Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

selendang. oo. selendang.

Sunday, May 30, 2010

Salam..
Hah. Selendang. trend da skang ni kat mesia.. ke dari dulu lagi? i dunno. xD

ada selendang nipis gila cam day-light curtain, kadang lg nipis.
ada yg tebal macam blanket
ada yg sedang2 macm table runner.
tp mostly cam table runner.
woa. sabo2, bukan insulting ni.
lawa pe, selendang. [saya juga ada selendang, masa darjah 4 dulu. warna hitam, skang ada kat tengku shaza. haha]

yg jadi masalahnya, cara pemakaian. hmm.

p/s: kak laa asek kena je masa g interschool debate UIA dluk, i said "table runner" byk kali. agaga. ampon, kak la. xberniat menghina, it's pretty, it's just me, suka2 bg nama. xD

ha.
so. masa lepak2 kat mahallah dlukk, kami berempat, xtermasuk farah, yg bz iron tudung, gantung, iron baju, gantung. xD akak2 dia semua pemalas, campak2 je. xD uu. abes kriteria isteri mithali.

tasha bersuara;
"BOLEH KE PAKAI SELENDANG?"
"what do u mean?"
"lilit2.."

ooh. ok.
so. what ALWAYS happens when we wear selendang is, we'll put HIGH BUN to exaggerate our heads. =.=

Diriwayatkan oleh Imam At-Tabari dalam Al-Mu’jamus Saghir dengan sanad soheh bahawa Rasulullah bersabda yang maksudnya; akan datang suatu masa dalam umatku segolongan wanita berpakaian tapi sebenarnya mereka bagai bertelanjang tanpa pakaian.Sanggul mereka ditinggikan bagai goh unta(bonggol).Kutuklah mereka,sesungguhnya mereka itu terkutuk (dikutuk oleh Allah)

heh. so, tukar la teknik menyanggul [?] kalo sanggul tu tinggi bebeno to sanggul yg rendah~

next thing, er, jarang2 eh selendang dapat tutup dada.
"tapi kalo pandai lilit, dia jd labuh" - kak laa n pjah

ok. so. ekceli menda ni simple je dowh. ko pakai la apa p0n, asalkan xketat sendat, menampakkan aurat etc. asalkan labuh kiri kanan depan belakang, tutup apa yg patut, those are enough.

trend skang ni, pakai selendang cukup2 je labuh dia, depan la, kiri kanan x tutup, n then baju lak ketat. adoi~ saket mata memandang~ tp xpe la, change bit by bit, insyaAllah lama2 makin elok.

XD ok. camni pun bolehhh


kalau tutup sikit kat telinga tu, this one is perfect. :)

the selendang may be singkat, but her clothes are loose, so, yeah. xD


uu. love the skirt. xD oops. out of topic. xD

conclusion:
troskan la pemakaian selendang asal jaga syariat,
elak tabarruj (berlebih2 dlm menghias diri)

every body deserves a chance to change.

to adik2 akak yg tercinta dari F1 sampai la kawan2 akk sniri yg F5,
to those even older than me, and to me myself,
usiini nafsya wa iyyakum bitaqwallah.

akk tegur cara pemakaian korg tudung pendek hari ni,
bukan bermaksud akk suruh korang pakai tudung labuh sampai ke lutut esok. BUKAN jugak maksud akk suruh korang memberontak bukak tudung terus...

igt, Allah da bagi hidayah utk bertudung, bila2 masa je Allah boleh tarik. nauzubillah, jgn kita jadi one of them yg Allah tarik hidayah bertudung.

one thing for sure, terima pandangan org. Kalau betul, amek manfaat,
kalau salah, xsalah nak menegur balik. right? :)

salam alayk!

-syaza-
salah pa pe, tego jeh, xde hal~

2 org bernyanyi riang.:

As-Sakinah © said...

kenapa tak perasan pun sebelum ni ada post ni,
okay, my question is answered with a very great explaination !
MABRUK ! -__-

Syaza Suraini said...

ahha da lamaaaa da ni tasha. tapi x pe2, masih boleh bernafas n dapat baca Alhamdulillah.
:D

tq, salah mana2 harap tegur :)

 
Design by Pocket