Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

openhouse .. er, open..school.. er, open.. FOOD?

Thursday, September 30, 2010





disebabkan terlalu lama nk haplod, i'll upload in fb.. less quality

Dearest you.


The equalizer.
The only one's writing is the charger, but i believe
fire and energizer are praying for u, watching from far, =)
this is not a sajak, don't expect much.
xD
here goes nothing
Dearest you,
to see your tears and not able to do anything
takes my heart out,
turns me blue. *xdapat oxygen*

I realised, i used to be the wise old apek amoi,
telling what's best to do and what's best not to.
Somehow as time passes, im running out of words
wise words , to be precise.
i'm still your loyal talking machine, though.

Dearest you,
The tears you shed leave me in guilt.
it's not like im leaving you all by yourself.

Remember?
You leaned on my left shoulder one day,
"Can I not depend on other people?"
You lifted your once-leaning head.
"What if one day, awak xde?! hafi xde?! bila xde?!"

Can I now tell you one thing?
You're strong, i know you are.
But
If you see me not doing anything
when your eyes are flooding,
make it heavy or not
my heart goes "those are just the raindrops,
let them fall..
cuz after every rainfall, must come a rainbow ;)"

happy 17th birthday Aliaa.
be strong, girl!
let us stand strong for each other!

truskan mahalkan diri anda!
those people are trying to buy you
don't let them steal ur faith.
it's not the time yet.
biarlah dorg kata awak jual mahal,
AWAK MEMANG MAHAL.

jangan rasa diri lemah!
if so, APA GUNA KAWAN? xD
kalau masing2 terlupa,
kita ada yang nk igtkan kan?
kalau ada terleka,,
ada yang sudi kejutkan kan?
kalau ada yang terjatuh,
ada tangan terjulur kuar kan?xD
kalau kita jauh dari Dia,
ada yang dekatkan kan?

kita . k.i.t.a ada kan? ;)

nak tulis pe lagi.

i love you too bits.
ewww cheesy. hahahahahaaahha
;P

Along

Wednesday, September 29, 2010

alhamdulillah. sampai sudah.
Salam alayk
Hari ahad ari tu g KLIA, anta along.. makcik anis, makcik niza, pakcik man, pakcik anuar, pak ngah, mak ngah, acu, paksu romzi, damia, diana, kemal, sopwan, mairakkkkk, aishah, suuuuma pon ada. paklong maklong penang n paksu maksu melaka je xde. n atok n wan penang. n spupu yg da besar2, U, hostel xdapek la datang.

b4 tu g low yatt, macam2 beli. along beli laptop alienware, MARA sponsor 3/4 of the price.. then yan beli desktop for himself guna kat uia. errrgh. nak gaaaak, tp xtau nk beli pe. ahhaha xD

Buat addmath dalam kete, sebab esok tu exam. *sampai umah kol 6.30 pagi*
hahahha. *gila susah p2*
Along naik flight kol 11.55, transit kat amsterdam dalam 10 jam, then teruskan g newcastle, arrived at 6 am sana kot. kot. tah. xD tengahari sini.

oooohhh. nak g gaaak. yan mmg target dia nk ke Jepun, let's pray for that. kalo dulu2 bila dia cakap nk g jepun, ktorang adik2 ni sume bayang jumpa doremon, otomen sume... pastu up sikit, byg nnt dia kawen ngan org jepun. hahahahha. punya xmatang "-.- kalo pasal kawen2 ni sume syabil la... "akak, bila along nk kawen? boleh pasang lagu barakallah maher zain. panggil dia datang wat persembahan" WHHHAAT? imaginasi. adoii.
haha

p/s: masa raya dulu, sume org cakap "ni ke yg nk ke UK tu?" cheh. tolonglah, saiz tidak menentukan kedudukan dalam keluarga. hahahaha. tapi xpe gak, doa ann. :P

SPM I dan SPM II, oh, SPM III

Sunday, September 26, 2010


Salam Alayk.
*the previous post was kinda like tergantung sini sana, i was in a rush. mesej mcm xsampai, even to myself. this is just to make myself clear, future reference, i know people won't actually read. except for these two people, my silent readers on the net, but quite loud outside : hi kak laa, hi dye! ahhahah*

Persoalan yang Tasha timbulkan tadi, menarik.

Yep, skang ni sume org tengah buat pecutan, at least I think everyone is. i'm not excluded, i mean, xpernah2nya buat latihan2 kalo bukan homework n i started doing exercises some time before. it does look like a pecutan ...... to me. hahah .. n tanya along, tanya yan, how to score this sub, how to this how to that....

"Cannot waste anytime"
"The future awaits"
"let's study our butts off"

etcetera. etcetera..

even though PMR candidates lebih laju acceleration dorang, let's just ignore this for a while, for a literal reason. xD

tapi. . . yg kita tengah kejar ni, ikhlas ke? yg kita tengah kejar ni, untuk siapa? yang kita tengah kejar ni.. sampai bila? yang kita kejar ni.. apa nilainya?

TT-TT

"Pernah tak ada bacaan yasin dan solat hajat untuk kecemerlangan...sahsiah?" - tasha.

heh. ok. let us imagine...... pihak sekolah hantar surat untuk parents datang solat hajat utk sahsiah anak2... well, how many would actually come?! untuk anak yang degil, keras kepala, banyak mulut, rebuttals here and there, etc, En Suraini Ramli dan Pn Sabariah Amzah MESTI datang. ahahhahahh xD

so boleh kata semua org nk tengok kejayaan akademik anak2 dia. macam teringin gak nk kaji kan, seramai hari ni ke yg datang kalo ada bacaan yasin 4 sahsiah n not akademik?

anyway,
SPM 1 dan SPM 2.

Sijil Pelajaran Malaysia.
Sijil Padang Mahsyar.

Yup, kita xboleh lari dari hakikat, kita semua, ok, mungkin mmg ada kat luar sana yg blaja btol2 krana nk ilmu.. but i guess, it's fair to say, MOST of us never had the intention. we go to school, carry out our daily routine, get worksheets, discussion, etc, the cycle continues.
and i don't know bout you, but my normal, typical study nights would only be on the night before the particular exam. that's just have to be me.

Ye, saya percaya bila org ckp we will achieve temporary success bila niat belajar kerana Exam, dan bukan kerana Allah..
WHY? it happens to me ALLLLL THE TIME.
esok exam, malam ni baca buku, serap osmosis semua *osmosis needs water. bak kata zun, AIR liur ada, .... meleleh atas buku, tido...masuk lam otak.. hahahaha* THEN masuk exam, alhamdulillah boleh jawab daripada blank trus. BUT THEN, once exam da abes.. org mintak tolong ...

"er, sori la.. xigt! da pernah baca da! kat muka surat belah kiri, ada gambar itik jalan, pastu ada lori langga, macam tu la gamba kat page tu,,... ada, jawapan utk soklan tu ada, da pernah baca... tapi x leh recall la kat ne?"

sounds familiar? that's just how my exam mode has always been since what..sekola rendah?
bila jadi macam tu, tanda kita belajar bukan kerana ilmu, belajar kerana tu, peperiksaan.. *oh, and this goes to me too, absolutely* xpun kita kuar macam2 rasa xpuas hati bila silap..

"ya Allaah. ruginya! da tulis tapi padam!!"
"64-24=20. bengong tol. soklan punya senang, salah bulaaaat!!"
etc.

nak ucapsyukur bila dapat result elok2 pon rasa ralat..rasa xlayak.. kenapa? sebab...dalam aku malas2 ni, Dia masih nak bagi result yg molek2.. Dalam aku biadap2 ni, Dia masih bagi aku rasa berjaya... tapi apa makna berjaya kalau Dia bukan matlamat aku masa mula bukak buku? apa makna lulus semua kalau perasaan nak tolong agama Dia kita letak tepi... "nnti lah, lepas SPM kita buat begitu dan begiinii.."

realiti.
Manusia yang dikurniakan nikmat, tapi kita terlalu alpa, terlalu lalai.
terlalu mengerjar keduniaan, akhirat kita lupa. susahla nk jumpa org yg mmg serlahkan yg dia mmg mencari akhirat, sbb salunya org mcm ni jenis humble mumble .. so i guess this is where we have our own roles, our roles for soul searching. we can;t interview just anybody to achieve soul-filling journey in this world... we have to work.

pernah dgr hadith maksudnya lebih kurang mcm ni, "celupkan jarimu ke dalam lautan luas, air yang menitik dari jarimu itulah kenikmatan dunia, dan the rest of the ocean is the hereafter."

apa target kita sekarang?
SPM itu? atau SPM ini? SPM yg ada ulangan, dan SPM yg once we sat for it, there's no way back.

berpeganglah pada janji, "kalau akhirat kita cari, dunia kita dapat, insyaAllah" tapi mesti ikhlas.
"moga2 mata wang yang kita dapat, yang kita kumpul di dunia ini, BERNILAI, LAKU di akhirat sana." - Aminul Rachman

amiiiiiiiiin. insyaAllahhhh. i will reaaaaaaaly need this strength. pray. for. me.. US, OURSELVES i meant. ;) there's no harm in improving.

p/s: tadi ramai pulak pakai jubah ;D
segala dialog tanpa credit adalah merupakan ucapan2 yang kluar dari mulut Syaza, bukan nama sebenar. oh yea, i said all those things kat atas ni. xD 64-24=20? my latest mistake in exam. '-.-

one thing for sure, i'm not (yet) that strong to solely study for Allah. bila baca tips pelajar cemerlang, semua ckp "ikhlaskan niat"........HOOOWWWWWW?
errgh. just another heart-pouring post. . . a reminder to myself. i envy those yg ada vivid dreams and hope macam adilla(law), tasha(med), papat n anis (arts), afiq(acc), yan(engi) n lain2.. ..
while mine are still vague. wake up, syaza. it's now or never.

i still didnt get what m i rambling, anyway.
masih perlu perbaiki niat. mungkin sbb niat dan dasar yang masih terumbang-ambing, masih tarik tali antara dunia dan akhirat, masih tak tentu tegak bangunnya niat tu, Allah tests me with all these
p/s: entri ini untuk diri sendiri currently. kalau bermanfaat untuk org lain, alhamdulillah. ;D

KMPP lagi?

Friday, September 24, 2010

Salam.
Cerita hari ni?
Oh, saya dengan poyonya telah menyertai kuiz alam sekitar. HAHAHAH. saja je tngok sabel buat, xde kje join je la. hahahah

USRAH hari ni telah dihandle secara tidak rasminya oleh f4. faezah n shahidah to be precise. *leave here for recap soon*
ada 4 peringatan. roughly, sedar diri ni as hamba Allah, laksanakan tanggungjawab as hamba Allah, 3 kaitkan semua perkara yg kita buat dengan Allah, 4 menangis kerana Allah.
anyway.
exam arab kena wat lg sekali... huhuh. it's not like i don't want a second chance for better marks, it's just that i hate exams. i mean, who doesnt?
pape la. tp ustaz ckp kelas IR 5 org ke 20 ke atas ...20^ out of 40... huhuhuhuhuh. i wonder what did i geT? mauauauah

tadi gi KMPP. adventurous. not at the kmpp, b4 going, i meant.
redah hujan. redah banjir. jatuh longkang yang xnampak thanks to the banjir. basah kuyup. sejuk. AHH! there's nothing better! hujan sangat lebat ok! i liiikeee, alhamdulillah. lama xmain hujan, feel the mushy oooeyy gooeyy feeling dalam kasut, lipas masuk lam kain (take note : kelebihan seluar / petty coat. haha), tengok katak berenang, looked like kepala ular, tengok cacing panjang2 tersadai kat court bola tampar. redah another vague and opaque bloody flood-y longkang, tunggu pakcik bas setengah jam, rupanya ada miscommunication etc..

went to KMPP. kesian lak cg shimah kalo xde org pegi. ahahha ."-,-
ok la, xde la menyesal, even though tersilap masuk toilet laki bersama-sama tasha. HAHAHAH. adoooii...... nasib baik xde org. "-.-

pastu xtau nk buat apa, thank goodness pakai baju sekolah, xde la pertanyaan "kerja apa?" "matrik mana?" "u mana?" "anak dah berapa?" [exaggeration.]


making long story short, g booth PENILAIAN... KERJA... HOLLAND... kot. amende tah.
since we were still finding ways.. saje je la g test. result : i'm a socialist, someone artistic, and ... conventional.
akak tu tanya.. "ok. social. eh.." buat muka pelik. "adik ni sosial ke?"
ahhah. adoii. "ok. sosialis ni jenis yg HU HA HU HA" then spontaneously ckp "o yess..." ahah xD
akk tu ckp macam2 la.. i shud go for somewhere yg boleh libatkan interaksi dengan orang lain...
OR, i can go for Arts.. "adik amek seni x?" "er.. nak amek, tapi, pengetua, err.. er. tape , er. xamek"
HAHAHAH. xD
then yada yada yada. pasal conventional pulak it means org yg boleh buat 2 benda dalam 1 masa; i can sleep n dream, do they count? xD pastu bila da abes, tiba2 akak tu tanya soalan yg sangat memelikkan. errrkk. '-.- kebetulan, barangkali. kebetulan.
akak tu soh aim btol2, pilih course yg minat, jgn jadi cam dia "stuck" kat dalam matrik ni ha .. haha . akk tu sgt best kot ;D

ive decided to narrow down my choices to Architecture and Graphics&Multimedia Technology, which ive finally sat down to the latter. still, im thinking of early childhood edu. HAHAHHA. here it goes again. xD
Mak cakap, ikut minat.. ;) sayang mak for not giving any mental n emotional pressure like some unfortunate people out there. muah3. ahha

but tadi masa kat booth UiTM... "kak, arts n design ni kena ada apa?"
"min 5 credits, 1 BM, the other 4 xkisah... A in drawing."
"A in drawing? seni spm ke?"
"rasanya lah..."
"kalo xamek xde can langsung?"
"eh, akk xbrani la nk cakap..kena call pejabat shah Alam.. akk pon xreti sgt, akk wakil je.. dulu, kalo xsilap akk, dorg wat ujian... mcam thun lps, ujian lukis daun kelapa... tapi akk xsure la dekk.."
aiiyyaaakkk. mintak2 laaaa spm seni bukan subjek wajib utk kelayakan. huuuuu~


then sembang kat booth msu. swasta.
"you'll get loan or scholarship if you can score in spm, straight a's"
"ehhh? a? a campo2 ke a plus only?"
"like, right now, apa grading?"
"a+, a, a-, etc..."
"em, straight a+ then.."
maaaak kau. hahaha tinggi nye laaa hai expectation. tp he told to be alert to borang2 berita harian, utusan, dorg punya co-sponsors la, lps dapat result spm nnt....................

adilla ckp..
"alah, syaza.. xsusah pon...you just have to.."
"..score in spm with straight a+?" o yeah. xsusah pon. *peluh2*

haha. Aliaa was searching for her way too. she narrowed hers to HR and AS.
pilihan U kat jom masuk u dulu tu byk lagi, tp sebab masa tu muda2 lagi kan, uhuk2, malas nk pk... xamek peluang sgt pon ... haha '--

so i guess, it was not really a time-wasting. gained something, a lot of things actually. finally today i made a decision. i know i can always spare some time to design things , and not making it as a major factor in my life, i know i can always learn these stuffs without going to lectures and classes
i know i can always explore those softwares and come up with designs, i know i have brothers to teach me, i know ..as long as He is willing and so do i.. but i guess, it's of no harm kan.. if i forever think of this, i'll go nowhere. buat apa belajar quran sunnah if through out my life i'll learn bit by bit? tak ke haru kalo pk cam tu.
"you don't have to see the whole staircase, just take the first step.."
graphic n multimedia it is. . . or shud i take.......dentistry macam best.. *oh tidak. hahahhahaa*


p/s: Flight Along da ubah ... i'll be going to KLIA, sunday morning (subuh2) be back home Penang and get ready for.er..addmath? xD

Tangled - Official Trailer 2

Wednesday, September 22, 2010


yaa, the lyrics sangat sesuai buat descriptive utk CW. hahahha xD

anyway.
at 5, received 3 messages but decided not to look at the phone yet.. masa tengah prepare makan2 at about 7, ada org call. it was pjah. angkat je kawan tu letak. pastu check message..

"caje, jom tido umah kte malam ni. ajarkan arab"

haha. making long story short, study arab kat umah pjah, with LOTS of merapu punya formula but they work for me just well, alhamdulillah. TINGGAL BUKU TEKS, TETINGGAL MODUL PUCUK PISANG.

along is forever "alah .. *any subject u want* je pon"
hari first trial ari tu "buat elok2.. senang nk dpt scholar"

buleh curik otak sket? huhu

pengumuman tadi amatttt........tatau nk ckp pe.
WHYYY? WHYYYY? WHYYYYYYY?
knapa esok mesti math mode???????
knapa xbiar je cuti sehariiii??

da la sejarah baru baca 4 baris "-,- 0h n yet m blogging while complaining, =.=

salam alayk

p/s: kalo dorg boleh ubah2 jadual secepat ni, jom doa jumaat xjadi exam! har har harrr~~

3,4,6,9
1,2,7,8,9

oh n congratulations maksu n paksu for your second child! first one was boy, now it's a girl! ;)

deactivate?

Monday, September 20, 2010

salam alayk.

oohh. deactivate? tidaak tidaak. tak mo dah. HAHAHHAHAAH

adoi syaza, xberdisiplin! lol.

though deactivating is SLIGHTLY better than not logging in, as in, you'll not get notif as u deactivate ur fb, thus lessen ur time on FB.....instead of getting gila banyak punya notif and u tend to MENYELAM, STALK HERE AND THERE.
hahaha

just finished 3 papers . qs, sy, bm. as usual, bm sangat memenatkan tangan.
esok BI ... ARAB then gaaah. sejararawwr..

WISH US ALL THE BEST ;)

oh n ari ni dapek duit raya from Afiq sbagai adiah menang kuiz! hahahha. banyak kot! "ni xde kena bagi baki apa kan?" haha. thank u, thank u.

Crazy Typer!!! gila laju!

Saturday, September 18, 2010

salam alayk


he's 14.

he's my cuzzin..
udin udin... tergamam tgk laju bebeno. huhu

choi~ tingat dulu masa dia dajah 4, 5 every time balik kampung, datang umah..
"kak aja, abang yan ngan abang syami mana?"
suh ajar wat website. tu baru dajah2..
skanngg. n in the future?
huhu

Kota Bharu, Ulu Kelantan.

Friday, September 17, 2010


salam alayk. ignore the title.

trial starts 20th. CAN I CRY as ALONG'S FLIGHT IS ON THE 21ST??????????????????
xdapek den nk ponteenngg. waaaaaa. hahha

My eldest brother in age, yet the smallest in size is flying to newcastle, uk.... for his studies.


Since xdapat nk bid farewell live, i drew a cartoon instead, using potosop...
bye2 Along. have a save journey . May Allah guide you all way through the tough times you may come through..

o yes Along, i know u'll miss your one and only annoying little-but-big sister.. HHAHAHAH.

HAVE A GREAT TIME THERE!

I don't know why, tapi bila balik kampung, semua org ckp pasal kawen2..
"Kak, tak pasal2 nanti dia bawak balik menantu omputih untuk ko! hii, i dari london.." -mak cik anis
HAHAHAHHA.

"mak kau poie sano bawak balik orang melayu, ayah kau pon. itu tak po, sonang ." - pak ngah

HAHAHHA

Wednesday, September 15, 2010

a diamond is just a chunk of coal that made good under pressure

Tolonglahhh..


Salam alayk.
Ya Allah...
esokk...

masa kelas Chem.... esokkk..
tolong la ya Allahhh..

tolong laaaaaaaaaa

jauhkan Suria, Beyonce dan segala keturunan dorang dari hambaMu yg lemah ni.


huaaaaaa~~~

bgla ku ketenangan utk mendalami KIMIA.
tolong la blaaahhh~~~~~

it may seem funny, but i don't care, non-felinophobic will never understand. HAHAH..

treatment utk felinophobia.... duk dalam satu bilik kecik.... masukkan seko kucing... lepas tu masuk lagi seko... sampai pat lima eko! SADIS OWH!
hahah

USRATI!

Tuesday, September 14, 2010

salam alayk!






just couldn't get enough of her!
hahaha comey sangat sangat sangaaatt. *wani tolonglah jgn perasan, aja cute lagi....................*


some photos from iftar jami kat umah atok ali wan timah..suka bila paksu romzi bg ucapan pembukaan "kita bersyukurlah, dikurniakan ikatan kekeluargaan yang rapat mcm ni..."

diana main bunga api.

mak cik, abah, sofwan (sila besarkan mata tgk budak kecik kat tengah2 tu), diana n mak

mairak yg comeelll~ hhaha ..
this is diana! diana fatimah, standard 2, notice how she sits while she eats!! waa~ malu den. haha
apiq n mairak
damia atiqah n diana fatimah
ikmal n syabil, best cuzzin, just like wani n I.
ooh! atokku yg comel! haha xD wan susa nk amek gamba, mahal bebeno. xD
first time baling mercun. tapi kaki luka. pak cik ckp "kat palestin tu lagi sakit kena peluru~" huaarghh. pastu tanya abah dia, "BOLEH TUMBUH BALIK X?" ahah how cute.
boys will be boys. yan, udin, along, apiq.. keliling asap mercun..
kak nurul n mak .. apiq n dina aishah, tido. ! xD

oh. banyak gambar hari ni. have i told u ari tu g umah nuha? finally after years wani berhasrat nk jumpa nuha, tahun ni baru dapat jumpa..
but still, IM the TALLEST and the BIGGEST amongst them. haahah

nuha stret A trial sbp. ya Allah, gila ko~ huhu terrer.

ye, kalo korang perasan, raya saya macam boring. gather dengan family, very few hanging out, makan, tido etc. *tp sonok pe .. it's a connection that lasts forever.* hehs~ jeles btol tgk dorg g konvoi umah kawan, umah cikgu. i just didnt get the chance. transport tadakk.. apakan dayaaa.
tapa, lepas SPM akan kubermusafir merata alam, insyaAllah! huhu

raya, movie dan trial.

Salam alayk.

Hehhhh. On the way nk balik Melaka, tgk Along tengah tgk cite ni, tp beliau pakai earphones... "-.- along tgk da nk abes da, so, xnak ah tgk lagi an.
So. pe lagi? study tido ahh ann. hahahah. xD
da selesai, den punyo turn pulak tengook. hahah xD

lps da tengok nanny mc phee, xsampai2 lagi...................... bukak another movie..........
tengok cite UP! ~,~ tengok lebih kurang suku jalan, batteri da nk abes. tutup, sambung kendian ah ann..
kol 11 lebih sampai la Alor Gajahh.

the next day, org datang umahh wan. sembang sembang sembang. bla bla bla. makan makan makan. sembang sembang sembang. ok, bukak la kejap buku biooo... hahaha. baca la sket bab locomotioon..
see.. igt lagi pe, ligaments - bone to bone, capsule ensure enclosed chamber for synovial fluids.....
heh. HEH. heh. hahahah XD tu je kot xD
selak2 la sket ann tajuk2 lainnn....


pastu g beraya kat umah adik bradik atok... ziarah kubur arwah atok amzah......

balik, penat, tido. bangun kol 11, solat jama'....sume org da tido....... nmpk laptopp...
bukak cite up... sambung sampai abes......

then teringat pak cik anuar suh tgk cite 3 idiots............
hehehehe
walopon the subs somewhat spoiled the mood, but still, it taught me to watch with mind n heart, don't mind the language. hhahah xD
really great movie.

pastu tido.
mimpi pasal TRIAL.
ahhahah

salam alayk.
p/s: banyak sangat gigit ais, i really need bonjela cool right now... haha
ya Allah..
sedap nya tgk dia pijak2 ulcer... hahaha

Syawal 1431h =]

Friday, September 10, 2010

YE, SY SORANG ANAK POMPUAN, DOESN'T MEAN ANAK MANJA, TOLONGLAH PAHAM.

Salam Alayk..

Selamat Hari Raya, semua. Minal aidin wal faiziin.. ;)

*xsangka dapat duit raya! hahahahah xD*

Raya tahun ni mcm penat banyak je, tp xjalan mana pun. weird. xmacam raya dulu2.
Penang, done. Melaka, I'M COMINGG!! *Probability nk dapat duit raya byk2 kat Melaka, agak tipis.. hahahah, but who knows..??*

Nak cite raya masa kecik2 x???
teringat contest yg Saff buat, tp masa tu my blog is hidden, so xmo masuk ahh. tp mcm da xde? tape ah, nk cite gak.

Raya masa kecik2, macam biaaasalah, puasa penuh, raya happy. haha xD

well, kalo dulu, gilir2, tahun ni balik melaka, tahun depan balik penang, vice versa.

masa duk kat Ampang dlu, perjalanan balik Penang makan masa. bila da pindah Butterworth, perjalanan balik Melaka jadi lama pulaak.
TAPI ANN!
GUESS WHAT!
sanggup main "goreng pisang2x, goreng pisang sekaranggg.. pisang apaa pisang apaa pisang apaa sekarang" sepanjang perjalanan balik sana!
haha
dahsyat x? xDsampai dah kering otak nk jawab apa..main jugakk.

pastu, masa kecik2 dlu, duk kat dashboard blakang kete, nyanyi lagu OOOoo Balik Kampung sambil tengok bintangggg....sampai la tiba kat umah atok. xD

well, frankly ckp, kalo mak tanya nk balik mana, ktorang prefer PENANG. haha, kesian maakk.. sbb apa?Sebaaaab.. kat Penang la ktorang boleh g jalan2 kutip duit raya..ketuk umah tu ketuk umah ni, kutuk umah tu, kutuk umah ni.. sebab rumah2 kat penang dekat2,, dalam kawasan kampung pulak tuu.. canntiik.. pastu dlu NENEK ABAH, suka bagi mentoooss... hahah. every year g umah tu xkutip duit raya, kutip mentoss.. hahah xD


kira, setahun mau 200, 300 hinggit la kalo g braya kat Penang..
lain plak cite kat Melaka.

ya, macam korg tgk kat tv, kat iklan2, salunya, macam tu la rumah2 kat Melaka. SEBUAH. SEBUAH. tanah sume luas2, pastu umah buat kat tengah2... mana x jauh. nak jalan 3 umah pon dah semppoott. pastu pulak umah sume tepi jalan. mmg mak xbagi g braya umah org la, kot dibuatnya kena langgauu..
huhu

n perbezaan kat sini n sana, SINI KETUPAT PALAS, RENDANG LAGII.. I LIIKKE. sana KETUPAT NASI sajaa, n lontong + kuah kacang. *masa tu xreti nk menghargai kesedapan lontong, xD, maka bertambahlah prejudis kampung mak dan kampung abah* HAHHA.


pastu pastu. kalo raya penang, ramai kawan! nk mengumpat tambah2, si Wani Anuar, ya kami rapat sampai sekarang,2-2 suda mau SPM mehh.. kalo kat Melaka, sume da tua2 da.. hahah. ok, xde la tua. i mean, masa kita ni barruu nk masuk sekola menengah, dorg da nak blah da ponn.. so, macam , generation gap *PIIIRAH. xde jauh mana pun beza umo*.... ye ah, nk sembang apa pon tatau kan.. tp skarang ok la, g pon 3 org je ANAK DARA kat kampung, yg lain sume ANAK TERUNA. bayangkann.. buat keje apa suma, panggil anak dara 3 org ni laah.
*info : cucu laki n cucu pompuan atok ali, wan timah EQUAL in number. ahha*

bila dah besar, baru tau betapa Mak sangat sangat merindui keluarga beliau di Melaka.. ahahha xD poyo je ayat. ye ah, kalo diikutkan, bila anak2 da besar, Mak laaa anak wan senah yg paling lambat sampai Melaka.. org lain sume, Mak long, Mak ngah, paksu sume da sampaii, da bertenggek kat umah wan. pastu pulak, salunya Mak laaa yg paling awal kena balik Penang, abah keje, anak2 sekolahh.. huhuhu..

Sekarang kat Melaka pon ada Aqid, baby lagi..*boleh ku ajar macam2 ajaran sesat...juling mata, kembang idong, angkat kening, makan ais* sumaaa boleh. ahhaha*

n sekarang ni.. org suka CKP.. DA BESARRR DAAAAAAA ANAK DAK BIAAH NII..
DAH BESAR DAAAAA ANAK SURI NI HAAAA... besar, literally. chaiit. HAHAHA.
ni gambar masa raya kat penang... gambar raya kat melaka masa kecik2 ada kat atas. malas nk naik, dah topup byk dah makan makan makan. hahaha

pastu kalo cite pasal kad raya, fuuuh. dulu, selagi ada alamat, selagi tu la pos kad raya. first2, beli kad raya yg dlam peket2 tu.... punya lah belambak, yg 3posen, yg singgit, sume pon ada...
tp lps tu, abah buat kad raya syarikat, bawak balik ahh. 50-100 keping pon terpos kat org... mmg rajin ah dluu.. penat tangan woo..
tp skang?
heh. penyakit M berleluasa.
xD

papepon, rendang mak still da besstt!
kuih raya mak ponn! biskut kelapa, biskut sarang semut, honey cornflake! haaa! xcite pengalaman wat kuih pon eh?? hahah. sudah laa. da panjang. xD

lg satu yg susahnya bila kat Melaka..... bapak sedara sume bapak sdaara sangkut mlainkan PakSu.....sepupu plak majoriti lelaki [note:DUA je pompuan] kalo kat penang, Paksu n Paklong bapak sedara sangkut.. tapi senang nk jaga aurat n salam2 sume tu la~ spupu pompuan plak ramai, spupu laki yg kecik2 p0n ramai lagi....


Sekian saja laporan raya dari saya.......................

WASSALAM ALAYYK.
ALHAMDULILLLAHH ;)

Non Muslims. dan Masjid.

Posted Image

3 May 2010, pihak Masjid Makkah di United Kingdom telah mengadakan pameran Islam secara tahunan dan dikunjungi oleh rombongan setiausaha kerajaan Alan Johnson. Mereka sempat melawat dan megadakan dialog dan perbincangan didalam masjid tersebut.


Posted Image

Masjid Lakemba di Sydney yang merupakan antara tertua dan terbesar. Mereka mengundang bukan Islam serta memberi penjelasan berkait kekeliruan tentang Islam. Mereka sentiasa mengadakan hari terbuka yang member banyak manfaat dakwah. Sheikh Yahya Safi, sebagai imam yang merupakan kelahiran lubnan menyebut ianya memberi ruang untuk berdialog serta menolak salah-faham terhadap Islam. Bahkan ramai yang terbuka hati dan mendapat hidayah dan memeluk agama Islam.


Posted Image

Sempena Ramadhan The Golden Mosque Lower Sheriff Street, Rochdale telah mengadakan hari terbuka dengan mengundang orang ramai termasuk bukan Islam untuk berbuka puasa dan mendapat taklimat tentang islam didalam masjid yang dikendalikan oleh imam selaku pengerusi masjid iaitu Tahir Mahmood.


Posted Image

Lihat bagaimana Obama sendiri yang menziarahi masjid turut membuka kasut beliau untuk masuk ke ruang solat. Bahkan Pope sebagai ketua agama Kristian Khatolik juga masuk ke masjid dalam lawatannya ke negara Arab. Kalau berlaku di Malaysia nescaya berlakulah kiamat.

Banyak lagi masjid-masjid lain diseluruh dunia menganjurkannya. Termasuk di Malaysia sendiri kecuali apabila timbulnya isu YB DAP dari parlimen Serdang Teo Nie Ching dengan kejadian masuk ke Surau Huda di Kajang. Beliau telah mendapat keizinan daripada pihak pengurusan surau untuk memasuki ruang solat bagi menyampaikan bantuan kepada surau tersebut dan bukannya member tazkirah tetapi sekadar ucapan sempena pemberian bantuan kepada surau tersebut. Beliau juga turut berbuka puasa bersamaah muslimat di situ. Namun ia telah dipolitikkan oleh pihak2 tertentu dengan mendakwa tindakan itu mencemari tempat suci Islam.


copy paste daripada blog kak Eyna Chan.
jom kita tengok lagi gamba2 "pencemaran masjid"*note the sarcasm*
http://www.detikdaily.net/v5/modules.php?name=News&file=article&sid=9326

Open for Raya!! *photos coming soon*

Thursday, September 9, 2010

Open for raya raya raya!!
Salam alaykk!!

i've been updating even though ive hid my blog, but those were very short posts, but since benda tu melekat kat those who are following this blog, people keep asking. HAHA.

sorry bout that xD

I realised, hiding my blog was not making any difference on my studies, *though, less interaction*, so bukak je la ann. no harm done. haha

smalam, the night i've been waiting every single year, BUKAK PUASA KAT UMAH ATOKK!!
i really love this event atok ali n wan timah had been er, conducting? hahah. where everybody gathers .. cuma last night was slightly different... FOR ME. haiiishh. huhuhu ;D

sempat jugak ngajar maira' makan ais.. *anyway, budak ni mmg suka makan ais b4 this, cuak jugak la masa xtau dia mmg makan ais. hahaha xD*
ive reduced the quality sbb nk cepat upload. sila mute-kan computer anda for the very loud ice-chunking i made, xD

but still went thru Wani's trial papers, Acu ckp "haai.. raya2 pun duk belek kertas periksa lagi??"
BELEK JE LA.
that reminds me, xstudy pon .. tak tido, tgk tv, xpon went online. HAII LAAA~~
*photos coming soon*

the night before, ada iftar jam'i kat rumah, THANKS A BUNCH TO ZUNN, MEKNA, KAK LAA, AWWIN, N SYIPAAK for coming!!
makan kambeng.. got cupcakes, *photos coming soon*

anyway, after Raya will be very important.

FIRST.
ALONG ALONG ALONG. along da nk flyyy!! huhuhu
so i bet this year we wont be celebrating his 20th birthday here in Malaysia.
he'll be going to newcastle university, uk... babai aloong! have a safe journey there.
*photos n some insights about Along, coming soon*

then
TRIAL....

er. xmo blog pasal ni boleh?
but anyhow we've finished answering QS n SY.. pelik jugakla sekola lain jawab SY, kita jawab QS..... mmg membuka peluang utk korek soalan bocor!
tapi, rasanya xde sapa yg g korek kot? ke ada yg pecah amanah sir??

gtg. salam alayk.
*it's good to be back*

the moments are now vague, ;'(


Salam Alaykk.. I was about to deliver something to someone when i stopped as i reached a some kind of nursery for the special kids. They were indeed, God's special creations. They made me smile, they made me cry, they made me think of my brother, apiq..

as i was laughing with them, one of the girl, said something like..
"YOU HAVE EAGLE EYES!!" .. and i said.. "eagle??! what makes you say so?" .. n then she said "cuz ur eyes are soo small when you laugh!!" hahah. i couldn't help laughing. she was able to speak in English, as i could remember. sadly, i didnt remember what was her name..

so we talked, we chatted, we laughed. i really miss those moments. my heart felt so close to them.
but every thing is vague now, i can not remember every single part of my dream. ya Allah. the dream felt so realll!!!!!!!! i wanna go backk!!! i wanna know the girl moree!!!!

huhuhu

i cried watching this vid! not many would understand, but still, i hope people would be less judgmental .. anyway, who cares, he's a brother, he's in our siblings, he's in our FAMILY, he's everything in us!


I LOVE YOU APIQQQ!!
xD


o yes, he's a swimmer (and a gamer, psp, ps3, pc, ps2, ps1, name it, he'll master in no time. haha!!), malu la spe xreti swimmm . xD
p/s: dpt award Raja Kolam. xD
 
Design by Pocket