Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

masihkah kaaauu ingatt??

Wednesday, February 25, 2009


"hampa dak2 pompuan, besaq nnt kalau nk kawen, hampa tok sah gatai nk kawen ngan laki2 dlm kelas kita 2IR ni! suma penyegan, baloq liaaatt!!!"

hahahahah
masihkah kau ingat wahai pelajar2 2 IBN RUSHD 2007??????
hahahah

tetibe lak teringat peristiwa "berdarah" ni.. ye la, on the same day, RooRoo(ikt korang la nih) haha. in that very morning, Ruzaini had a fine cut mse cuci tingkap...

INGAT KAH ANDA???

apa yg mbuatkan kata2 di atas terpacul dari bibir our penolong??
hahahah
ana pon tatau la, kenapa ttiba rasa nk tulis sal mende alah ni!
tetibe teringat!
tergelak pon ad! :))

all I know, I was kutip2 duit for baju kelas n duit2 lain lah. drang suruh SYAZA yg kutip. ya Allah, I really do not do this stuff la! nasib la korang bg ana jadik bendahari last year. haha.

boys xnk, ana pon xkisah la, biasalah boys.. Irshadians? duit? lambat owh. ahah.
so, kebetulan time tu, ktoarng sumer tgh kemas kelas.... dak laki sumer duk rilek goyang kaki.. malangnya, disebabkan Ar bad mood, maka, kene marahla koranngg.

"hampa suma p diri kat luaq!!!" sumer dak laki diri kat luar... pelik gak, ikut arahan.. pk2 balik.. xmo kemas klas la tuh. ahaha

hahaha. keadaan agak tegang pada ketika itu.
they, the boys, shared money n gave the money to me. I managed to tell them,"ape lah... jgn ar bg kawan tu mrh, tlg2 la skali.. aiyo" hahha.

i remembered sampai situ je, until ptg tadi Amal sambung,

pastu cikgu Yati masuk...
"bdk pompuan duk kemas klas, budak laki wat pa? mengeram teloq?"
wakakakka.

jgn tanya, I myself tatau npe tetibe nk blog pasal ni? sje nk berkongsi cerita... kenangan kurang lebih 2 thn yg lalu.. :))



no heart feeling kayh spe2 yg berkenaan, just,
i miss the moments when we didnt get aloonnngg.. (apekah?)

Belum sempat memanggil IBU.

Sunday, February 22, 2009

Salam..



sedih. sedih. sedih.

WE ARE ALL SAVED FROM ABORTIONS. THANK YOU SOOOO MUCH, MOMMY.

moms kat sana menunggu2 kelahiran para mujahidin mujahidat. knapa kat sini buang mcm tu je? kejam.

oh, n btw.

Sajak
Api Zionis
- menentang pencerobohan dan kezaliman ke atas GAZA

Palestin
Tanah berdebu di Asia Tengah
Ditakdirkan menjadi sobekan-sobekan walang
Dipanggang perih bara bernama perang
Tanah keringmu garing dalam marak nyala silih berganti
Ratusan ribu nyawa melayang, jutaan pula jiwa meronta
Padang kontang langit kelabu tersangkut di bahu gunung-gunungmu
Menjadi saksi kesakitan abadi dekad ke dekad sengsara berselirat.

Palestin
Cerita nestapamu bilakah akan terhenti
Ketika anak-anak kecilmu ditewaskan, ibu-ibu tua dirundung rawan
Perebutan ini jahat, api kekejaman di mana-mana melarat
Rintih duka, rawan hiba menjadi kolaj comot tergantung di birai sejarah
Sejarah mengalir dalam merah darah cair
Para pahlawanmu pergi tak pulang di bawah runtuhan gelimpangan
Lelaki tua raungnya hilang suara, zionis menjalarkan cakarnya mengoyak pusaka.

Palestin
Aduh Palestin yang mengaduh
Perlindungan itu bukan untukmu, pembelaan itu tertangguh lagi di lidah kelu
Bangsa-bangsa Bersatu itu bisu, Bangsa-bangsa Bersatu telah batu
Satu suara tak pun kedengaran betapalah sirna ia di puncak menara
Seratus suara dikelamkan muslihat digulung dilipat di sidang khianat
Dari silang bumbung perjuangan tak terpeduli rempuhlah Palestin
Biar luka berderai biar tubuh berkecai, telah kematian simpati, telah lesu di sana kemanusiaan yang terperi.

Aku tahu letihmu amat mengerah kudrat menyongsong angin berat
Aku mahu nyanyikan lagu untuk saujana tanah abadimu yang kaurindu
Pada malam-malam bening di bawah langit pekat yang tiba-tiba berapi dari neraka
Aku mula mendengar tempik pahlawanmu tak terkalahkan
Mereka menyerbu, merempuh soldadu dalam ronta kepayahan
Para mujahidmu oh kaulepaskan saat sekelilingmu mengecilkan diri
Palestin kami bersamamu kami dahan untuk pautmu
Sedang sempadan rakus mereka koyak kami di sini bersama mengirimkan esak.

Palestin, Palestin, Palestin
Kami di sisimu izinkan meriba nestapa purba
Ingin benar kami membalut semua luka sukma
Api Zionis itu sambarnya sinis
Cengkam bumi kalbu dan batinmu terhiris
Palestin, Palestin, Palestin
Teguhkan azam kentalmu, bentengkan juga sempadan terakhirmu
Kutahu keimanan ketaqwaan tak pernah goyah tak akan terpatah,dan, Palestin katakan:
“KAN KUPADAMKAN SELAHAPNYA
API KEANGKUHANMU ITU !!!”


Ciptaan
PROFESOR MADYA DR. LIM SWEE TIN
2009.

Disampaikan sendiri oleh beliau di Majlis "MUJAHID PALESTIN" anjuran Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi, Seksyen 16 pada 1 Februari 2009.


baru dgr kat IKIM tadi. semangat gle! terharu!

Hari Sukan

Some of Kak Yam's.. BURN JE! hahah. :D
penyampaian hadiah. :)) happy timeee.
kontigen2 Abu Bakar
huah2.
lah.. purdah da bukak.. kalo ade lawa woooaa. tmbh2 mse angin tiup pagi tu



These are some of Syihan's
lariii laarrii
lari la korang.. larii
ni pon lari gak.. lari sbb hujan. wakaka.

wah3. omarians! :D
pengetua berucap awal pagi.. :D

so the rest are mine.. :D gamba from vidcam xtau simpan kat ne ntah. ni yg from phone je laaa..men buh je gamba.. xikut turutan pon..

girls petang tu..


Salam..
so thun ni punya persiapan xlah meriah sgt. sampai last thursday ad yg ckp, "LAAAA.. SABTU NI KA ARI SUKAN??" wakkaka.

took a lot of pictures! brought 2 cameras (1 from handphone, 1 from handycam, digicam adik bawak for his hari sukan) n both habis bateri when it came to grand parts! geram geram!!!
huhuhu..

xbwk buku pe langsung, mle2 xmo bawak anything xcept for phone n vidcam. tapi mak suruh gak bwk beg.. tkt nnt tggl mane2. huhuhu. alang2 bawak beg, buh la telekung skali..
note: hari sukan sekola ni 7.30am-6.00pm.. bagus sgt la xbwk homework kan. but hey, it was hari sukan! huhu.

during marching, i love Abu Bakar(Burn)'s concept! the theme for all was kepahlawanan islam;dulu kini n selamanya. there were boys dressed in white jubahs, n girls in black one. they even wore lime green purdah.. n the icing on the cake was, there was this one boy, form 1 i reckon, splashed with "blood" carried by one of them, n amir with his blooded shirt was limping throughout the marching! n someone was holding palestinian flag too. :)

acara start ngan banat.
banin kne duk surau, ye lah, xappropriate utk boys tgk girls lari... T.T pphm je lah.
but ad jugaklah banin yg ad kat padang.

it was fun, until friends rebah lah pengsan la tu la ni la. i know, usual scenes, but kesian laaah!!
habis tuh, there was this TARIK TALIII!! every irshadian knows how tarik tali boost our spiritt!! haha. but OSMAN lost, but it was fun! jerit2 tp xde org dgr due to everybody was screaming. wakakak. congrats to ... aaaa.. spe menang ntah tarik tali? spe2lah. mase OMAR under 20, fuuh! gle sekejap!! kuat oowwh. huhu

tariikk


pgi kat khemah, makan2 .. at 11am, acara perempuan abes, beza mata OSMAN n ALI 9 markah je! huhu.. BURN n OMAR xyah tgk laaaa... gi la korang jauh2 kat depn tinggalkan ktorang. hahaa.

naik klas, tetiba trasa rajin nk tolong farhana sapu kelas... mama niisah plak cuci board ngan aliaa, then hafi n mama cuci tingkap. (?).. bak kata farhana "tetiba rasa cam nk exercise ja hari sukan ni".. hahah... org2 yg x masuk ape lah katakan. but hafi masuk 4x100 :D

then tgk drang wat homework, TENGOK je.. dkt2 kol 2 g solat .. naik klas balik, tgk aliaa ngah wat add math. xdpt2.. but tolong la.. xcaye je dpt. hahahah. she was like, Queen of Addmath (dlm klas). tp xpelah, time tu dia nga ngantuk. paham je lah. wakak. dia xdpt pon sbb salah darab.. no BD lah aliaa. :D

then, turun tgk banin plak..
apesal drang nye langkah besar2 owwwhhh! gle laju! 1 pusingan padang 400m pon xsampai seminit! huhuhu.. jeles jeles. haha.

gelap... da nk hujaaann..
as usual, ada tarik tali!
OSMAN MENAAANNGG alhamdulilllahhhh. huhu.

under 15 xdpt tgk dekat as i was late, bila dpt tau OSMAN yg nk lawan, lari la g sne, bwk phone (videocam abes batt awal2 pagi lagi) xdpt sgt gamba, just view from the above (angkat tgn, tekan shutter) huhuhu.

mse ni drang da nk tarik tali da..

abes2 under 15, hujan da mula turun rintik2. sebelum ni guruh2 je..
then under 20 pulakk.
i was in front!!! peluang cerah utk amik gambo yg cun.. skali... "attention: low battery" *fades*. arrrggghhh. gerammm . huhuhu. but it was really fun! time hujan lebat gile tarik tali... every one kehujanan, including me! alhamdulillah pakai tudung hitam. hahaha.
congrats2!! :)

zoom 16x sikit.. tgk mke para penyokong. haha.

tariiikk

alhamdulillah menang! :)

then disebabkan hujan makin lebat, ktorang sumer masuk dewan. pentas tgh renovate. like, what daaa. renovate la toilet!! huhuhu. tp xpe lah. buat la ape2 pon.

mmg meriah gila dlm dewan tu! OMAR was being boycotted for a while. ahahha. kesian la. xbaik korang..tepuk je laa. hahah. both olahragawan n olahragawati under 15 were from OSMAN. papat nordin olahragawati under 20, from OMAR n who was olahragawan? ALI kot.
everyone was happy, sape2 menang pon, sumer wakil rumah sukan ke depan, bwk bendera, bwk sepanduk, amik gamba sekali.. (CaPub namanye).. hahahaha.


osman

then try lah on handycam n phone berkali2. dpt la jugak bbrp gamba kat dewan! well, OMAR juara, BURN second. when teacher announced BURN naib juara, OMARIANS were jumping high n above! (xpandang da ALI n OSMAN) hahhaa. congrats2!! tp xsebut la plak between ALI n OSMAN, spe 3rd, spe 4th. ALI kot third. huhuh.
best lah time penyampaian tuh. sorak2! hahha. but some teachers just dont like the situation "-_-...
habis2 tu, sumer keluar dewan.. wah. dewan dah di"mop".. hahaha. sumer basah...dewan pon dicuci. lol.
solat, tgk2 gamba from Lina's, Ummu's cameras, balik, tido. zzzzzzzzzzzzz

haha.
the end.
*gamba handycam x transfer lagi*

Friday, February 20, 2009

Salam..
ana dpt emel ni. ana ni jenis malas nk forward, tp
serba salah la plak kan.. huhuhu. T.T
tp xpe lah, ana post gak la kat sini. terpulang kat diri masing2

ok, so ramai yg ckp, xyah la boikot.. ntah baper ramai org Islam yg keje kat tempat2 yg kita boikot tu krugian.

baper ramai plak yg gugur erk..
mengangGUR atau yang guGUR.

LALALLA.
msti ad yg ckp "senang la ko xde famili ko keje situ.." heh. ntah. mungkin jugak. tp tu la. never underestimate the power of Bismillah. buat keje pa pe, bce doa dlu erk.

mungkin boikot2 ni dilihat sesetengah org as remeh, tp igt..
Allah xtgk ap kte buat, tp ap natijah yg kte dpt last2 nnt.

antara org yg buat kebaikan besar giler tpi just buat kadang2, ngan org yg buat kebaikan sikit seceot tp istiqomah, Allah lg ske the scond one, insyaAllah.
ana xmo ckp panjang, masing2 boleh pk.. ana xbrani nk ckp pe. =]

The Holy Quran will be burnt on next Saturday !!!!!!!

Carrefour refused to boycott Israeli/American/ Denmark Products.

KFC ( Kentucky Fried Chicken), McDonalds, Hardees, Burger King, Pizza Hutt & Starbucks have decided to buy Denmark Products to save their losses.

Boycott Denmark Products and Circulate this news to whoever you can!!!!!

Denmark wants to Burn the Holy Quran on next Saturday in the large grounds in Coppenhagen (capital city of Denmark ), in reply to the Islamic Boycott on their products.

Please let's get together to boycott their products, and pray to Allah Almighty to show them the result of their intentions, which will be a lesson for the whole world.

Forward this to as many friends as you can.


السبت القادم سوف يحرق القران..... ادارة كارفورترفض المقاطعة وكنتاكي _ ماكدونالز _ هارديز _ برجركنج _ وبيتزا هت- وستار بوكس قرروا شراء المنتجات الدنمركية لتعويض خسائر الدنمارك قاطعوهم وانشر الخبر لان الدنمارك تريد حرق المصحف الشريف يوم السبت القادم في الساحة الكبرى في كوبنهاجن العاصمة كوبنهاجن ردآ على المقاطعة الإسلامية أرجوكم وحدوا الدعاء بأن يرسل الله عليهم آيه من آياته ليكونوا عبرة للعالمين (لاتدعها تقف عندك بل أرسلها

لا تمسحها ولا تغلق الصفحة امانة فى ذمتك ستسئل عنها يوم القيامة
لا
إله إلا الله محمد رسول الله

لاإله ألا انت سبحانك إنى كنت من الظالمين لم يدع بها مسلم فى شئ الا وقد استجاب الله له. .........الدعاء للراسل حتى ترد عليك الملائكة



Denmark is Loosing


Please don't let this mail stop in your pc.
Assalaam O Alaikum,
Great News
Hope you all know about the Denmark newspaper who made fun of our holy Prophet PBUH and till now they do not regret... let us make them regret for good...The Danish Ambassador, Prime Minister and Denmark National Channel; all are trying to do something just to stop the boycott by Muslims since last month through which their losses have reached 4 billion Euro. If we continue to boycott Denmark products 7 months more it could reach around 80 billion Euro's loss. Believers do not let this message stop in your PC.. Please forward this text to as many Muslims as possible ... Can't u spare 15 minutes in order to spread this message among Muslims ...

ASAP? REMEMBER THE
PROPHET (SAW) MIGHT ASK YOU ON THE DAY OF JUDGMENT,' WHAT DID YOU DO
WHEN THEY MADE FUN OF ME? HOW DID YOU DEFEND ME?'
7-up drink, LEGO, Cadbury chocolates, Hall Chewing gums or any product with barcode no. starting with 57
Please convince all Muslims to circulate this to Muslim ummah to ban
Danish made products


:))

Thursday, February 19, 2009

Beritahu pada muslimah itu
dirinya ibarat kaca;
disentuh terguris,
dihantuk serpih,
dihempap berkecai.

Beritahu pada muslimah itu
jaga tutur kata;
cakap tinggi nanti dibenci,
terlalu rendah dipijak pula,
cakap sombong mengundang lawan,
hati-hati meluah kata,
kerana pulut santan binasa,
kerana mulut badan binasa.

Beritahu pada muslimah itu
jaga tingkah laku;
harga diri letaknya di situ,
jangan meluru ikut telunjuk nafsu,
sesekali tersilap langkah,
akan dihukum selamanya,
keturunan dicerca payah,
menyesal kemudian bukan faedah.

Beritahu pada muslimah itu
jaga pakaian;
ia cermin peribadi,
juga lambang bangsa,
di mana dan dalam keadaan macam manapun,
biar orang kenal...Dia orang ISLAM.

Beritahu pada muslimah itu
simpan secebis malu;
kerana malu itu,
sebahagian dari iman...

downloaded the best of Kitaro...
lots of soothing instrumental musics.. pe ngarut nih. haha.
who's Kitaro?
ntah. xknal jugak.
tp yg pasti, musik2 yg dia buat org sll gna
as a background music for poems.
kat IKIM selalu la gak gne lagu2 Kitaro nih.

n mse senggang between Prepared Speech n Impromptu during Public Speaking,
drang pakai jugak lagu2 Kitaro nih. (tu yg xske tuh. boring gak ar)
his popular ones are Oasis, Eternal Spring...
(though, i found them sound alike. wakakak)
but they are somehow, soothing la kot..
sometimes slow musics with some alien-like, cosmic music is scary.

OK I KNOW.

BOOOORIIINNG.
y did i download it anyway?
cuz i think i might need it though. haha.


to irshadians: yang sudah tu sudahlaaa.

Wednesday, February 18, 2009

i complained that i have so many homework, sleepy n wanna sleep. yet, im here typing this.

Salam'alayk..
ok.
so today, the usual very happy go lucky class of 4 Ibn Rushd x wujudd!!
our class clowns were ALL putting long faces n we were like, "WHAT DAAAA.."

i was worried, n curious. that morning, they were like, SOOO NOT THEM.

since i NEED to know, can't stand watching dearest friends sad, so i asked them. even asked pjah, but she didnt wanna tell. so i let it be. just hope that everything's gonna b just fine, however, people kept asking me n i kept saying "TATAU LA!"
according to my observation, i made my own conclusion. aliaa, hafi n i talked together. we were like, "come on la.. yg sudah tu sudah laa... dah selesaikan mende2 ni. jgn la panggil2 lagi. jgn la nk satu dunia tau. aiyaaa. if we were them, pressure owh!" we so do not agree with things the "authorities" are doing right now. HELLO, THEY TOO, ARE OUR FRIENDS! THEY TOO, ARE HUMAN! WE NEED TIME!

so ok, since i didnt wanto meddle into their stuff right now, i tried not to think about it. but cant. (busybody sunggoh. ahhaha)
after solat, saw them packing their bags n they were so angry, so annoyed by something that u can really tell by looking at their faces. one of my good friends acted coldly with me but i tried to think positive. think positive. think positive.

THENN.
THIS EVENING
I KNEW WHAT IT IS ALL ABOUT.

n my reaction was,
"HAAA?????!!!! YA ALLAH. TOLONGLAH! JGN LA UNGKIT2! mcm sje je from a very minute matter, mcm mmg saje nk focus on the bygones!" ana kesian gle gle gle gle kat kengkawan ana! no wonder masam mencukaaaa. if i were them, ana akn sgt2 tertekan n boleh timbul rasa nk memberontak. come on la, jgn la push sgt, sampai bnda yg ktorang xbuat, tp kalo asek dituduh buat, BUAT BETOL2 KANG BARU TAU. nauzubillah min zalik.

--------------------xpaham?xperlupaham-----------------------

apa yg ana nk cakap kat sini, mmg ana simpati gle dengan kengkawan ana yg jadik mangsa keadaan. ana mmg xsangka bias yg melampau terjadi dlm hal ini.

ok, ana bukanlah sesiapa kalau nk dibandingkan dengan yang dihormati para pembimbing, tapi bagi ana sendiri, as a teenager in her self discovering age, cara "nasihat" mcm tu mmg ana x setuju sama sekali.

ye lah, siapalah ana kan untuk pertikaikan tindakan para pembimbing yg ana hormati. tapi, tolong lah. ana mintak tolong, kalau nak menghukum, biarlah adil. Kalau xsilap, baru semalam ana baca dalam tafsir mse nk tidor, ana tanda ayat ni.

Allah SWT berfirman dalam surah an-Nisa’ :58


Maksudnya :
“ Sesungguhnya Allah SWT menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah SWT dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah SWT sentiasa mendengar lagi sentiasa melihat”.

bukanlah bermaksud ana nak mengadili tindakan yang para penunjuk jalan yg ana hormati, tapi ana x rasa semua ni adil.
serius, ana sangat2 kecewa dgn apa yg kawan ana bgtau, ana sangat2 sedih dgn apa yg ana dengar ni.

lg sekali, ana bukanlah sesiapa untuk menegur. pe kate org, kail panjang sejengkal nk direntas lautan luas?
mcm tu la kot.

mengikut pemerhatian ana yg serba xtahu, ana rasa keterlaluan utk men"dera" rakan2 ana sampai mcm tu sekali. mungkin perkataan "dera" itu keterlaluan. tapi ana x jumpe vocab len.

yg sudah tu sudahla.. semua org x lari dr kesilapan *ayat standard*.. bagi ana, nak nasihat org bukan senang, tapi x mustahil. jgn disamakan dulu dengan sekarang, kalo x silap ana, seorang sahabat, ana lupa la plak saidina mna, nnt ana check balik, pernah ckp.. "salahlah mereka yang mendidik anak2 mereka sebagaimana mereka dididik ketika zaman mereka dahulu, kerana anak2 sekarang adalah untuk zaman yang akan datang" lebih kurang macam tu la. harap btolkan kalo salah.

zaman dah berubah, x ana nafikan. tapi amar maruf nahi mungkar ttp wajib dijalankan, tapi x semestinya hanya dengan 1 cara. byk cara sebenarnya.
tambah pulak dlm nk nasihat remaja yg muda mudi semuanya, it sure does take time! bukan semua org kita boleh ubah dalam sekelip mata!
hal2 macam ni, kesabaran n kebijaksanaan sgt penting.

samalah hal org dewasa cuba nk nasihat remaja dengan org melayu nak cakap dutch! samada tak paham langsung, atau susah nk paham! (lainla kalo ad yg da fasih Dutch. huah3)

so, apa yg ana nk tekankan, pendekatan mesra mmg penting. jgn lah terlalu menekan sampai mengakibatkan kami yang ditegur rasa tertekan teramat sangat, rasa terhimpit, rasa didesak sampai timbul rasa geram, meluat, benci, jatuh rasa hormat kat org yg x sepatutnya kami rasa macam tu.

when we ask them, what should we pick? they say, up to you. but when we made up our minds, THEY NEVER LISTEN.

mungkin ana bertindak mengikut perasaan. perasaan terlalu sayang n simpati terhadap kawan2. tapi ini yang ana rasa. ini yang kawan2 ana yg tau pasal ni rasa. ini yang kawan2 ana yg kena tu sndiri alami. susah nk dijelaskan, tapi ana rasa mungkin suara ana sorang mmg x cukup kuat. kalau digabung semua org pun mungkin belum mencapai tahap. they say, "alah. budak2 bukan tau apa".

wassalam.

p/s: kemungkinan untuk ana pulak dipanggil lepas ni, besar nampaknya. heh heh.
tapi harus diingat, ana menulis bukan kerana nama.

ana jugak tergolong dalam kalangan mereka2 yg sangat suka rebel, ada je yg ana akan jawab kalau ditanya. mungkin nmpk biadap, tapi mungkin jugak, itu suatu cara mengekspreskan idea n perasaan yang terkandung dlm sanubari. kalau selama2nya xdiluahkan, sampai bila nk simpan? nakkan kesempurnaan tapi takutkan pembaharuan. mcm mne tu. oh, n we are sorry we can't be perfect.

lepas bebel panjang, come to think of it, ya, baru dengar sebelah pihak. apa sebenarnye yg terjadi, i don't know. moga kebenaran terbukti. :) *sy xsebelah sapa2 dah .. lps bebel byk. haha*

terlalu banyak.

Sunday, February 15, 2009

Salam'alayk..
tll byk bnde yg da jadi the past few days since i last blog (excluding the post dated 14th Feb)
tp korang xkisah pon kan.. akaka.
homework bertimbun2 but still, i didnt, n never will kot, get the homework level down to a complete 0.. waaaa. huhuhu.

so ok, let's recall..
school was boring with the abscence of those happening classmates. bye2.
there was this sukantara thing .. tues n wed for the girls, thurs for da boys.

since the girls lg ramai, we carried out the 100m, 400m, lontar peluru n lompat jauh for 2 days. less tiring than boys. ahaha. it sure was a THIRSTday for them. ahaks.

on wednesday, mse buat pembentangan Perlumbaan Kedua,
tiba2 Cg Zaiton tanya...
"kamu org mana?"
*gulp*
the classmates were like.. "kl..kl..."
"melaka.."
"oowh. melakee.. kamu pindah sini knapa?"
"ikut keluarga"
"ikut ayah ke mak?"
"abah" ahhahaha. the class were laughing at me. wakaka.
"ooh. 2-2 bukan? abah.. igtkot bapak.." wakak.
"bila kamu pindah mai sini?"
"lama da.... 2002"
"uish. jati diri".. huahuah22... earlier that day, Faiz from SMAP Labu kne tegur as he still has very pekat penang dialect.. n he said, "anak jati penang, cikgu..."
huhuhu. T.T.. through out the presentation cikgu keep making me repeating the words in baku. T_T... cikgu asked,
"kamu nak kekalkan jati diri ke kamu nak A for ujian lisan?"

huhuhuhuhuhu.

I CAN READ OUT BAKU WORDS.
I CAN MEMORISE TEKS PIDATO WITH BAKU WORDS.
BUT TO SPEAK, TO EXPLAIN THINGS IN BAKU WORDS,
THAT, I DONT HAVE THE GUTS.

i knoowww. it's been a very long period since ive moved here. patutnya da fasih da loghat penang. but nooo. i dont think i will evaaah...
i can write in the dialect, but i cant speak in it.
i would be the laughing stock if i ever do.
words i can never pronounce correctly = ayaq, kadiaq, lahaq yooi, anything that demands peneranan of Q. hahaha. even if i said "hang", they'll laugh.
i tried once when i was in primary. ended up being laughed. -_-

get this straight,
penangites can always speak in fluent kl dialect (take my dad for example)
but non-penangites can hardly speak in fluent penang dialect (take my mom for example)
hahahaha.
i guess, how weird i hear my mum speak in penang dialect, is how my friends hear me. akakak.

SO PEOPLE; especially actor n actresses. DO NOT EXAGGERATE PENANG or mostly, NORTHEN DIALECT. u will make the northen dwellers angry or even laugh at u.

although, there are some words i tend not to use the E instead of A like, ASPURA, JUTA...n ASPURA..ehehe. i cant find more. lol.


and sometimes, what makes me wanna stay like this is because of memories. u'll never understand this. case closed.

next, kecurian in my neighbourhood menjadi2.
someone broke into my dad's car. can't believe i actually heard the car alarm. stupid me.
extra-stupid thief/ves. no, they're smart actually. but dumb. but intelligent. but idiotic. hahah. imagine, right after the azan Isya' they smashed the driver's window n took the smart tag.
my dad was real sad. slept early. u know, guys n cars.. ahahah.
more with pictures, here ..
then, today, my Wan Hasnah heard some knockings during the kenduri..
we were folding the clothes n Wan said, "apo tu Ja.. tuk tuk tuk.."
"tah. xdgr pon. Yan kot.."
"ih. ha. tu ado laie.. apo tu Ja?? Yan la agaknye.." (Melaka = mixed KL n Nogoie. haha)

buat xtau je then after dinner, mum said someone broke into a car right in front of my house. bwaaarrgh. brani btol. huhuhu. n again, I WAS ABLE TO STOP THE CRIME if i care a lil bit more. huhuhuhu. felt so guilty. huhuh.

then kat skola,
[] more discussion bout our new badar on da making.
[] finished discussing our Chemistry project, for the state level science project...
[] thinking of declining the offer(or shud i say forcing) to be in the debate team. sound controller drama cukup ah... nk amik Khalis as my "pengganti"... Liana is interested too. ngeh2. so, we'll have to find one more for the team, n another couple for simpanan. then we're freeeee. hahah
adilla insisted that i must try for the team. but i dont want to.. xreti ar mnde2 cmni. then she said, cmne nak reti kalo x cuba. then i was like, "xmo bg reti ar camtu. ahahha" . hehe
[]n ada g padang sbb nk carik ilham 4 chemistry project, tgk2 shahaizat, peah n watip tgh blatih lompat tinggi. TINGGI GILER. tkojut den. haha.
[]amal pindah masuk our class .. kesian dia, dilemma. but anyway, welcome to our class!! :)

yesterday, 14th feb, g Hari Akademik Along kat KMB, Selangor. since my bro's result was okay, its not an obligation for us to go. but still, my mum nk pgi..sje2..jmpe2.. bertolak at 5am, balik at 2am. abah mmg cam tu. haha. :D

mak ckp, "Ape syami nk blnja mak, ari ni besday mak"
tersedak along ttbe..
ahhahahaha. i know it was just a coincidence, but still, i found that funny. lol.
after meeting Along's BUS MAN teacher kot, went to makan2 then off we go to Gua Batu .. ahaks. visited Mak Cik Anis n also, to take Wan to Penang.
masuk umah, salam2 mak cik, wan, then baring, tido. bagos btoll. hahaha.
my bro Yan pon tertido but my lil bros yg lain main game with my cousin Haziq.

woke up at 6 or 7pm, tgh mamai. xigt. mandi2, had dinner n off we go to penang.
there.
the end of my very boring week. hahah.

tu je kot.
taaaa.

14 Feb!!!

Friday, February 13, 2009

Salam'alayyk.

ok, so sume org tau esok 14 Februari...

we were walking down the notice board n saw an ad.

"VALENTINE'S DAY. DIFATWAKAN HARAM" something like that.
then there was this sign, a SAY NO TO 14th February n i was like,

"WEEEYYY. mne boleh tulis camni!! mne leh boikot 14th Feb!!!! xbleh laaaa....."

adik2 yg lalu blakangkuwh pelik.

"ape kes akak nih. da org kata haram tu haram la." mcm tu la agaknye drang pk...

my friends paham. y i said that. but i accidently said it out loud...
hahahaha.

continued my sentence.
"birthday mak kteeeeee... mne leh boikooott." haahahha. :D

sekian.

so, sspe yg rse bukan islam tu boleh la sambut. Muslims, VALENTINE is a taboo.
:)

nak termuntah.

Monday, February 9, 2009

Salam..
nk termuntah je jawab soklan math bebanyak.
xcukup ngan math mod,
ade add math
tambah lgi physics.
huhuhu.

nombor nombor nombor.

ktorang dak tadika erk?
cume pelik la, tadika tahun ni blaja sesetengah uruf je..
x...y...g....f....etc etc.
huhuhuhuhuhu.
byk blaja 0 plak tu.
pening pening
UP da nk dekat
aaaaaaaaaaaaa

*alah UP1 je pong* pale otak.
UP1 ni la ramai cikgu nk condemn...
"kata plaja2 9;8a..."
errggh.
huhuhu.

waaaaaaaaaaaaa.
i can do add maths n math mod, but i must refer to at least, an example.
or not, i'll go syok sendiri using my magical pen, a pen yg x bleh padam (everyone has it. check in ur pencil case!)..sengal. ok, i'll go syok sendiri doing very long problem solving ... n end up knowing nothing. even if i was right. "-_-..
kebluran melampau. ayat tunggang langgang. buat bodo je.

i wonder how come my friends love to read my blog.
dah la panjang.
crappy lak tuh.
ape korang nk baper hinggit ni?
hahahah.

k2. OUT!
omwek xsiap lagi, carta2 bomba x siap lagi, kang xpasal2 ana lak yg pergi x kembali. erkk.

So LONG Farewell Part 2

note sesiap,
kalo korang nk bce yg lebih ringkas dan padat, bolehla korang menjenguk my friends' blog.

Ummu's
Papat Nordin's
n Faris'
link? tgk kat blah kanan page yerk.
makasih.
:)

Salam..
sebelum ana smbung citer yg panjang lebar yg kkwn ana nk sgt baca tuh...

Al Fatihah buat arwah Moyang ana, Tok Pin, Ariffin bin Ahmad yang meninggal mlm smlm... antara kol 10.30-12.40 cmtu la.. Smoga rohnya dicucuri rahmat Allah... amiin.

ktorang bertolak pagi tadi.
gi Sidam ..
sempat tgk Tok Pin dikafankan. *kesian Along, xberkesempatan lagi.*
Teringat ana time arwah Atuk blah mak, Atuk Amzah, pergi ke rahmatullah.
sedih teramat sangat. tapi ana mesti teriima hakikat.. yang pergi tetap pergi.
yang hidup mesti teruskan hidup.
xnafikan, sekali sekali bila duk sesorang, mesti ana sedih, rindu..
huhu.. T.T

apa yang ana bersyukur sangat, Alhamdulillah arwah Tok Pin panjang umo...meninggal mse umo 95 tahun! mudah-mudahan kta sume diberi kesempatan utk hidup selama tu..ameen. arwah gak mmg kuat ar for a 90+ yo man.. meninggal pun sbb skit tua.. :')

Adik ana Syafiq, cium arwah Tok Pin. mesti dia teringat mse cium arwah atok Amzah. ana igt lagi, dia usap air mata, n cium atok.. lps tu bercucur2 lagi air mata dia..

ni lah yg dikatakan..
pergi x kembali..

perpisahan kita pelajar2 Form4 ni, perpisahan sementara je.
cuma yg ana takut, maut x mengenal usia, ajal x mengira waktu.
tapi insyaAllah..sdg dlm usaha mencari dan menjadi teman ke syurga...

so, ana skip la citer2 yg ana sampaikan mse usrah.
ana n Aliaa bergilir2 kongsi pengalaman ktorang dlm bersahabat.
yg mne ana pernah rse ana antara org paling malang dlm friendship life,
tp baru ana sedar,
*tekan mouse, slide seterusnya*
setiap pertemuan pasti diselangi perpisahan
WOOAH. time tu dah terdengar "weeeyyyyy" terutama dr banat2 form4. hik3.
ana ckp, kita semua kne terima, ni konsep ukhwah. bertemu dan berpisah kerana Allah. walau kemana pun sahabat2 kita merantau, yang penting, jaga hubungan. berpisah jgn biar selama-lamanya...

aliaa bacakan. "tiada ungkapan perpisahan walau maut menjadi noktahnya. kerana seorg sahabat itu terlalu istimewa dalam doa sahabatnya yg lain..."
cenggitu lahh.

mse tu dah meleleh2 da air mata ..
ana kat depan ni tahan je.
terduga tol..adik2 form 1 pon dah meleleh. ... ana target form 4 je. wakakak..
pastuh ana ckp..
"er...spe ade tisu tu, share2 la erk.." sbb masing2 da gne tudung wat tisu. akaka. :D
mntang2 tudung labuh.

then, ana dpt surat, "lps ni adilla nk dedicate poem"..
ana pon persilakan adilla with her poem..
yg dicipta 5 minutes!
huhuhu.
die pon ckp, bertambah sebak tgk sumer org tgh nangis.

ni poem die..
yg die baca teresak2. :'')

kitalah pelukis
di atas kanvas kehidupan
kaulah warna-warninya
ingatkah kau?
hai,shbtku
pernah aku jatuh
dan kau yg menghulur kudratnya?
untuk aku berdiri bangun
bukan berjalan
tapi pantas berlarian
di atas kanvas kehidupan
ingatkah kau?
hai,sahabatku.
di saat kita ketawa
bertepuk tampar
merasai cinta
yang sama2 kita coretkan
di atas kanvas kehidupan...
kaulah sahabat..
yg ketika senyum membahagiakan
yg ketika menangis menyayukan
yg ketika terjatuh memerlukan
kaulah itu,
yg bersemi dlm jiwa
msk terpahat dlm nurani
mengharumkan diri bak kasturi
di atas kanvas kehidupan
penuh kasih dan kecintaan
biarlah..
biarlah jarak yang memisahkan
tetapi janganlah jurang itu yg menjauhkan
kau memang pergi
dari mata ini
tapi sentiasa kau ada
membahaagiakan dalam jiwa
maafkanlah aku
andai ada salah
yg menyakitlkan
kerana manalah aku mencapai kesempurnaan
sebagai seoreang insan
pergilah...
pergilah hai sahabatku...
kerana inilah jihadmu
di atas jalan dunia
yg penuh liku
pergilah
pergilah,hai sahabatku

cintaku padamu
tetap kekal bersatu
kerana di atas kanvas kehidupan
kitalah pelukis
kaulah...
kaulah warna-warninya...
~dilla_ruby_amkns_smai_06_4eva~
copyright Nur Adilla Abd Rahim.



lps tuh, ana tgk jam, da lebih masa. 1.16. ana ckp, nk tengok ke slide? penoh gamba dak form 4 je... drang ckp, ""naaaakkk"... so, ana pon mintak izin ustazah n mulakan slide...
ade dgr drang gelak2..."Weyyy" "weeeyy"...
kuhanya mampu tersenyum menahan takung di hujung mata..

habis tu, ana tutup majlis n mintak drang bolehla amik wudhu n solat jemaah sesame...

selesai je, banat form4 bertakbir 3 kali!

TAKBIRRR!!!
ALLAHUAKBAR!
TAKBIRRRRR!!
ALLAHUAKBAR!!!
TAKBIIIRR!!
ALLAHUAKBAR!!!
ana yg kat depan pon join sekali. haha. :D

salam.peluk.cium...Bila xmo peluk ktorang. "JAHAT! BUAT X HABAQ!" hahhahahaa. sembam mata kawan tu nangis byk sgt.

tim sunggo xblehblah. besties die da basah kuyup,
she's still muka kering. ahha. kuatt..


yadda yadda. ana nk cepat ni. nnt ana update lain.
ktorang solat jemaah sesma...lepas solat, peluk2, mintak2 maaf lagi.. :D
ana pesan kat drang, kalo de problem pa pe, ingat Allah kay! jgn igt nk patah balik. huhuhu. igt Allah, innallah ha maana!!

balik2 kelas tu, ana tgk gamba dari kamera org len. "BUDAK LAKI PON NANGIS???"...respect ar.. syahdu je ana tgk gamba drang peluk... ye ar, rapat gle arn. tambah2 dak2 hostel. hostellite f4 dgr citer, marah sorang banin f4 sbb xturun mse ari last Syahid.. wah. dahsyat. ana tgk gamba2 drang.. rugi je ana g turun awal...hahahaha. just kidding. tp kalo ana ad kat situ, xpasal2 join nangis je... hahaha. ana bkn boleh tgk org nangis.. huhu... sbb banat f4 lewat ke usrah, sbb ni la.. drang join nangis nih. hak3. really, it's true. true friends are hard to find.
oh, n i found a board stating "penghijrahan merupakan kayu ukur sebuah persahabatan sejati" kat laluan antara f4 n f3....
huk4. T.T

fea just too sad to see bila leaving

so, ana lps usrah hari terakhir tu, byk benda berlaku smpai ana terlupa yg Wafa mintak balik lambat sebab nk suruh ajar add math. AASIFAH JIDDAAAAAANNN!!! kesian wafa owh! huhu.
sori sgt tau!!!!!!

energizer n fire; bila n hafi
btw,
ana xbyk nangis ari tuh. bak lirik yg aliaa buat "Don't show ur grief. when ur frens wanna leave. its their fate to be........." hik3.... n of coz, ana dah lama ready untuk mende2 ni berlaku. sjak pindah from kl pon ana da fobia nk wat kawan rapat.tkt berpisah lagi. tp bila ana cuba kuatkan diri, yg ana perlukan teman..tiba2 dia hilang...ana buat kawan lagi, ilang lagi.. haiish. mula2 fobia tu dtg balik, sampai ana pnah ckp "friends for life! kubur lain2!" .. tp rupenye ana silap..
yg ana perasan. drang mula menangis, mula sebak bila ana bacakan terjemahan Surah Az-Zukhruf Ayat 67...

aliaa pnat mohd don. haha

"Sahabat2 karib pada hari itu akan menjadi musuh kepada sesetengahnya yang lain, kecuali mereka yang bertaqwa..." bertambah sebak lagi, bila Aliaa dgn emotionalnye, "takut kan bila kita igt hari kiamat.. antunna nak ke, best friends yg kita mengaku bestfriends for life jadik our greatest enemies?? nak?? xnk kan.. so, jgn lah... jgn la, lain kelas, lain sekolah, xrapat da.. tlong la. bestfriends are not labels. they're promises." .. pastu ana sambung, "spe yg sll trasa hati kalo kawan baik die rapat ngan org lain, igtla, kita take dia as kawan baik kita. so, untuk menjadi kawan yg baik utk kawan baik kita, kita kene percaya, kawan kita mmg baik n layak dapat ramai kawan. ok? hahah. berbelit lak. lol."
alhamdulillah, Allah kurniakan ana sahabat2 yg insyaAllah, akan ana setia kat derang. bak kata Saidina Umar, Ali dan Imam Ghazali.... tsk.tsk.

tp, ana pon readi for any perpisahan.. ana dah berjaya jadi ehem, matang la skit kan bab2 ni. hahaha.
g pon mata kawan tu da cukup sembam da.. huhuhu

those going to kisas

k tu je buat masa ni. photos later. salam! :-h

So Long Farewell (requested) Part 1

Sunday, February 8, 2009

Salam'alayk..
*note. huruf "N" ade problem sket. pepaham la nnt erk.

okeh3.
due to my friends' request, i m blogging bout last Friday.
tp akn diciter dr awal; mmg panjang. spe nk skip, bolehlah skip post ni n baca 1 post akan datang.

30/01/09
umum sedia maklum, last friday was the last day for those yg dpt SBP, untuk bergelar irshadians. lps ni, EX-irshadians.
so, together, aliaa, hafi and I bincang2 nk wat farewell "party" to Bila.
However, lps solat maghrib khamis minggu sebelumnya, dpt ilham nk buat for EVERYONE.. n apa kata, buat time usrah!

jumaat esok tuh, yg Bila n Tim x dtg tu, Ustazah Alawiyah citer sal Wanita dalam Islam.. abes usrah, ktorang approached ustazah n told her bout our plan. ustazah Ala agreed but she said we must confirm it with Ustzah Najihah.

so, decided to make a powerpoint presentation n a slide of us, from form 1 till form 3.
tp omwek yg banyak; terlalu byk, membantutkan harapankuwh.

02/02/09
usik Bila mse perhimpunan.
"hari last awk nyanyi lagu Negaraku dlm dewan ni"
"hari last awk nyanyi lagu Penang"
"hari last awk nyanyi lagu sekolah.."
"kali terakhir awk ikut baca ikrar as irshadians!"
"minggu terakhir awk pakai serkup putih!"
"minggu terakhir awk pakai badge Irshad!"

hahahaha. mse tu tgh beratur blakang dia, b4 susun ikut ketinggian.. hak2.

mlm tuh, try jugak nk buat ppoint presentation sal Ukhuwwah Islamiyyah. then, g kat friendster drang2, curi gamba2 banat n kumpul dlm 1 folder. gmba banat je, sbb time tu usrah lil banat. xde la gamba banin, hek3. aasifah jiddan.

03/02/09
pinjam Memory card enpon Papat Nordin. hahaha. i love typing that. Papat Nordin. Papat Nordin. hak2. pinjam sbb nk gamba2 drang. gamba Tim, Farhana, Dye, Najla, sume2 tu la...
since comp pon dah tuka hard disk, xtau la kat mne g gamba2 lame kan..
upload gegamba n try wat slide.
b4 tu, siapkan ppoint presentation. biasa je.

04/02/09
hari ni, kkwn yg nk kuar skola, sgt la bz .. ke hulu ke hilir amik borang tu la ni la.. sedih pk yg drang nk gi da, tp happy tgk drang eager nk g.
mlm tuh, da bjaya siapkan slide. mula2 tanya Aliaa. nk buh lagu pe? Untukmu Teman by brothers or Sahabatku by Devotees?
Alih2, lagu Sahabatku jugak yg dipilih.
oh, n happy birthday Hadi n Izziaty!

05/02/09
ari khamis ni, drang x masuk klas lagi kot. Hari rabu kot Fea mula nangis sbb Bila nk gi dah. they spent a lot of time together minggu last nih.
pcaye ato x, blom confirm lagi dgn ustazah najihah pasal nk gne slot Usrah padahal slide sume da siap da.. hehehe. cikgu2 pon tatau pasal nih.
Bila felt like she was left in the dark. ktorang berahsia dgn dia,n i know dia pon trasa hati. ahhaha. kesian gak pk. then najla juhari n papat nordin ckp x sabo utk esok. n i was like "shhhsss" .. asked them, Tim tau x? "x kot". hehe.

time experiment physics, nmpk ustazah Najihah! klm kabut g kat ustazah. when i told her bout our plan, she was like, "spa yg nk bg tazkirah?"
"erm. kami lah."
n she was like, "muka ni?" .. dr mimik muka lah. hahaha. :D
she told us to ask ustazah Khuzainah pulak dah.. aisehh . huhuh.

petang tu, lps solat Zohor..pakai socks.. "ERK! XBAGITAU LAGII!!!" cepat2 naik g bilik guru n informed ustazah Khuzainah. ustzh ckp, supposedly ad cikgu praktikal yg nk bagi tazkirah kat ktorang esok, tp i was like, "Ustazah, nk mintak tolooonng sangat2, ustazah bg ktorang slot usrah esok kayy?? sbb esok kan, last utk dak2 yg nk kuar irshad dah.. bhn ustazah jgn risau, slide sume da ada..cuma, sy masukkan terjemahan2 hadith n ayat2 al Quran .. simple2 je, sbb sy pon xbyk sgt ilmu2 ni..... ttg ukhwah n sahabat. boleh eh ustazah?"
yeayyy..Alhamdulillah!!! what a relief when she gave me the green light! huhu..

mlm tuh, homework yg terlampau byk. Wan Timah xsihat, g balik kampunng jap...siapkan sikit omwek kat sane, balik tu, try masukkan lirik along with the slide, tp xbjaya. that would take a lot of time, nk samakan lirik ngan sound lagi..tu la ni la... update ppoint presentation n masukkan dlm laptop yg nk dibawak esok. tido xla lewat sgt, dlm kol 2 pagi. igt xmo tido da, tp tdo gak akhirnya. omwek x siap pon. hahaha. :D bagus tol.

06/02/09
jengjengjengjeeengg.
ari yg mendebarkan. ana rasa cam, boleh ke ana nk bg tazkirah nih? xboring ke nnt? boleh ke drang paham pe ana nk ckp? im a bullet train, everyone knows that. asked Aliaa n Hafi to join me, Aliaa setuju, but dia xtau nk ckp pe nnt. Hafi xmo; xbrani katanye. but she sat right in front of us. :D

bila n zati pqah. yup, ktorang lambat. xde org da kat kantin . akaka.

pagi tu, b4 g physics, bg kat Bila suh tolong jaga lappy since dia xmasuk klas dah ari ni sbb nk g jmpe cecikgu n nk anta buku teks. WARN her not to open the ppoint or slide !! risau jugak kalo die bukak. hahaha. :D

tanya aliaa, nk skip sejarah x? n she was like, WHAAAAAAAAAAAAT?? NOOO WAY. hahah.
abes syariah, ada byk masa b4 cg masuk 4 sejarah. the boys da kosong kan klas, g salam2 kengkawan derang. igt time tu la nk g pasang projektor ape sume tu.
tp x, baru je nk kuar, cikgu masuk. aahh.. mamposs.
mcm mne kalo lambat? mesti drang da boring da?
then cikg sembang2 pasal tuka2 sekola ni.. mse tu, dah.... ADEEHH. g pasang pon x pe tadi.....
nmpk papat nordin n najla lalu.. then told her to bring the laptop to surau first, kalo bleh, pasangkan sekali. org duk jaga pintu la katakan... sua ikut pintu la. :D

cikgu troskan dgn kekesalan cikgu, yg klas ktorang da ketinggalan gle. baru masuk tamadun Yunani .. padahal org lain da masuk byk da... bla bla yadda yadda...
usrah starts at 1230, time tu da kol 1200 camtu la. cikgu baru nk stat ngaja.. aaaaaa.. mmg x concentrate pon. mse tu Allah je la tau..
camne kalo ustazah igt ktorang men2 je? camne kalo ustazah malas nk tunggu, ustazah troskan usrah cam biasa? camne ni camneeeee...

then, lps Teeeriima kasih cikguu, cepat2 kluar kelas. najla n papat nordin x g surau lagi! huhuhu. i took the laptop n walked real fast .. tgk ustazah da menunggu. errrkk. mintak tolong aliaa n hafi pasang microphone. i was panic, nta nape. takut ustazah2 kuciwa... sbb surau mmg da bising da.. budak pompuan..biasalaaah. mulut mmg xleh tutup. akakka.
mcm dlm sarang lebah owh.
mse tu panic sbb .
"WHERE'S THE CABLE?"
"WHERE'S EXTENSION???"
"WHERE'S THIS, WHERE'S THAT??"

cucuk sni, xleh.
cucuk sne xleh.
then, mintak tolong Aliaa carik laptop cecikgu yg leh masuk ngan cable projektor tuh.

lwat 10 minits.
ustazah Azizah came in front n asked.. "spe nk yg bg usrah hari ni?".. as usual, the biar-betik-budak-ni-nk-bagi kind of face. haha.
mintak tolong Hafi g amik extension... then xjmpe gak cable nk sambung, Aliaa g amik laptop ustazah, waaaayyy tingkat 3...

keadaan da semakin bising.
alhamdulillah ad kakak2 form 6 dtg ke depan.. "sementara kita tunggu akak/adik ni psang menda ni, apa kata kita sama2 zikir. boleh dak?" n drang pon berzikir. THANKS, AKAK!
HUHUHU.. keadaan pon terkawal. huhu.

ke hulu ke hilir tunggu aliaa n hafi... mse tu dah 15 minutes past 12.3o... dah lambat dah. ustazah Azizah bg masa sampai kol 1 je, paling lwat pon kol 1.15. huhuu...

saw budak2 form 4 baru turun..sumer muka merah, baru lepas nangis..ad yg masih teresak2 nangis... saw pijah, wani hugged her.. she was crying real harddd..

sampai2 je laptop ustazah, tgk2 ..
"erk. ni eh die nye tempat nk cuuck? kalo cam tuuhh.. *look at abah's laptop, pusing cable* ni la!!!! astarghfirullah hal aziiiiimm"
ya allllaaahh...
mmg kesian gle kat hafi n aliaa....g sane sini tengok2 boleh je pasang kat laptop ni. huhu..

so, told akak2 form 6 that we were ready.. usrah pon dimulakan.

"assalamualaikum wbt.... ana mintak maaf sangat2 sbb lambat, syukran, alhamdulillah ada akak2 form 6 tolong redakan keadaann.. ana mintak maaf sangat2 sbb ana igtkot xde cable projektor kat laptop ni, tp ade rupanye. k, xpe, truskan. kita mulakan majlis kita dengan ummul furqan, al fatihah".

some of the banat
semua org tunduk baca fatihah.....
selesai,
"ok, sebelum tu, ana nak mintak.. semua org, duduk rapat2... cepat2..kita eratkan ukhwah sesama kita ok??!! duk rapat2, asalkan selesa. jgn bg ad jurang antara kita!"
wahh. yg tadi nmpk jarak2, skang da rapat, erattt..


aliaa took the mic, "jap2. ana nk tau, form4 duk kat mne??"
drang angkat tangan, lambai2.... kat blakang, but tengah2. sumer muke merah2, baru lps nangis. tp x trok sangat. so now, we know where the 4th formers were.

i asked the whole surau..
"ana nk tanya, spe kat dlm ni, nk ngaku, yg drang xperlukan teman, xperlukan kawan baik, i walk alone, i work solo. spe? angkat tangan"
xde sape angkat tangan.

"ok. terima kasih, ustazah2, alhamdulillah ana n kawan2 ana dah diberi peluang utk gnekan slot usrah hari ni utk sampaikan kat korang pasal... Ukhuwah Islamiyyah..... ana nk tanye lagi.. spe kat sini............

to be continued. photos kemudian kay.... erm, jap3.. korang nk ke ana buh gamba2 yg tgh nangis2 tuh. ekeke. :D

ehehehehe.

Farewell.

Friday, February 6, 2009

salam alayk.
ari ni sgt sdih.
nnt citer. MEMANG PANJANG.

anyway, tagged by Nik....Eh, *cough* *cough*. tagged by Liyana! :)) hek3.

1.Anda rasa anda HOT?
aircond tgh pasang. tp panas. pehal ntah. xkisah. da biasa. lalala


2.Upload gambar kegemaran anda.
bukanlah kegemaran.. i dont even know which one is my fav pic?? do i need to have one?

3.Kenapa anda suka gambar ini?

ntah la! huhu..

4.Bila kali terakhir makan pizza?
disember kot.

5. Lagu terakhir yang anda dengar?
No Average Angel

6.Apa yang sedang anda buat selain dari buat tag ni?

thinking of what to type in order to answer the Q. er. xwat pe.

7.Selain nama anda sendiri, apakah lagi nama yang anda suka orang panggil anda?
err............ ntah. prefer my own name.

=.= 8.Tag lagi 5 orang:
a)atiqah

b)adilah

c)papat

d)ummu

e)ain

9.Siapa no 1?
My close friend from SKTM (2). =)

11. Orang nombor 3 ada hubungan dengan sesiapa?


ahahah.
ahahahahah.
ahahahhahhaha.
pat???
madly in love. akakak. :D
lol.

12. Bagaimana pulak dengan orang nombor 4?
Ummuu?? haaaaaaaaa.. ayam kah? LOL. JUST KIDDING OKEYH.
nta la. i dont meddle in this kind of stuff. huhu.

13. Kata sesuatu berkenaan dengan orang nombor 5.
bukit mulia.

ahah. cukup kot. lol.

k tu je. nnt ana citer ar pe jadik ari ni. tp ana x janji.
sok ad practice drama.
then nnt ntah bile kne jmpe sir for debate.
pastuh kne g tryout utk public skipping lak. huhu.
haish.

Sunday, February 1, 2009

Salam'alayk..

Yahoo ID da dituka okeyh.
no more n**_93.
new one, cr****.ha**s ..
ahah. misterilah sgt.

nk btau tu je.
:D

new timetable, new stress.

SALAM ALAYYK.
jadual da ditukkaaaa...
aaaaaa
makin gle owhh! if i can survive with the same timetable throughout the year, i believe i deserved well applause for that. huhuh T.T

Isnin
PR SJ SJ BM BM R +M +M SK M3 M3 CM CM
Selasa
EST EST BAT BAT PJ E M3 M3 +M +M BIO BIO QS
Rabu
BIO BIO M3 CM CM H SK BM BM BI BI QS QS
Khamis
QS PJ BI BM BM A SY SY PHY PHY BAT BAT EST
Jumaat
YS BI BI PHY PHY T SY SY SJ

korang xnmpk kan ape yg xbes nye?
wait till u know the venue.

class - third floor
PR - dewan, about 3-4 blocks away..
+M3 - class
M3 - alkhawarizmi lab; third floor, 2 blocks away
CM - chem lab; 3 blocks away
BIO - bio lab; same block ngan chemistry, upper floor,
PHY - phy lab; same block, waaaayyy hujung
SJ - class
BM - class
SK - depends.
EST - class, or media room, 2 blocks away, third floor
BAT - class
PJ - field lah.. kkdg class for PK (sembang time!)
QS -class
SY - class
BI - class

yg kat class tu, sometimes we hafta go to the library, 2 blocks away, 3rd floor.

n if u still can't feel the jauhness,
sir rosli once said, "this school is quite spacious. it's a mini-campus. u know, other schools are not as big as yours. it should have been a mini campus instead of a school"

oh, n ni skola lame. da bertahun2 da. so, skola ni bukanlah antara skola2 yg setiap blok, setiap tingkat ad bridge mcm skola2 baru skang nih... "-_-

xdpt imagine lagi?
huhuhu.

oh, n another thing. tgk ar, baper byk subjects in rows!
kadang tu 2 hari berturut, xpon 3 hari berturut2. xleh melaksanakan procrastination owhh. hahah. :D

biar ar. bkn korang kesah pon kan. hahaha.

syaza.. syaza..
palestinians really want to go to school.
bersyukurlah at least u got a school.

ok2. alhamdulillah! im going to study for the sake of Islam, myself, n my family!
amiiinn.
one thing for sure, despite the mental boggling punye tiny lil things, i will always love my school. haha. :D

wassalam
komplen punye komplen, omwek xreti2 nk buat.:D

btw,
Sungai Dua High School baru siap dibina. 8 tingkat. sesuai sgt la dgn nama tuh. Sekolah Tinggi Sungai Dua.
xpe lah korang ade lif. kalo dgr sape2 from school yg ad lif komplen, mmg xbersyukur. hahaha.\
oh, BM High tinggi x? ahah. sengal je.
 
Design by Pocket