anis. the next morning, abah ckp abah nk bawak adik2 n ajik g jalan2. abah nk drop kat bukit antarabangsa. anis ad tuisyen. n if i know Abah will be back at 3, i'll ask him to drop me at BA dlm kol 12 ke... huhu. xpe la. bile2 nnt boleh jmpe kan. huhu// sedih2. sedih.

er.
tu je kot for now. gotta blast~!
salam/

MiniCamp dan Kem 2 Hari. err..

Thursday, December 3, 2009

1 DECEMBER 2009 . BIRTHDAY YAN.

Salam.
so yeah, i just got back dr bengkel Perbahasan dan Penulisan Kreatif, yakni Seminar Permata Gemilang pebenda la nama dia. Seperti Seminar Nuqaba' dlu, i was at first, sgt reluctant. huhu.

mse naik bas tu, tgk kekawan sume daftar for English MiniCampRock; which i played my part rancang aktiviti ngan AJK2 lain. huhu. sudeyh je. tp xpe la, redho redho.

punya lah skema.
pakai baju putih, tudung hitam, sluar hitam.....bawak baju kurung xbwk tshirt.... xbawk phone... pakai kasut sekolah la... sampai2 je diorang xpakai pon mcm cikgu suruh. adik2 je yg pakai cam cikgu cakap. haish. hahaha. tp xpe la.

bertolak g Pantai Merdeka. sampai kol 9 kot. Check in kol 12.. . gle lain ah PM skang. resort dia still under construction tp ktorang dpt tido kat hostel dia la. ok la, not bad. tandas dia pon bersih. x sesak macam the usual panorama we'll see mse g kem kan.

stat ngan taaruf. mmg da lari dari schedule asal.
taaruf tu, the activity was suppose to be like, sgt havoc n chaotic, tp tu la, adik2 akak ni sume baik2, sopan2 belaka.. senyap je.. hahaha. tp xpe la, at least i can feel the tense mse mintak tandatangan pemilik kad taaruf tu. whatever; paham ke xpaham, paham2kan je la. huhu.

then. msuk dewan seminar, Dewan Enggang 2 4 ceramah n bengkel penulisan kreatif by Azizi Hj Abdullah, which, i did not know pon b4 this. u can see Adilla was xtremely xcited to see him, n the rest(yg xknal Azizi Hj Abdullah, even ad yg igt pak cik mna masuk dewan ni...huhu.) were like, "oo00ok.." hahah.

lps bg ceramah pe sume, ad bengkel... karang satu page, what should i adress him? cikgu lah. karang, then bg Cikgu Azizi check... da abes tu, g makan tengahari, solat pe sume. ad beberapa org yg g solat kat surau, tp mostly sodorm lah. asalnya nk berjemaah, tp dgn keadaan mcm tu, xjadi la..

lps tu.. yg penulisan kreatif g tepi2 pantai duk, karang cerpen, malam karang antar. dak2 bahas lak prepare n lawan bahas. nk tgk! huhu.
mcm nk tido je.. da la mse nk menulis tu tunduk muka, then angin lak kuat, mmg bila angkat pale tu mmg berat gle ah. mcm ad batu bertan2 kat atas pale..

OK . YES, I DONT SOUND LIKE SOMEONE WHO HAD JUST ATTENDED A MALAY CREATIVE WRITING WORKSHOP. haha.

then. balik dorm jap. solat asar. kne kumpul balik kat dewan kol 5.15, syifa suh tunggu n akhirnya, ktorang 4 org form4 lambat 10 minit 4 sesi ceramah by Encik Azizan, a pegawai from JPN. mcm knal. kat mne eh?

tp ceramah ni mmg happening gle ah. cikgu kot, cikgu Azizan pandai gle wat lawak~ huhu. we learnt bout pengucapan awam (public speaking), perbahasan(Debating) n mcm2 la. ton la apa la. Being one of those yg lebih terdorong ke arah penyampaian dalam bahasa inggeris, outcasted jugak lah kekadang. sometimes people see from a perspective - asal ckp minat english more je, cakap xsedar dirilah, xbangga asal keturunanlah, apa2lah. to me, everything is simple. once we put religion on top of the others, language is not the issue. moving onnn...

tp ceramah tu mmg best lah . byk info.

then malam tu sambung perbahasan n penulisan cerpen. i decided to just stay je dlm dewan tu, sambil tulis, sambil tgk derang berbahas.

woah. Mat was superb~ at least, he is a convincer. Even if he says a cat is a dog, people will believe. huhuhu.
adik2 yg lain pon terrer2 belaka. bagos la, bagos! troskan usaha anda.
then. u know what, i found this word dlm kamus dewan.

-NEKTAI-
tny adilla n artika, teka apa maksud dia.

yes, NECK-TIE. TALI LEHER. DASI.
hahahah. i can imagine how Aliaa would react if she knows this. ahaha.

korang xcaya carik ah. haha.

then. siapkan cerpen. menggila kat dalam dewan lepas suma org balik dorm. huhu.


N OH~~ SYIFA gi order milo panas 1 kat cafe. mne ad org beli air bungkus kan kat hotel, abang tu pon pelik ah. tetiba harga rm4 sekali air mineral sebotol. syifa cuma ad rm2 n rm50. syifa sje main2, "kalau abg nk blanja lg rm2 tu boleh la.."
"ha, bolehla.." ahhahaha. gile ciri2 bisnesman la abg tu.
mau bankrup. diskaun 50%.. tp xpe la kan, syifa ckp, may Allah bless him.

plannya xnak tido, sbb nnt kol 3 ad Qiam.. lepas Qiam ad tulis puisi pulak.. tp alhamdulillah cerpen da siap b4 balik dorm, so, like, i dont have anything else to do. liqa' al-mulk n kahfi ngan kekawan f4 lain...zati, syifa, dila, amal, art.. adik2 sume da tido. penat kot. ad la beberapa org adik f1 stay nk siapkan cerpen.
ad 1 part terlangkau beberapa ayat dlm surah alMulk. mula2 tu igt xmo tegor. sbb maybe diorang baca laju sgt n maybe i'm the only one who couldnt catch up...tp tego jugaklah. rupanya mmg btol terlangkau. tape2. moving oonn..

tido kol 1 lebih kot. Syahirah kejut for Qiam. g mandi siap2. malas nk mandi da time subuh nnt. hahaha.
sejuk ooo. huhu. setakat yg muat la g Qiam kat surau.. surau tu sempit, asing laki puan..mcm surau2 kat stesen minyak~ at least, ad surau, alhamdulillah.

tertido jap sbb mmg langsong xde idea nk tulis sajak pe.. adik2 tu dah macam..

"KAK SYAZAAA.. KAK SYAZA DA SIAP BLOM SAJAK??"
"BLLOOM. AKAK TAK TAU NK TULIS PE... KALO 2 BARIS JE KIRA SAJAK X? HAIKU TU SAJAK KANNN.."
hahha.

lps tu g subuh then sarapan then riadah.
riadah simple2 je...pakai bj kurung lak. huhu.
main Roqam, "wahid isnan salasah arba'a khomsah sittahh" yg mse kem bahasa arab tu. huhu

ad lagi 5 minit nk kne hand in puisi, so, sambil jeles kat burung2 yg terbang tu... merapu2 je la, then hanta kat zati. zati ckp, maksud dia dalam. n i said, "amende dalamnye. maksud dia org yg malas nk pk panjang2." hahahahah..
that is why i dont like to write sajak. i dont want people to know what's beyond.
so, better keep it short and simple.

masuk dewan, tgk bahas persahabatan between adik2 f2 yg menang malam b4 tu ngan pasukan skolah~ best. i love tgk adik2 pelapis tu la, sbb pasukan skola cam da biasa kan. hahaha. no offence. kira it's a great achievement la for them to be able to at least P.O.I-ing pasukan bahas skola n answering their(bahas skolah) P.O.Is.
tahniah2, troskan usaha. huhu.

as for the penyampaian hadiah, i got third for cerpen and first for sajak, which is a sudden and unexpected blessing. tambah2 yg sajak tu. nothing special. no new word. everyday words. kesian dowh adik2 yg da karang pepanjang sedap2. huhu. pelik btol.... tp btolla, mse kaji poems dalam buku antologi english tu, kan meaning dia ye ye o je kan... tp i keep saying..
"over je. ntah2 meaning dia lain. ntah2 dia men tulis je, kita lak feeling terlebih."
hahahahahahahahha. if you're one of those yg mmg perlukan ketenangan when it comes to sastera, bahasa, sejarah, anything that is criticable by this girl, stay away from me. hahaha.
pastu kne deklamasi kat depan lak. nsib baik pendek, bace laju2 blah la. kalo tulis xde feeling, nk bce feeling cmne kan. tambah lak nk bg org feeling. haha.. alhamdulillah, dpt la jugak 2 piring kenangan. haha. cerpen tu pon 1 gak. i don't read a lot so i don't have ape tu, kosa kata yg luas.. er. melalut melalut.

then mse g makan buat terakhir kali. karipap mcm basi. me n zati n adilla amik 2 bijik sbb yg semalam punya sedap. igt nk amik 2 la kan. skali syifa ckp berlendir. abes kne g broadcast kat sume org. pihak resort ganti ngan samosa.
dlm tu bukan lendir je, cam maggot pon ad. haha.
kesian yg da makan. tawakkal je la.

erm. tu je la kot. overall ok la. love the juniors; xsombong. boleh bawak sembang. best2.
i mean, i don't know la whether i would be a lot happier kat english camp or not; bcuz this is the road not taken; robert frost. ahhahaha. korang kalo xpaham buat2 paham je la. huhu.

wassalamualaikum.

ignore the rojakness of this post. i'm sleepy.

what to say?

Sunday, November 29, 2009

Just when you tought things will never gonna get worse, they did.
As I am (plus my mom, my dad, my brother, and my other brother) /are waiting for the Streamyx guy to come and do his work and lead me to much jovial time to spend my holiday sticking my fingers on the lappie, my OTHER brother took it to his U.
ERRGH.

ah~ Happy AidilAdha everyone~
May with the spirit Prophet Ibrahim and Ismail had will encourage us to sacrifise for the sake of our diin, alIslam. insyaAllah.
had a blast as usual, spent a night with my cuzzin wani. she had a lot to tell bout her latest school - SMAP Kajang;where I have several friends to name. Despite being absolutely tired and sleepy after watching the last episode of NUR KASIH and a telemovie, TAUBAT NASUHA, where the whole family (plus my dad's side of the fam), especially MakCik Haniza sat right in front of the magic box, yeah, we ended up talking all night afterwards. ahah. we had BBQ, anyway. no pictures at the moment.

at 8.50 Mak told me to fry some snacks for the *cough* *cough* kids. aah~
"sempena hari raya korban ni, xpe la. berkorban la xtgk nur kasih~~"
hahaha.

oh yeah. i havent told u this - i went to a Dauratun Nuqaba' (Phase 1) on Wed. it went well. Just i'm not in the mood to elaborate. I'll have Bengkel Penulisan dan Bahas Bahasa Melayu which, unfortunately fall on the same date with an English Writing, Public Speaking and Debating Workshop. hoh. xde yg Arab plak ke nk bertindih? "-_-
(currently in extreme laziness n reluctancy). haha..

then got KeTam some more.. which acts as a constant reminder that dude, you're going Form 5 in a moment. huhu.

er. that's about all.. no, not reall. let's just pretend it is. syukran jaziilan. wassalam.

usrah wida' (with pictures)

Monday, November 23, 2009

Salam..
ni antara point ktorang mse aktiviti usrah wida' tu..

- akak2 sume syang korang. kalo x sayang da lama biar la korang wat suka hati je..

- ktorang nk kita sama2 sedar kita ada maruah yg xterbeli oleh sembarangan lelaki. we told them (n ourselves too) to just wait for that one special person to come one day. jgn la couple. biarla org nk ckp korang jual mahal, SEBAB KORANG MEMANG MAHAL, for God's sake. huhu. be the highest apple, be the thorny rose, be the rare piece of pearl. JGN MURAHKAN DIRI. (kata2 aliaa)

- kamera Allah wireless. kalo rse nk wat jahat kat luar sekola, xde cikgu, xde akk2 nk tgo, silalah. tp korang tau yg wireless, CCTV Allah ad je kat mane2. - yang baik x semestinya selamanya akan baik, n yg jahat xselamanya jahat. semua org berpeluang utk berubah jd lebih baik. bukan nk suh jadi hipokrit, but try jd lebih baik. air kalo campo ngan tanah byk mne, jd keroh byk mne pon, kalo kita tambah air banyak2, last2 jd bersih balik..jernih..lawoo.. - form4 bukan contoh yg elok. huhuh. form ktorang mmg trok, please la jgn jd cam form ktorang.

- jg ikhtilat laki n perempuan. jgn jadi lolipop yg dah dijilat kalo xnk lolipop yg da dijilat. (xsmpt nk wat aktiviti gne lolipop, ckp je. kesian adilla penat2 beli. huhu)...

- jg aurat. jgn pakai baju labuh sbb riak, tp jgn plak pakai bju fit or pendek sbb xnk riak. huhuhu. our point is; pakai la ape2 pon, asalkan xlanggar syara'. tudung, labuhkan ke dada. xsemestinya tudung bulat, tudung bidang pon bleh, asalkan tutup depan belakang kiri kanan. tu je kot.

game suap menyuap tu jd cmni :
» tekan sini tekann..«


some updates

Sunday, November 22, 2009

salam.
so i've soooo many posts suspended in my drafts right now.
however, i've decided to put everything in a single post.
long, single, post. hahaha


now. where should i start? ERGH.

LET'S START WITH EXAM.

final exam is finally over. no more Peperiksaan Akhir Tahun in my high school life after this. lps ni, pekse last pon SPM je la~ anyway, da lame x bukak friendster. n asal xleh log in? kne block ke? hahahaha...

one fact for sure, i slept the whole night before chemistry. HUHUHUHUHU. i've read earlier, even weeks b4 the exam but bak kata ustaz azli, "bukan masuk tlinga kiri, kuaq tinga kanan. xmasuk terus. dia terbang kot atas pala...shuuu"... hahahahaa...last minute work + syaza, it's a chemistry. hohoh. but Alhamdulillah, i think i can answer the Qs far better than i've expected for someone who did not manage to study the night before. thanks to the teachers from awal thn smpi skang too. :)

so i dont wanna think about exam right now. i'll start drilling some day soon. insyaAllah. hehehehe.

as soon as exam's over........ the next day was a memorable day, at least, memorable hours. met TK Atiqah at her MRSM!!








ok, i was curious to know the rest of the story she told earlier, n of course, mmg nk jmpe, i thought, since exam's over, it would be possible to go n visit her, kan?

so, on 14th november, habis je kje majalah kat umah Cg Yati, Yan drove me to MRSM KB. sembang sembang semmmmbang jeh. hahaha. about 2-3 hours is not enough la for friends who havent met for like, 7-8 years! huhu. get updates n so.. xnk cite panjang, cukup la korang tau i'm taller n BIGGER, of course. ahahahhahahaha. mse nk balik tu, i was thinking, "ble lagi eh leh jmpe?"...God Knows.. sigh. oh, n she gave me a book, TQ..
(pinjam lah.. exchange; i'll post the 6 decisions)



"Live and Learn and Pass It On".. best! my fav so far, that 8yo kid ckp, "i've learned that my dad can say a lot of words i can't"...haaha.. simple, but i believe lain org, lain tafsiran. oh, n i must say, i'm impressed with the biah islamiah there.. for a science school, they've done a great job (as far as i can see)...for a religious school, WE need to start work our tuut off. huhuhu

lagi lagi. erm. oh, n happy belated birthday to Adilla. better future ahead, insyaALLAH. 15th November. three days after that, Mak and Abah have been together for exactly 20 years; n they've been "suffering" for 16years nk jg anak pompuan sorang, 19 years nk jg 4 org anak laki. hahahaha. eh x, x suffer, baik2 belaka.. huahua.

then... start ari isnin, 16th Nov ari tu, ktorang jmpe ustazah Alawiyah n talked bout our plans nk wat one day gathering ngan adik2 f1, f2 b4 cuti panjang. masalah demi masalah naik. rse cm nk putus asa dah.. the teachers didnt seem to have faith in us... T.T..ye lah, spelah daku.. haha. then, ustazah Ala talked to ustazah Najihah. Ustazah Najihah mse tu, kebetulan, dlm usaha memantapkan BADAR... i was afraid to tell her that our objective n focus is to girls form 1/2 only...unlike hers, the scope is too big for a start - the whole school.

dpt kebenaran utk buat usrah 4 jam start dr baca yasin smpi balik ari jumaat terakhir. n that, i was relieved.

then, tetiba ari selasa(esoknya) adilla n izzati pqah panggey, ckp ad mesyuarat BADAR. n i was like, why me?? da la xterpilih pong nk pgi kem BADAR kat langkawi tu. cam xlayak je. they said they called us pon sbb they felt outcasted. like, DUUUUUH. huhuhu.

masuk2 blik gru, the whole "board" of BADAR da ad da. (yg pgi kem) . haduih. mcm nk balik klas je time tu. xlayak. tp ustazah suh tunggu. rupanya bru nk wat board.

Yu jd pengerusi, Amir n Afiq jd Naib 1,2.........n pengerusi for perempuan, adilla cadangkan..

"SYAZA". erk

"SYAZADIYANAH"..

ASTAGHFIRULLAH HAL 'AZIIIM.

I AM SO DEAD.

siapalah dirikuwh ini nk ad dlm majlis tertinggi badar.
diri pon xbtol nk bwk org lain.

it should be one of those yg pgi kem tu!! everyone was rather quite. ntah stuju ke idak. but i think people will agree more if it was tasha, qhoirun, wani, whoever lah YANG PERGI KEM. i am NOBODY, ok. NOBODY. i was only aiming to be a good Guide Sis for our dearest form 1 n 2 sisters. that is ALL....blom bklayakan lagi dowh. keputusan da dibuat, this is a huuuuge responsibility which im not so sure whether or not can i hold. ALLAH... help me.......

ustazah suh cri 100 org utk jadi nuqaba', 4 rabu depan, ad seminar BADAR...

(God, the title is really heavy.)

then, abes mesyuarat tu... kumpul pulak 4 org bncng tentatif 4 ari jumaat.
(ana, aliaa, adilla n izzati pqah)

bincang punya bincang, mka stujulah kami ber4 dgn tentatif n pemilihan naqibat.. however, the next day dgr kata ad yg xbstuju ngan pemilihan naqibah ktorng. n i was like, "eh. siapa n knapa?"...n then, i was told yg ad bbrp org rasa dibelakangkan dlm hal ni. n i was even more confused.

so, di atas ksempatan ni, which i didnt get the chance to explain pagi td, here how things were.

the naqibah we've chosen are supposedly for usrah, friday 1 hari tu SAHAJA. xde kna mengena dgn seminar BADAR this Wed. n since the idea of nk gather adik2 ni, dtg even before BADAR or Board of BADAR diputuskan lagi, i think x patot timbul isu belakang-membelakangkan ni. besides, we've talked informally, among us pasal this minicamp.. n kebetulan ustazah plak bincang pasal BADAR, which, makes it even harder for us to concentrate. these two things are TWO, different programme.. yes, usrah is under BADAR, but starting next year kan. mse ktorang bincang, we don't see this programme as under BADAR, we were just finishing what we have started!

100 org nuqaba' tu for 2010. our chosen ones, for 20th Nov 2009 only. huhuu. i do not know exactly what has happened, but if it was because of our chosen naqibat.. i am sorry that i see everyone deserves a chance to guide n be guided. the message we planned to tell our dearest sisters, we thought should be heard by other people too. we did this sbb naqibat xbuat apa sgt pon hari tu nnt, just for the sake of having a naqibah for each group.. THAT IS ALL.

since the plan started among us, i'm sorry that i didnt know that i should seek opinions from those who didnt even know about our small farewell usrah; which i've told u, we've planned even before exam lagi.

is everything clear?

i dont even know if there's anyone reading. hahaha.
bnda2 cam ni cam xpatot je ad salah paham. huhuh.

so. ari yg ditunggu2 akhirnya tiba.

adilla bwk lolipop 20 batang, aliaa bwk kain perca n limau,oren n i brought cakes. adilla last minute kne g terengganu (xaci~ haha)

tentatif stat kol 8.30.......as expected, teachers akn bg ucapan. UNFORTUNATELY, lepas soorang, sooorang bagi ucapan. rse cam nk nangis je. jangan la bg xjd benda ni.

we havent told adik2 tu lagi pasal usrah tergempar ni, n i was damn nervous. decided to pass notes tulis.. "FORM 1, FORM 2 perempuan, tunggu lps ni. AMANAH." HUHUH.

then, ustz halim ckp ari ni ari last cg che Jo, n ad ucapan perpisahan. since i was ultimately worried, i couldnt care less. huhuhuhuh. sooo sorry.

then, bila da boleh bersurai. tgk2 ad cikgu2 nk bg taklimat la itu la ini la. nk tunggu sume cg abes bg ucapan, alamatnya ntah kol bape stat.

SO. I told Tasha n Aliaa to help tell our sisters, kluar, berkumpul kat dataran asrama. TENTATIF FROM 8.30-10.00 am BURNT mcm tu je. sedih tau x.

i was quite panicked; suara xkuat. how do i handle all these people?

huhu.

get them gathered. n ktorang teroskan ngan aktiviti suap menyuap kek..the only activity left.

guess what, after 3 years xmenjerit, i finally get my loud voice back. ahhahaha. my friends were quite shocked. duuh~ mse skkola rndah dlu people know me as "pengawas yg jerit suruh semua org turun g kantin....suara dr bawah dgr jelas smpi ke tingkat 3"hahahha

huhuhu.

the usrah didnt go as we planned. but, kita cume leh rancang je kan, Allah yg tentukan. i was so stupid for forgetting names of surah mse bg quote from Quran. errgh. agak kelam kabut, since we were like, cramming all messages we supposedly spread in 4hours, in just 30 minutes. huhuhu.

but bila stat lambat ni, it's a blessing in disguise. xsempat wat bhg dlm halaqah, cari2 naqibat pe sume tu, so i think this somehow cleared the conflict earlier. kan kan kan. alhamdulillahh.. huhu. He always knows what He's doing.

kalo nk cite what we told them tu, mmg panjang ah.. ad kat post seterusnya.

random jelaaaa

Monday, November 9, 2009

salamualaikum

DO U KNOW HOW IT FEELS LIKE TO HAVE EXAM WHEN U ARE LOADED WITH A LOT OF PLANS IN MIND?


I know tomorrow got add math… calculus … algebra.. whatever u call them, they are questions that if anyone dares to answer, they’ll dieee… *exaggeration*
N yet here I am, blogging.
I planned to blog on sat n sun, but the connection was just a mere possibility laahh. I hate it when I don’t really want to go online but the internet’s there, xtremely smooth n fast. Just happen to hate it. I hate it even more that I’m currently blogging using Microsoft Word. “-_- baaarrrgh.

Hmm.
Few days back, Atiqah called. She informed earlier that she wanted to tell something and yes, i waited for her call, while reading my bedtime stories (buku teks sejarah tingkatan 4. Arap maklum).. I was really eager to know what the story is tau x!
Then, at 11 something, she called! Aaaarrgh! Da la baru lps hujan, I couldn’t hear her very well! Putus2!! As far as I can interpret what I heard, she said something pasal “pukau” kat MRSM.. then smbang sikit lagi, n i told her to call me back anytime later, or I’ll call her… line clear br puas! Dgr putus2, xpuas je smbanggg. Huhuhu

Then.. erm.oh yeah, 3rd nov lepas, HAPPY BIRTHDAY, ADIK! Xaci gle dpt PS3… I just do not understand what’s so great bout PlayStations… mula2 dlu, thn 2002 bought PS1. Thanks to me, I picked PS ONE for my brother Syahmi yg mse tu nga carik hadiah UPSR dia…if I’m not mistaken, kat TAMPIN kot. I was quite addicted jugak dgn PS1 mse tu.. but my bro asyik bawak kawan je dtg rumah,

“budak pompuan xleh main. g main jauh2” … chaaaaiiit….

Then, Adiah UPSR Yan, dpt PS2…abes canggeh da la mse tu. I can still remember, we were arguing over a thing, n he said, like, he forbid me from touching his PS2! DIHARAMKAN! Hahhaa. Ngarut je . then adiah PMR yan kot, 2006, PSP yg gemok tu. Yg hitam tu. Along dpt ape ntah PMR? All I know he asked for a laptop n dpt as hadiah SPM. Huhuhhu .. then another one came, bile ntah. Thn lps kot. PSP Slim… Apiq got dangerously addicted to PSP since xpasang Astro. He can’t watch cartoon network, he didn’t go to school, so he spent most of his time playing any kind of video games. lps ni ape lak? PSPGo?

Then then then. Janji syabil ngan abah. “1,2,3…PS3” – mantera belajar syabil. Hahaha. Meaning dia, kalo leh dpt no 1,2 or 3 final exam, he’ll get PS3…. N he didn’t get to be among the top 3s. he got the 10th place AND FORTUNATELY, he’s the first boy after the long queue of 9 little girls! HUHUH. So, as promised, dapatlah dia PS3….. he’s lucky to live during the time abah senang sikit. he didnt get to feel how it was like to being so guilty for spending rm25 from rm50 abah gave for lawatan g padang besar.. hahahah

I MEAN, look at his life now! Way different than i was during my time! I had curfews, n he didn’t. dlu, kalo da kol 9, mesti masuk bilik, tido or study! Sampai kalo nk tgk tv pon mengendap2 je kat grill tangga tu dr tingkat atas!! N senyap2 bukak tv dalam bilik..mak dtg, tutup..buat2 tido. Ahahahha. i have to say, sjak pindah penang, my life changed real much.. kot.


Abah ckp kat adik..
“asal leh dpt no 10?”
“alah ok la tu…yg lepas dpt 22”
“hmm.. dlu boleh je dapat no 1,2,3 mmse jah 1,2…”
“alahh. Tu kan darjah 1…soalan darjah 1 mmg la senangg..”

HAHAHAHAHHAHAHA….ya allah spelah kakak dia. Hahahahha

Mse dia mcm malas2 nk blaja, I told him…
“dlu akak mse jah 3, akhir thn, xcukup tgn nk bawak balik hadiah! Smpi kne bawak plastikkkk..”
“eleh. Blagak. Skarang xdpt ponn..”
Diam jap.
“alahhh. Dulu da penat da kutip adiah, skang skola menengah akak rehat la jap”
Waakakakkaka.

Oh, da melalut.

today, birthday mak Aliaa, MakCik Azian!

n today got physics, I think I just flunk my physics paper. Huhu. It’s not that I hope for a flunked paper, but I just don’t think I did my best for my physics paper.

Minggu bahasa + agama da lepas. Tinggal skang ni, minggu sains+m3….spe la susun jadual. But it’s ok la, ringan sket the first week. At least when it comes to much heavier subjects on the second week, we are, at that time already prepared and adapted with exam-mode. Kan.
Hhmm. albeit frankly speaking i don't work my butt off for any exams since ....bile ntah. haha.

since i didnt work that much, i dont expect for high grades whatsoever. u get what u give la kan.

ape2lah.


Ooh, this 18th of Nov, mak n abah punya 20th anniversary! nk wat ape eh??


I have so much to say, so little time. Babaaaiii. Salam!

erk.

Saturday, October 31, 2009


ramai btol escape utk this coming exam. tp nnt kne jawab gak.
xDxD

oh, n the picture above, taken from my brother, Syahiran's blog. *click*
view more pictures kat blog dia..

i have always wanted to do such things. tp i know, once i lay my HAND and my HEART on something, i will get addicted. T-T

anyway, the house he SIMulated, i wish i had that spacious of a room.. ahha. but yeah, i'm amazed with the interior design, which is almost 80% similiar.. huhuhu.

anyhow,
today's Usrah, i love Salamun Saaaalaaam...*check kat utube*

n what else? oh yeah, i drew a comic yesterday. asalnya, for personal collection...but dgn pndpt kwn, hanta je as karya 4 majalah skola. bsides, tce jamie DEMANDS me to send an english entry, komik pon jaaaadi la. :D:D

then then.
cuti da dekat!
i have to fulfill my mission statements.
i havent touch anything on "mission statements"
yup. i decided to make it completely private and confidential, viewable only by me, and i shall be the only one can get my eyes on them.

being a girl with no ambition at the age of 16 leads me to starting a new view. it's not that i don't have ANY ambitions, i have too many, in fact. T-T
haiish.

i love doing a lot of things. Sometimes i think of taking Culinary, but Graphic Design sounds ok too. n i write too. not many people know, but i don't really, like, let others read what i write. i write poems, songs, stories, name it, both Malay n BI. m not ready yet for Arabic. xD! BM n BI da blaja bertahun2 pon tonggang langgaanng ni kan plak BA yg msih di tahap ---!! mungkin theory boleh skor, but when it comes to practical, huhuhu. tp insyaAllah, sikit2 boleh la kan! :)
n then, i love love love drawing. n i love photography too. arrgh!

ustazah salwa ckp,
"bg yg masih kabur dgn cita2 anda, istikhorah la pada ALLAH. yakinlah dgn apa yg Dia tentukan nnt..."

eh. da melalut kot? hmm.
 
Design by Pocket