Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Public Speaking.

Wednesday, March 31, 2010

Congrats, Najlaaaa!

dpt first runner up, alhamdulillah.

i've been tailing Public Speaking Comp since jah 6. stat form 1 jadik pemerhati, form 3 tolong "train" [ye la sgt] n "torture" org. ahahha xD

as for najla, xbyk pon nk train anyway, dia mmg ada the skill + dia rajin jumpa tce jamie~ :)

mcm2 ragam owh ada kat pertandingan tu.

Piravina, sgt talkative.
dia ckp pasal her chinese "boyfriend" la, pastu pasal Lucky numbers [WHICH WE DIDNT KNOW HOW TO RESPOND] hahaa.. sengih n gelak je. lol.
byk la gelak bila smbang ngan dia.

then fAdzlyana [suka hati je eja], dia p0n gila2 gak.
pastu mcm2 a kalo nk cite.

najla ckp.. "syazaaa. please do not think we are going to win this year.."
i said to her. "Allah knows best." ngee~ n yeah, she got second!
dpt placing, but at the same time xyah pk2 nk praktis 4 state level AND she will be joining our UIA debate team,insyaAllah. :)))

theeen. theeen theeen. lepas da abes g makan...

pastu balik. hahaha. najla was very independent, dia byk blatih snirik, pastu came to my class time dia free... kalo g blatih ngan tce p0n dia jenis xyah ditolak. g snirik je. tahniah, najla, tahniah.
see tce, ur choice of participant is the best. :)
Allah knows.

okeh.
so . thank u tce for the treat . :))))

**sila pasang effect seram**

Tuesday, March 30, 2010

Salam Alayk. so, post pasal my quarters ditunda~ simpan kat draft dluk.

ni nk cite something yg happened to me and my brothers and my cuzzin few days back.

ada bacaan yasin kat kolej along [4 final year exam, ala2 solat hajat utk pmr, spm la]

4th weekends in a row g merayau. xD

plan nk spend the night kat umah pak cik kat shah alam.
so sampai umah pak cik kol 12 lebih. *bajet bawak homework. ehem. paham2 je la.*

mmg ngantuk gle on the way from penang to shah alam.

sampai2 je, tgk ikmal masih bertenaga~
greet us all. pak cik tgh layan cite jepun kot. mak cik prepared our "supper".. udin n wani werent there, sorang kat kajang, sorang kat sepang.

sofwan n maira' da tido.

so syabil n ikmal g naik atas, tgk utube. syabil bukak video2 jay sean when suddenly ikmal ckp,
"syabil, syabil da dengar dah lagu2 maher zain?"
HAHAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
HAHAHAHAHAHHA. ha. *uhuk3. xbek gelak bebanyak*

ya allah contra nye. xD they are best cuzzins, anyway, just like wani n I [HUUGGS]

So, making long story short,
layan FB sampai kol 3 pagi. sume org da tido except 4 syabil, ikmal n I.
dorang bukak utube kat komp bawah pulak. big screen. plasma tv.

tiba dengar bunyi macammm~ hmm. cmne nk ckp. bunyi cam

1. bunyi org tutup pintu kuat2.
2. bunyi benda jatuh

either 2. not so sure yg mana. we looked at each other.

Ikmal ajak syabil g dapur n he said,

"SAPE TUUUU??? ADA ORANG KEEE???"

pastu dia lariii~~~

"kak aja!! ikmal nmpk ada tuala putih~ td xde p0n kat kerusi tu, tetiba ada pulak..."

HAH! WHAT ELSE, kebetulan batteri netbook mse tu da low, mintak diri kat face book. then..

"er, ikmal, adik.. kak aja nk naik atas tido la.. he~ jom?"

syabil p0n da cuak gle ah. then ikmal ckp..

"xkan nak tinggal abang yan ngan abang apiq 2 org je kat bawah ni?"

n i said, "bia je laa~~"

ikmal ckp.
"xnak la! xbaik." Ya Allah. gentleman nya spupu ku sorg ni. wahai Ikmal yg baru umo 9 tahun, please, keep your personality that way. insyaAllah.

pastu i really felt something was wrong.

nak naik atas ke x.. ke nak tido je kat couch ni.
kalo ikutkan, ok je kalo tido kat bawh, everyone is my mahram [until Ikmal n Sofwan baligh~ hehe] . tp mcm x appropriate la plak kan ..

so brani kan diri g naik atas nk tido kat bilik wani.
tp mcm takot jeh. masuk bilik Udin, mak n abah tido situ.
amek kputusan tido je atas lantai tu. HUHU.

mse nk lelap mata tu punya lah susah. dengar macam2 tp pk positif je la. lg xsedap hati bila tau i was the only one yg sedar masa tu.

apa lagi, saja je kejut mak...
"mak. aja tido sini tau~" just to make sure that at least Mak was awake too. ahahahahha xD gle beng nye takot.

"mak .. tadi kan dengar cam ada benda jatuh~"
mak p0n cam dengar x dengar je kan. bia la, tutup mata. tido.

few hours later, lepas subuh, tido kat bilik wani.
tido tido tido tido xsedarkan diri. ahaha xD
i heard syabil n ikmal kejut. pak cik kejut.. haha xD
tp cam malas la nk bgn~ LOL. xsenonoh~ xD

bila da sampai seru, bangun, mandi..
mak masuk bilik.
mse tu mak ckp..

"aja ckp apa semalam?"
"ha?"
"smalm.. masa aja duk kat lantai tu.."
i was thinking, alah. lupakan je la. mcm la mak nak caya. xpasal2 mak gelak je. ahaha
"xde pe la~"

pastu mak cakap.
"apiq ckp dia nampak hantu smlm~"
"HA??!!!"
subuh tadi, dia masuk bilik, nangis2 ckp "takut..takut... HANTU.." .. mata berair, muka merah sume..

pastu bila nak kuar bilik, dia tengok kiri kanan~ huhu

HUHUHUHUHU.

i think apiq can see all these stuffs~ byk kali da jadi~ mcm byk sgt nk stori.

pastu tny ikmal balik,
"kemal, lepas kak aja naik, ada dengar pa pe lagi x?"
"abg apiq kata hantu tu nak g kat abang yan~"
hooo.
huhu

ok la. cukup la nk coret kat sini as pengalaman. ahha xD

p/s: THIS IS A QUOTE FROM MY LOVELY BIG BROTHER;
"ntah2 hantu tu hempap kakak pe tu yg asek tido je, susa nk bangon"
CEH.

FEEL LIKE KILLING.

Rasa cam nak bunuh je uncle kat kedai TEREX tu. huhuhuhu.
org da tempah blazer since last year, TAAAAAK SIAP2 LAGI.
da byk kali ulang alik tanya da siap ke bel0m.
asek2 ulang benda yg sama.
"MINGGU DEPAN."

aaaaaa!
pala hotak jeh. minggu depan nak guna da la!

"skarang ni i bg u dua pilihan. u nak tunggu o u nak ambik balik"
apekah? MAAF pon idak?
paling xleh blah DIA XRUGI PE P0N. kita pulak yg rugi MASA + TENAGA + MINYAK.

haaaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiish.

*tarik nafassss* *istighfar*

perbualan 2 days back.

syaza : pqah, can i use ur baju pengawas nk pakai 4 debate nnt?
pqah: boleh jaa.. mcm la xpnah. ahah
syaza; haha. ha tu la. thn lps da gne da. boleh eh? tq.
pqah; blazer nak x? kami ada, mak kami buat 1 utk kami..
syaza; laaa. npe x ckp. akk da tempah da .. xpe kot, tq.

hikmah. ALLAH ALWAYS KNOWS ~

*tarik nafaaaas* *istighfar*

The signs are here.

Wednesday, March 24, 2010

The signs of Sijil Padang Mahsyar.. eh, ok, Sijil Pelajaran Mesia are very near .

masa tgh relax3...
"xde hw ke? relax je~"
"bila la nk study tu?"

hmm.
as for seni. i gave up.

being called by the Pengetua yesterday marked one very dark memory.
the words she uttered are stabbed DEEPLY inside.
gila~ huhu

and just as i thought mak would also disagree me taking seni, and would want me to focus on the other subs, HAHA, I WAS WRONG. n i just rejected Seni. "GOOD". hhmm. xpe la, mgkin bkn rezeki. pasrah.

then.
this month's gonna be a VERY busy month.

31st apr - Public Speaking.
8th and insyaALLAH 12th, Debate M6
16-21st Apr UIA Debate.
IF and only IF we won the M6 debate, then the state level would be just around the corner.

and studies?
hmm.

ya allah permudahkanlah kami memahami dan menghafaz ilmuMu ya Allah~

im baaaaaaaaaaack!

Sunday, March 21, 2010

salam alayyk!! m back! and i got my netbook bacck!! yay me, alhamdulillah!

ok. so

br balik dari TRAP, taman rekreasi air panas kat sungkai perak.
been there few years ago, tp kali ni pgi ngan family blah abah~

fun times. fun times. xD :)

will update soon. i havent touch my hw. good.

Hm. Hapdet much?

Saturday, March 20, 2010

Salam Alayk.

Ok. so. ari ni nk ckp psl pe?

heh. 

i miss my non-malay friends. duk kat sini xpnah jumpe p0n~

mse skola renda dlu ada la sorg, Rajathi~ and a couple of juniors. 

i don't understand why some people masih racist dowh~

geram bt0l . i really don't like it, ok,  i hate it, when people ckp "Melayu ni lembab sgt~ CINA da amek suma~ " bla bla bla~ 

racist bt0l.

ada this one time mse kelas sejarah kot, hehe. CINA mmg kna betol la.. mcm "kita xleh bg peluang sgt kat CINA..." whatsoever.. n i accidentally said out loud, ok, not so loud, "kesian aizat" ahhahahha xD

Aliaa heard me, and so did Pjah. so im not sure whether cikgu dengar ke x. ahahahha xD

so yeah. some people yg xpnah kawan ngan non-Malays mcm ada stereotype - cina hebat, mlayu mundur. [whatever happens to 1 malaysia when it has always been between malay and chinese, too little to touch on indians.~ haha. abaikan]

you see. i love having friends of different cultures and believe. 

dlu, mse jah 3, satu famili masukk this larian amal kot 4 kiwanis [tadika apiq; tadika for special kids, BELIEVE ME, IT'S ENVIABLE. ada pool, ada playgrounds and games - lots of em.]

then abes lari tu sume org dpt t shirt. haha. we got, at least 5 t shirts with 3 dalmatian dogs printed on it. of course, kalo boleh nk simpan as kenangan but then xleh la kan gamba2 cm tu.

so, pe lagi. brought to school and Ho [Ho Lee Xia] and Lim Swee Jin berebut for the T-s. love to see them loving the t's. xD

If you're saying Melayu mesti maju, i must say, im very less interested to go for the call, unless it stated Islam mesti maju~ Not All Muslims are Malays, and not all Malays are Muslim. yeh, im probably the worst Malay girl ever existed kot?hhaha xD 

i love to hear news on people reverting to Islam, and it is way scary when muslims, i mean, ex muslims went the other way round~ haish.

seriously, u wont find me smiling when anyone ckp benda2 yg racist~ even if i do, i am battling with my heart and soul not to curse . hahaha. xde la smpi camtu xD

just that, tolong la paham Allah cipta macam2 kaum. [hujurat : 13] why must we go against each other. 

p/s: STRICTLY, surah hujurat bukan tujuan menyokong pluralisme. Allah states clearly towards the end of the ayat ,

"Indeed, the most noble of you in the sight of Allah is the most righteous of you..."

come on lah, help each other stand up straight~ 

hape ku merepek nih? huhu

gloomy days.

Wednesday, March 17, 2010

Assalamualaikum.
I think these past few days haven't been so great. Somewhat serious, not too lackluster, but yea, kekacauan jiwa. tp xde la jiwa kaco yg trok. some stuffs.

NUMBER ONE:
"Syaza. Ana perlukan ptolongan anti skrang ni."
"eh. mngapakah? xD"
"susah la. cmana kita nak tarbiyah budak2 espeseli f3,f4 aspuri?"
"hooo~ mcm parah je bunyi. asal? amende jadi?"
"depa dengan slambanya *tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut* [perbuatan dirahsiakan]"
"Allahh. beraninya. ramai ke?"
"adalah bbrp. ramai la jugak. masalahnya, bila nk tego, form kita p0n ada gak. Jidin *bukan nama sebenar* hari2 siap~"
"er. susa la kalo cmtu. kna buat halaqah kot. nk ckp, stress on TOLONGLA JANGAN CONTOHI BENDA XELOK."

hadoi. xdpt nk nafi, what ever it is, people look up to our form. and sadly, they often look at the wrong side.
tambah2 adik form 1 [walopon xde lagi]
kan ari tu ktorang da ckp [banat sahaja. time tu banin nga main pe tah]
"korg kalo nk wat pa pe, jgn la tgk form ktorang sgt . seriously akk nk ckp, form ktorang trok kot."

tambah menyakitkan bila baca kat blog tasha dlu.. that is one hell of a problem.
Kakak A cakap buat "benda ni xboleh."
Adik B yg xbersalah g kat Kakak C, kakak C kata "pale hotak xboleh." hoih~

i hate the fact skola kita ada title "AGAMA" besar2 kat pintu gerbang, kat lencana, kat buku tulis, etc etc tp budak2 kat dalam mcm xblaja Islam Ed, not even pendidikan moral kot. huhu. ok, mcm over sgt nk describe. tp bia la metaphor sket. ahhaha. xD

---
NUMBER TWO.
"Syaza. apa kita nak buat kalo hati rasa ksong"
PEOPLE LOOK FOR ME AND YET I HAVE NO IDEA.
PEOPLE DO NOT WANT THE TYPICAL, CLICHE ANSWERS : dkatkan diri ngan Allah, bc quran, solat ~
i dont know. im nobody. dont make me look oh-so-great. huu ~.~
even the person asking me that Q i think is WAAAAAAAAAAAAAAY MUCH BETTER.

---
NUMBER THREE.
it's bout debate.
debate M6 da nak mula this april.
ANNND, ada debate UIA, interschool debating championship.. ada english, ada arabic, ada malay.
bahas da anta 2 team, n adilla suh join 4 the debate.

tatau nk g ke x. seminggu. 16-21 april kot.
sebelum ni mak xpenah2 p0n xbg masuk/pergi mana2 kan. tp kali ni.
"ntah bila la nk blaja tu~"
hahahahhaa. indirectly. xD
tp ok pe kan, it'g gonna be national level, then dpt kawan ramai.
paling menakotkan, ada one hour preparation for each motion! huhu. takot aan. huhu.

tatau la cmne nnt.

---
NUMBER FOUR.
i feel like giving up on chemistry.
FULLSTOP.
huhu.

ok. done.
skang nk btau, i met my long lost friend!! TENGKU NOR SHAZAKIRAH TENGKU SHAHRIL!!!
:)

da lame x kena tag.

Monday, March 15, 2010

ye la kan. spe suh wat private, spe hengen nk tag. wakakak. xD ok. so baru2 ni tagged by ifah.
1.Adakah anda rasa anda HOT?
skang da masuk musim hujan. sy xhot, sy COOL je.
osman kan cool hahah.xD

2.Upload wallpaper yg anda guna skrg
er. ni laptop along, so xde gamba pe. hitam je. blank.
kalo komp kat dlm bilik, gamba Barisan B/Mentara Berjaya.
Kalo kat netbook [yg da pecah. syabil punya kireja],
background btukau every 30secs, so mcm xnak senarai. XD


3.cerita pasal wallpaper tersebut
er. malas, tp lagi malas nk wat mende lain, so, yeah.
1 - blank je. nk cite pasal pe?
2 - o. kenangan kat knuri tce.
3 - too many to tell.




4.kali terakhir mkn pizza
smlam.

5.Lagu terakhir anda dengar
bukan la lagu. tp baru td dgr syabil main game .. but then dengar
"syabil. tup tv." hahaha. budak tu kena salin 10karangan wey cuti ni.
jap. what are my hw?


6.apa yg anda buat selain menyelesaikan lagu ini
ini lagukahh??


7.selain drpd nama [PENUH EH?] sendiri,anda dipanggil nama apa
er. byk sgt.
family - Aja or, A the shortest.. + Kakak.
PANGGEY NAMA PENOH BILA NK KENA MARAH. HA. BEST. XD
cikgu2 - syaza, diyanah, syazadiyanah, KAMU/AWAK/YOU[hahah]
kawan2 - ha. ni memacam la. xD naz ske panggey Syazadiyanah, some pangey syaza, ada yg pangey syazE [annoying], caje, aja, TUANKU C, SENIOR C, KAK C, KAK CAJE,~
relatives - kak Aja, dak ja.
er. byk kot. xD



8.tag lg 8 org

1-er
2-mls
3-spe
4-rse
5-nak
6-wat
7-buat
8-laaaa

soklan2 strosnya xdapek den nk buek~ hahah

O Mak Gajah.

Sunday, March 14, 2010

Ya Allah..
cantik!!

Hana Tajima-Simpson.
fashion designer, became a muslim 4 years back. n guys, married. xD

esok last day

Thursday, March 11, 2010

dgn bengongnya malam ni langsung x sentuh apa.

esok ada Math, n QS, sgt sgt banyak nk kne baca.

kononnya nk baca QS petang td la, tp kiok la petang yg bertuah ni. then lepas maghrib igt nk stat stido la kan. but then banyak sangat nyamuk, kuar bilik nk amek ubat nyamuk kan but then nampak komputer. HEH.
xD

anyway, hari ni result SPM kluar. tahniah sume!

kakak hafi, kak Hazirah dpt 11A. [kene highlight. xD]
n best stud, 9A+. 2A... goes tooooo~~~ Harith Fauzi. xD
tahniah2.

td mse interval utk syariah, mmg distracted la.
tgk org datang kan~

xD

wsalam.

o yea, tahniah 2 "kak" nurlin yg dpt 12A! 10 a+, 2A .. best stud kat smklk kot. xD
p/s: mmg xpanggey "kak" p0n kat seniors yg kenal kat kl dlu. but then skang bila x panggey rasa awkward. haha a

tahniah, ALL.

Salah ke?

Wednesday, March 10, 2010

edited: credit gamba 2 kangensyurga.blogspot.com
klik 4 bigger pic.

[buat macam da abes exam padahal got 4 MORE SUBJECTS nak hadapi~ ahha]

Assalamualaikum~
ok. so. igt x ada post tergantung few days back? ~ [korang x pedulik kot. ahhahaha]

xpe la. peduli x peduli~ meh org nk citer.

ari tu... got a message from~ a sister.. [boleh jadi f1,f2,f3 ato f4. ato bawah lagi. jgn serkap jarang. baca jeh. huhu]

mesej dia kurang lebih bunyi cam ni la~
"salam. kak. saya ada masalah sikit ni. sy baru je gad0 ngan parents~ sy ada suka kat sorang budak laki ni kat skola, sy xde diari, sy tulis je la dlm comp.. mna la sy tau ayah saya nk bukak~ pastu sekarang diorang mcm kecewa sgt ngan saya~ camna ni kak.. tolong la saya. saya rasa bersalah sgt~"

ooo00kk. xbalas kang dia ckp pe lak kan sbb ms tu mmg tgh texting. kalo balas, WHAT SHUD I SAY?

a few mins pastu.. soal siasat n then end up with a conclusion.. lebih kurang mcm ni....

"alah~ xde apa lah. since ur the only daughter, bongsu pulak tu~ mesti la parents risau. diorg x expect that u would have this feeling msa early stage ni kot. [ early gak la. xD ] k. sume ni salah paham je kot. jgn layan sgt prasaan sedih tu, buat cam xde pe je. lg elok kal0 nk mintak maap. tp kalo xberani, buat cam xde jadi pe je~ ...... mm. akk rasa x salah kalo nk suka kat sapa2, tp, pendamkan je la~"

xberani la nk sembang fikrah dalam2~ i'm not an alim ulama, bkn la berkelulusan agama [ckp cam da lepas U] .. im just a girl studying in a school. mcm org lain jugak.

so. persoalannya sekarang. SALAH KE SUKA KAT ORG? xD

ok. korang penah dgr kesah romeo n juliet? laila n majnun? suraini n sabariah? ehh~ hahaha xD abaikan. xD
cinderella? sleeping beauty? twilight? heri poter? segala macam cite lah ... cite2 yg memaparkan seronoknya having someone to be loved + we love that person. kan?

org ckp kalo pendam je melepas la kan!

i will always remember this one quote from Ustazah Najihah, mse usrah f2 dlu.
"Wanita yang berharga adalah wanita yang tidak dibeli cintanya oleh sembarangan lelaki." - Ustazah Najihah, Usrah 20 Apr 2007

ape nk ckp tadi? hahaha xD mcm da melencong jeh.
xD ok. ustazah ckp, kalo bt0l la kita minat sangat kat dia, baca fatihah, doa kat Allah. andai itu yg terbaik, jodohkan aku dengan dia. [yes, i believe in relations thru doa.. masa baca tu, igt kat kengkawan sume~ waaa .best o. :) sbb tu org ckp, ukhwah doesnt always need togetherness, doesnt need everyday conversation, as long as the relation lives in the doa, it remains abadan abada~~~ ")]

pastu ada yg ckp... "org suka je p0n. xde la sampai terpikir nak kawen ngan dia~"
ahahha. hofkos. xD so, kita seniri x pasti perasaan ni boleh bawak sampai ke syurga ato skadar suka2? kalo da tau it is not for CONCRETE relationship, buat pe luahkan kat that person? tau2 nnt malu jeh. haha. xD [ok, maap. xD]... tp ekceli rasa malu is better kot dr kawan tu suddenly says "YES" n bermulalah hubungan "kahwin tanpa nikah"~

ok. da melalut panjang sgt.
the real thing is.

org nk cite sal Ali n Fathimah. [waaa~ baru prasan nama at0k n wan!!] xD

korang tau x. kisah cinta Ali n Fatimah lebih hebat dari kesah chenta fiksyen belaka karangan manusia biasa~

kesahnya macam niii...

korg tau kan, Ali ada hubungan kekeluargaan ngan Rasulullah? so . Ali dah lama perhatikan Fatimah. Fatimah anggun. bayangkan la, anak RASULULLAH! Fatimah hebat. Sopan santun. tahu syariat, ada agama~
masa peristiwa rasulullah dilontar najis oleh Quraisy, sampai berdarah2, time tu la perasaan Ali kat Fatimah bertambah2 hebat~ Fatimah lap luka kat Rasulullah, tp masih tegas, berani marahkan org2 Quraisy tu. Ali tatau nk cakp perasaan tu CINTA ke amende ke kan. xD ahha. tp yg dia tau, Fatimah ada dlm hati dia~ [al0l0 comeynye. xD]

Ali sedar, spelah dia kan~ dia xbrani nk luahkan perasaan kat Fatimah. dia pendam. pendam. pendam. sampai satu hari, dia dapat satu khabar berita .... Fatimah dilamar org.
siapa? orgnya spe xkenal~ seorang lelaki yang paling akrab dan paling dekat kedudukannya dengan Nabi. Lelaki yang membela Islam dengan harta dan jiwa sejak awal-awal risalah. Lelaki yang iman dan akhlaqnya tak diragukan; Abu Bakar Ash Shiddiq Radhiyallahu ‘Anhu.


Ali rasa macam, apalah sangat DIA nk dibandingkan dengan LELAKI yg menarik banyak hati bangsawan dan saudagar Mekaahh utk masuk Islam~ LELAKI yang bebaskan ramai budak~ LELAKI seorang saudagar, byk harta, sure boleh bahagiakan Fathimah~~~~ huuuu. kesian Ali. xpe lah, dia sanggup. lagipun Abu Bakar bukan org lain, sahabat juaa~ "Ini demi persaudaraan~"


Nak dijadikan cite, Allah beri harapan lg kat Ali. Lamaran Abu Bakar ditolak. Ali pelik. tapi pada masa yg sama, dia jaga betul2 perasaan n semangat dia utk, satu hari nnt, mana tau, utk dia melamar Fatimah..


tapi Allah uji lagi. kali ni, masih lagi sahabat Ali, Umar datang melamar. Umar~! spe x kenal Umar!! sorang sahabat yg gagah perkasa! lepas dia masuk Islam semua muslimin mampu angkat muka, tanpa rasa takut, emngaku, "ANA MUSLIM." even setan2 p0n takut, lari lintang pukang, takut ngan Umar! huuu~ hebat kaann~ Ali rasa lagi2 inferior.
keciik je rasa diri ... [kita? lagila~]


Ali pasrah. mencintai xsemestinya memiliki. Mungkin Umar mmg untuk Fatimah, Fatimah mmg utk Umar.


ya Allah. Lamaran Umar al Faruq, pemisah batil n haq p0n ditolak~!!

Lepas Umar, Uthman p0n dtg melamar~

tp masih ditolak Fatimah~


"Rasulullah nk menantu macam mana ni?" Ali bingung. pelik. tapi at the same time, happy la kan, MASIH ADA RUANGG!!!

xD


"mungkin Rasulullah nk nikahkan Ftimah ngan org Ansor? ye la, nk eratkan hubungan, ukhwah umat islam ~"


then bila sembang ngan sahabat2 dia yg lain, dorg desak...

"Ali. enta la plak cuba melamar~ Ana yakin, enta org yg dicari~"


Ali mmg dr awal td la kan rasa rendah diri. dia rasa cam xde pe. tp sahabat2 yg lain suh jugak jugak jugak g try~


dengan lafaz bismillah. Ali pergi bertemu Rasulllah.


mengakui kekurangan sendiri, yg cuma ada gandum kasar utk dibuat makanan, yg cuma ada satu baju besi utk dibuat mahar~ [alalaa~~ :)))]


then, takdir Allah, Rasulullah membalas lamaran Ali ... "AHLAN WA SAHLAN!!!" waaaaa. bayaaangkan perasaan Ali masa tuu.. weeee. syukur x terhinggaaa~ :))


so dipendekkan cite.


Fatimah buat confession kat Ali.

"Kau tahu, Ali...? sebelom kita kawen, aku sudah menyimpan perasaan pada seorng pemuda, yg aku ingggggggiiiiin sgt dia jadi suami aku~ tapi perasaan tu aku pendaaaam je ... "


Ali p0n, korg bleh bayang kannn? korg punya syok kat kawan tu, skali kawan tu kata dia p0n ada syok kat org lain~...


"Jadi... kau nyesal ke kawen ngan aku?" [sori bahasa santai2 sket. xD]

"TAAK!!" jawab fatimah. "Pemuda tu ialah ENGKAU, wahai ALII...."


ada yg ckp, Fatimah pendam perasaan dia kat Ali, even syaitan p0n tatau~ huhu


HEEEEEEEEE. tersenyum bahagia jeh baca kesah centa nih~ :))) ke korg x rasa pe? xD


so. ibrah ??


1st; ye, xdinafikan cinta itu fitrah. even insan2 agung pun merasai perasaan tu. siapalah kita nk menolak? tapi cinta dorang lain. dorg ikat perasaan tu dengan kasihnya pada Allah. kita? once da suka, tangkap cintan kat org, kita lupa pencipta. nk buat apa, sume benda jadi kucar kacir. niat da lari. buat benda x ikhlas, skadar nk amek hati dia~ huuu. sedihnya mcm tu.


nak berhujah "cinta itu fitrah. Fathimah anak rasulullah p0n suka kat org~" ... tpi xmo ngaku salah kita kat mana. ada fatimah terkinja2,... "weeeyy. Ali comeey. Aku suka kat dia. tp tatau la dia suka kat aku ke x kan~~" haha. xD xde kan? :)


so. jagalah perasaan kita tu utk the one n only, insyaAllah, teman sampai ke syurga~


ibrah lg 1. kalo kita ikhlas, Allah xkan pernah mensia-siakan keikhlasan kita. buat pencinta sejati mcm Ali, dia mmg btol suka kat Fatimah. tp dia rela bila da ada org lain lamar. dia x g serang sahabat yg lain. gedebuk gedebik mcm cite2 melayu... "Timah tu aku punyaaa!!! jgn ko brani2 nak amek dia dr akuuu!!"


tapi, at the same time, Ali optimis. dia masih simpan harapan yg masih segar bugar utk dia terus maju once dapat tau lamaran ditolak. IGT, SELAGI BELUM ADA IKATAN, kita bukan milik mana2 lelaki mahup0n p0mpuan. sume org ada peluang.


buat apa bazir duit, masa ngan org yg belum tentu jd teman hidup?

hhmmm.


macam byk sgt bebel. tapi pa pe hal.. itu je la nk cite. :)))


wsalam alayk.


kalo da rasa bersedia mlangkah ke alam pernikahan, ahlan wasahlan, lamar sajalah!! =)


sori salah silap. :)


hidup x selalunya mudah

Sunday, March 7, 2010

"adik, tolong amekkan tu.. jap.."
"yg ni?"
"bukan~~~"
"yg ni? x.. bukan22.."
"nah la amek yg ni.... "
"Bukan laa!" terasa dlm hati ni nak tekan CTRL+Z.

***

"ALAMAKK~ mne pgi benda alah tu.............. xjumpa2 p0n."
what do i think whenver this happens? CTRL+F!!
XP0N, kan best kal0 stiap bena ada ringtone. hilang je, call. hahaha. "-_-

***

"BANYAK NYE NAK KENA SALIN!!!!" rasa cam nak tekan CTRL + C ngan CTRL + V~

***

ok. seriously, i wanna write something, tp im feeling real guilty.
next week EXAM! pastu x stat pa pe lak tu~ bagos btol~~~~

ummu.

Thursday, March 4, 2010

hehe.
ummu. sori lah i've hid the post~ ngeheh.
so, the bad news is ur not gonna know what makes me feel bad, but look at the bright side. u got the access to my blog. haha . xD


edited: CHEH. sempat jugak baca b4 hide post tu. hahaha xD
 
Design by Pocket