Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Chemistry Salt Mnemonic. HAHAHA.

Sunday, October 31, 2010


I'm sorry if the mnemonic is kinda DISTURBING. hahahhaa
no racism or foul words intended, just for the sake of making a mnemonic.
blame my brother. xD
ok, tgk gamba je maybe xpaham, so, i recorded a very simple video.
but it's weird. blame the microphoonne. xD
segan kot. removed . xD xD
thinking of chipmunking or darthvadering my voice nnt. hahahaha

as simple explanation : the blue ones - Chloride n Sulphate are all soluble salts, but they become INSOLUBLE when they combined with the red ones up there.
so, if it's Pb2So4 or CaSo4 or AgCl etc, it's insoluble. xD
STILL, tho the above reason, IT CAN BE USEFUL for the mean time.

Last Usrah Recap

Friday, October 29, 2010

Salam Alayk.

If u notice, i havent been posting the recap usrah since our first usrah using the green book. kot.

why?

simple. YOU HAVE THE BOOK. haha

So, basically you'll just need to flip thru the book to recall our usrah..

Today, Syafira bawak kitorang jumpa adik2 usrah dia.

ada byk miscommunication at first, i thought nk buat untuk semua form 3, rupanya adik2 usrah beliau je. xD tp yg lain dialu2kan la. pastu dorg ckp nk wat lps solat, n i told them "now".. ahha

i was not expecting them to actually come, but to see NONE of the form3 kat padang td agak disappointing, alhamdulillah few minutes later nmpk 3 of them... hahahah.

last2 kak2 lagi ramai dari adik2. LOL. klaka klaka.
there were syafira, wafa, farhana, dayah, lina, aliaa, zati pqah n i, with Syafira n Zati's adik2 usrah..6 of them out of 9, and out of tah bape puluh from the whole f3..

WAIT!
ini bkn entry keluhan! Tak, xkisah pun dorg yg lain xmo join, it became somewhat private n dorg yg join tu dpt privilege .. hahaha. You see, I told them my experience that ive never told anyone else, kawan2 f5 yg ada kat situ pon xpernah tau..
Yg lain pun tiba2 share segala cerita.. hahaha

It was a bit awkward masa nk start the small usrah, masing2 xtau nk mula mcm mana.haha. Aliaa byk tolong loosen things up.

then Wafa cite pengalaman.. Farhana.. dorg cite pasal betulkan niat kalo nk pindah sekola etc.
Syafira, being the Kak Naqibah, bg la nasihat2 apa sume tu, some muhasabah..

it was nothing serious, perbualan terbuka la..
Mostly cite pasal PMR yg da lepas... n SPM yg bakal datang...
walaupun kita dah usaha, macam2 boleh jadi..
i told them pengalaman kat public speaking comp jah6 dlu, mmg kesian gila. sekejap je kan Allah nk tarik balik kegembiraan dia ..

pastu cite how our daily life may affect our upcoming result.

cite mcm mana nk deal dengan UNEXPECTED EXAM RESULTS..
Zati cite pasal pengalaman BAHAS kat KELANTAN.. mmg boleh apply la dengan exam situation.

Wafa cite pengalaman masa mula2 masuk sini, tension, kena pulau semua tu la kan.
Farhana cite suh betulkan niat kalau nk pindah mana2 sekolah..

Then Syafira buat sikit muhasabah, pasal MAUT. huu.

sembang sembang sembang..
Dorg senaraikan benda2 yg IRSHAD dah bagi kat dorg, benda2 yg xkan dorg lupa..
MOST of them ckp pasal persahabatan kat sini.

"Kak slalu igtkan, kita kawan biar kerana Allah. jgn lain kelas, tukar kawan.. kak da berjaya ubah persepsi kami la.." -maziah ckp kat syafira.
then.. I told them jgn jadi liberal sgt, jgn cepat terpengaruh dgn pandangan manusia2 kat luar sana especially bila bercakap soal hukum n hak org pompuan..

One of them btau pasal ada kawan yg ckp budak2 *nama sekolah dirahsiakan* pon kat luar x pakai tudung labuh2...kat skolah reti lak pakai lelabuh.

n then di"back-up" oleh sorg kawan, "tu la, depa pentingkan sangat tudung2 labuh ni, sbb tu org memberontak." something like that.

adeeehh. parah ni ada fikir macam tu.

KONKLUSI :
SYAFIRA DAN ADIK2 USRAH BELIAU SGT BERTUAH. syafira mmg jaga gila adik2 dia.. theyve created a bond.

sy suka angin sepoi sepoi bahasaaa je kat padang tadi. Nikmat Allah di Irshad, antaranya - kehijauan. HUUUU.

pps: this isnt really a recap, anyway. xD

Thursday, October 28, 2010

Habluminannas

Tuesday, October 26, 2010

SPM is jussst around the corner.

Sekarang ni dalam proses nk melalikan diri dengan kertas2 exam n suasana exam, mcm dulu2. ahaah. dulu la sangat.

Dalam kita berusaha (ye?) utk exam ni, hubungan sesama makhluk n dgn Khaliq pergh gila punya penting jugak jugak.

Kalau nk cakap pasal layak x layak, i am not suitable to talk bout this Habl thing.

Tapi, apa salahnya saling mengingatkan kan?

THINGS ARE BEYOND OUR CONTROL.

yg nk semak kertas kita, manusia . manalah tahu, dia semak2 kertas kita, terlupa nk tulis markah. dia semak kertas org lain. then the sets suddenly jumble up, tengah2 malam pulak tu, tersalah jot down marks!
IF THAT THING HAPPENED, there's only two diversion - would it be something GOOD? or BAD?

we never know, jgn ckp "mustahil"... siapa yg nk tentukan? mohon dijauhkan daripada segala perkara buruk. amiin.

maybe it depends on our relationship with Him and everyone else.

MAKA
dengan ini
SAYA INGIN MEMINTA MAAF KEPADA SEMUA MAKHLUK SEKALIAN ALAM ANDAI PERNAH TERKASAR BAHASA, TERSARKASTIK LEBIH, TERTARIK MUKA MASAM, TERKUTUK, TERMENGUMPAT, TERMENGATA, TERKEJI, TERHINA, TER SEGALA TER lahh.

doakan kejayaan, dunia dan akhirat..
andai esok dan hari2 berikutnya masih milikku, insyaAllah..

Inter-Cluster Schools Debate!

Salam Alaykk! I am so thrilled to know that Irshad will be joining the intercluster debate! And what more, when I met the debaters, FOUR of them are BOYS!
hahah
amazing. :P like, it's kinda hard to find male debater here, kan? xD

Rasa mcm nk join dorg g practice n nk tgk dorg lawan macam mana! i miss the days! hahahaha.

smalam,
ADIK : *sambil peluk mak kot, xpun wat gaya macam manja* Makk, boleh x adik nk check jawapan BM?
MAK : tak payaah. daripada adik fikir pasal BM, baik adik fokus yg esok. esok exam apa?
ADIK : ..*sub pe tah, pend islam kot*
MAK : Ha, amik buku *sub tersebut* baca.. jgn fikir yg dah jawab. nnt adik xleh nk baca buku, duk terfikir2 kertas BM.. "knapalah aku x jawab mcm ni.." "knapa aku bulat ni?" etcc..

pesanan secara tak langsung kepada yg mendengar yakni kakaknya,
JANGAN CHECK JAWAPAN LEPAS SATU PAPER DURING EXAM WEEKS!! XD

the smile

Monday, October 25, 2010

It was the smile that gave me courage, as it had always been. She took her right hand and a sudden gentle touch of her fine fingers wiped my profusion of tears that had been flowing from the corner of my eyes to the corner of my lips since the truth revealed. *baca 1 nafas. ahahah*

“You see, Erin dearest, God brews the coffee, not the cups. Care not about the lavishly decorated porcelain cups, it’s the coffee that goes inside you, not the cups,” she said, carving another smile on my face. I hugged her tightly and the cool breeze was not even close to defeat the warmth of friendship I was experiencing that evening.

The rooftop had always been my favourite place to..


BLA BLA BLAAAAA. IM WRITING NONSENSE SINCE THE VERY BEGINNING. REACHED HALF WAY OF THE SECOND PAGE, STILL GOT NO REAL PLOT. BAAAAAAAAAAAH.

ALLAHHUMMA 'ALLIMNA MIN HUMA JAHILNA! Rabbisyrahli!
teringat Yan edit gambar ni buh muka Syabil n Ikmal satu masa dulu. ahahahah

Candid?

Saturday, October 23, 2010


Class Candid photo editing is done, alhamdulillah! this one up here is just one of the photos i WISH muat nk buh, tp xmuat.. byk2 sgt kang semakk.

not really a candid, but an informal punya ~

and yes, attention to All fivers, you are required to send ur class photo.

according to faris,

ONE WHOLE PAGE
COLOURED OR BW, DOESN'T MATTER
SEND IN SOFT COPY, STRICTLY NO CD.
either VIA EMAIL or paling tidak pun PENDRIVE, anything as long as bukan CD atau DISKET. hhaah. xD

TQ.

P/S: I LOVE THE PHOTO SHOOT SESSION
nk upload semua, especially kat pokok buluh, wayyyy too lazy..
lots of thanks to akram yg sanggup layan karenah. hahaha
ONE MONTH N DECREASING, PEOPLE!

p/s/s : to IRs yg nk a copy of our edited class photo, mail me first. cr*spy.ha#ks[at]y.c oke?
gantikan yg tanda * dengan huruf vokal ke3, gantikan # dengan huruf ke3 dlm huruf2 rumi termasuk vokal. haha. *punya nk elak auto spamming* xpon kasi pendrive kat skolah.. oorr, you can always download high definition from my facebook .. it's a private photo album, btw.

kalo nk gamba2 yg lain hari jumaat tu, i prefer pendrive eh.

Pleasant Surprise

Tuesday, October 19, 2010

Allah akbar.
Allah akbar.
Walillahilhamd!

Tak dapat digambarkan dengan kata2!
Syukur ya Allah!

rezeki yg x disangka2 ! xleh nk describe this feeling ! Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah~~~

Terima kasih Allah, dalam aku sering lupakan Kau, Kau masih berikanku
hadiah yang tak pernah terlintas di hati ini .


p/s: Hafi xsihat hari ni n i kept teasing her.. "hafi nak milo AIS?"..
tiba2 petang td UHUK UHUK, tekak rasa kering. Hafi ckp "tu la.. kata kat org lagi."
cepat betul Allah balas. xD

*updated*

Sunday, October 17, 2010

Errk.
One more MONTH.

DISCIPLINE.
DISCIPLINE.
DISCIPLINE.

pray.eat.love for me.

KAKAK : Adik, cuba teka akk SPM lagi bape hari?
ADIK : Tah.. 12??
*mulut kakaknya ternganga*
KAKAK : DOOOOBLAS HARI KO KATE? GILAAA.
AKAK ADA LAGI TIGA PULUH LIMA HARI!!
ADIK : HAAA??! laa. lambat lagi!

=.= u'll never understand, adik. u'll never understand. xD

Irony

Friday, October 15, 2010

Salam Alayk.

The girl who forever "braaaaaggs" about Maher Zain allll day long which never fails to make us laugh with her oh-so-true "strories" .... n PERASANness, is the same girl that said something that made me think..

"Ana mmg da ada peluang nk g the curve, tp ana x p pon."
"knapa?"
"fikir2 balik, yg kita minat LAGU dia, bukan DIA. . buat rosak hati je ..."

irony isn't it?

So skang ramai gak yg tergilo2 ngan mz. mak pun suka lagu dia, adik pun hafal segala lagu dia, apiq is starting to hum.. Malaysians secara am pun kita dpt tgk penerimaan dorg terhadap mz, sampai menjerit2 la ape kan. Come to think of it, it's kinda a good thing that people, termasuk yg xminat nasyid, starts to remember Allah thanks to his songs. tp caranya xbape molek, malu je dengar benda2 mcm ni.

tp xpelah, awal2 mcm ni la kot kan, nnt2 reda la, perubahan xamek masa seminit dua, nor setahun dua, changes take time. don't expect nk makan nasi lemak kat newcastle kalo xbelaja buat. ok xde kaitan. ahahhahaha

teringat Along call mak tanya camne nk buat nasi lemak n the sambal. xD
watch here
well, tahniah Along 4 ur very first sambal. xD Along was still the first among us to be able to cook..maggi. haha. "Along reti bukak api??? wooaa." - my first reaction kecik2 dulu. hahahah.

sy rasa, peristiwa mengilai o terjerit2 yg didakwa tu sume berpunca dari 1 - remaja Malaysia daah terlalu lali dengan hedonisme. . . . . ...........peringatan utk diri sniri yg suka dgr lagu2 lagho. huuu.

Special

Tuesday, October 12, 2010



"People need to understand that children with special needs are not sick,they are not searching for a cure,just acceptance......" - Mak


Children with special needs only want what we all want - to be accepted. Can I make a request of anyone willing to post this and leave it on your status for at least an hour? It's Special Education week, and this is inhonour of all children who learn a little differently ♥ - kak Fatehah.


Salam Alayk.
Bila tengok macam mana orang depicts perangai org yg xleh terima kehadiran sorg anak yg deformed, sy terfikir. "Masih ada ke org mcm tu?"
MASIH ADA KE?

dlm buku2 Biol, perkataan2 'suffer' akn ku potong. they are not suffering, we are, it kills me to think of what would I feel if I'm in their shoes.

Apiq, as the closest example.

He understands us.
He knows what he wants to say.
He tries explaining and always gives up after the third or forth "ha?" from us..
why? read more: 

kisah saya, pensil case dan key chains.

Monday, October 11, 2010

Salam Alayk. hari ni sesi cerita mengarut. langsung xde manfaat. kot.

Ya, ana seorg yg sentimental, i keep things that people give me, regardless bg main2 o bg betul2.
contoh?
Masa form 2, pjah tgh sapu sampah kelas 2AF and jumpa gambar handphone, kertas kadbod.. alahh, yg mcm masa kita beli casing handphone kan ada kadbod yg bg contoh model phone yg sesuai ngan casing tu kan. paham x? senang cakap, phone cut out tu la.
"nah, caje, kte tau awk xde handphone, amek la, hadiah.." [ye, stat ada henpon masa f3, tu pon free.. xD m not really a fan of cellphones, really.]
annd. hafi! hafi bg pen purple beliau yg da habis ink, da patah .. "nah, hadiah bday.." it was her first time knowing my birthdate eversince we knew. she was just bluffing but i took it for real and carved "23/4 - from Hafi" on it.

tickets and receipts? im one of the collectors, naik bas, kutip tiket. naik ketapi, kutip tiket. beli barang, simpan resit, tgk wyg, simpan tiket, isi minyak, simpan resit. yg mana mark any special events la.. tiket2 bas n wayang yg ktorg dpt masa hang out tiap kali cuti ada kat Aliaa, mostly.
sbb tu purse dia tebal gedabak. haha xD jk.

so. lari tajuk. pensil case dan key chain?
kalo korg pnah tgk my pensilcase, u know what im talking bout. xpernah tengok?

Recap Usrah 8/10..kind of.

Sunday, October 10, 2010

Salam Alayk.
Recap Usrah 8/10
sebenarnya ada usrah lilnuqaba the day before dekat pkp, tp let's just recap usrah lilbanat eh.

Given by Ustazah Najihah, the text was in arabic, which everyone will pay RM2 will each get a booklet "al aadaab fi ta'lim" kot. xD written by our dear Ustaz Rosli Othman

Ustazah cakap pasal adab2 dalam belajar.
Notebook tinggal kat skolah kot, roughly speaking,

Org yg beradab dalam blaja seolah2 mengamalkan sunnah nabi, org yg mengamalkan sunnah nabi seolah2 melakukan yg fardhu dan org yg melakukan perkara fardhu akn mendapat keredhaan Allah. macam tu la lebihkurang, kalo silap tolong betulkan eh.
conclusion : org yg beradab dlm menuntut ilmu akn dpt redha Allah.

ustazah xbyk bagi point, masa byk jalan sbb ustazah translate satu-satu perkataan, so the main point was "silalah beradab ketika menuntut ilmu".. ada 10 points kot, tp ustazah sempat sentuh 1 point je sbb da lebih pukul 1.

ustazah ckp kalo beli booklet tu, kita bukan je peroleh ilmu, at the same time kita akn dapat blaja bahasa arab. xD

i'll get back to this post when the notebook is with me , eh?
insyaAllah

there was one thing yg xbrapa nk menyenangkan hari tu... semua org

Drama HD Part 1/3 ENG l Haru (하루) : An Unforgettable Day In Korea「100924」

Saturday, October 9, 2010

promoting korea kot. xD
there are lee da hae, yunho n kim bum.

still, im not sure of the ending. spa2 paham? xpasal2 yunho kena tinggal. hahah xD

Hey, I'm 18 :) n Recap Usrah 1/10

Salam Alayk.
Well, im only eligible for spm 2010 if im 17 kan?? so since im 18, should i still sit for it?? it's 1 Zulkaedah people. Syawal da berakhir.
and as it is the first day of Zulkaedah, I'm 18 according to Hijr calendar :)
Happy Birthday to myself, moga tingkat amalan, maut makin menyapa. Jumaat 1 Zulkaedah 1413h. :)
~.~
kalau esok SPM, tanpa sebarang persiapan, mampu ke nk jawab soalan2?
andainya saya mati hari ini? bersediakah saya untuk dihisab? T.T
ya, selamat hari lahir jugak *tarikh masihi* utk Mary Anne Love ato nama glamernya Maryam Mawaddah! :))
ada buat sambutan sikit2 kat kelas tadi for Maryam n Ummu.
gamba? tengok la kalo rajen.

ok. recap usrah 1/10
tazkirah by Kak As ato nama glamernya Nurul Asmaa' binti Ismail.
Ex Irshadian, very pretty, very knowledgeable, very funny. haha xD
IJLIS BINA NUKMIN SA'AH! AYUH, DUDUK DAN BINA IMAN KITA SEJENAK!

She started the usrah with a simple game. Game deria, katanya.
kalau nk terang mmg susah, tp, game bukan sekadar game, game yg bersandarkan pada ayat alQuran. ayat yg suruh kita DENGAR DULU, BARU LIHAT.
game tu kn tumpu perhatian la.

Pastu cite pasal Madrasah Ramadhan, setahun sekali. Tarbiyyah sepenuh masa, yuran percuma, modalnya cuma masa, tenaga, thadhhiyyah (pengorbanan), kesabaran, jiddiyah (kesungguhan), istiqomah.
hasilnya? menghasilkan generasi muttaqin dan Rabbani.

mostly kak as cite pasal jiddiyah. apa2 yg kak As ckp, beliau akn sertakan dalil dari Quran.

Contoh, 17:19, perubahan ke arah yg lebih baik x cukup dengan sekadar berazam. ok fine, terasa sbb hari tu 1 haribulan oktober, dan setiap 1 haribulan akan terangkalah jadual belajar imaginasi di minda. ahahah xD

these are some of the cara2 tunjuk kesungguhan o jiddiyyahh.
- Melaksanakan tugas yg diberi dengan baik, gunakan seluruh potensi dan kalahkan segala hambatan.
- Segera beri respons,
dalam kelas, cikgu tanya semua senyaaaaaaap je. "-.- jgn macam tu. hehe. xD
- azam yg kuat.
- tabah (9:16)

Tanda2 kita bersungguh2
- Menjaga waktu
-SEDERHANA DALAM BERGURAU
yg ni, kak As cite kan satu kisah Kurma, Ali dan Muhammad. kelaka sangat . sangat. sangat. xsangka selawak tu. Sebab selama ni baca kisah2 nabi bergurau, org akan jaga betul2 ayat dia, laras bahasa, so macam xrasa sgt la feel lawak tu, tp cara kak as cite ... mmg.....

kisahnya mcm ni, Saidina Ali n Nabi Muhammad makan kurma...
katakanla, Ali makan 5 bijik kurma, amek isi dia, bijik dia letak kat depan rasulullah.
Rasulullah pulak makan 5 bijik kurma jugak, letak biji dpn baginda. pastu, maknanya depan rasulullah ada 10 BIJI kurma la kan..
ali pun cakap..
"ish. dahsyat la ko nih. Aku xpernah tgk org makan kurma sebanyak ko!" -lebih kurang la. xD
pastu.. balasan yg xdisangka2...
"em, aku makan 10 biji. aku rasa ko lg dahsyat, aku xpernah tengok orang makan kurma DENGAN BIJIK2 DIA SEKALI" get it? kan Ali gi sodok semua biji kurma dia kat rasulullah, so xde la biji kurma depan dia!
hahahha. ke korg x paham? hahah xD kena face to face kot. XD
i think it was the best friendship laughing moment, ever. THE WHOLE SURAU GELAK!

- sanggup ambil benda yang lebih berat, kerana pahalanya lebih besar.
kak as cite, ada sorg ustazah yg da masuk umo 70an, still kuat gila.. dorg pon tanya lah apa petuanya? ustazah tu ckp, kalau rasa xlarat, kalau rasa berat sgt nk buat sesuatu, bacalah ayat dari surah yasin yg "wadhorobalana mathalaw wa nasiya kholqoh........." .. siapa yg nk bg kekuatan kat kita? siapa yg mampu kuatkan tulang belulang kita? hanya Allah jugak yg mampu bg kita xlarat, rapuh segala tulang dalam badan. :)

-sentiasa muhasabah diri
- x malas (39:55)
- taqwa, jgn sesekali ckp "aku punya suka la nk buat apa pun" walaupun kita tau benda yg kita nk buat tu Allah xbagi.

byk lagi tp sbb byk sgt, x mampu catit semua. semua ni je la yg dapat dikongsikan. :)

Recap Usrah 24/9

Friday, October 8, 2010

Salam alayk. So, today, recap usrah 24/9 .. the usrah was given by our very own F4 sister, Faizah Ramlee.

there were even points in her introduction! and i really liked when she said kita yang berkumpul kat surau untuk usrah diberi 1 nikmat oleh Allah.

"nikmat hati yang berhajat kepada tarbiyyah"

Katanya, kita kena yakin yang kita ni pilihan Allah, pilihan Allah untuk pandu kaki kita datang usrah. Y? Sbb kita insyaAllah tergolong dalam generasi GHURABA.

Kita datang usrah untuk satu tujuan, saling mengingatkan
Firman Allah *parafrasa* "Ingatlah kepadaKu dan Aku akan ingat kepadamu, bersyukurlah dan jangan kamu kufur"

So, itu baru intro.
Empat isi penting yg dapat hari tu..

1 - SEDAR DIRI AS HAMBA ALLAH.
regardless jawatan, regardless pangkat kita, KITA SEMUA HAMBA DIA.
xboleh rasa "siapalah aku ni nk buat sekian sekian sekian" sebab kita semua sama je, xde sapa yg lebih mulia dari org lain, kerana perhitungan Allah kita xtau siapa lebih mulia,hanya Dia yg Maha Mengetahui hamba2Nya yg bertakwa.
kita semua ada peluang dalam agama ni. bukan golongan2 tertentu je boleh dekatkan diri dengan Allah. nk buat benda baik, jgn sesekali ckp "sape la aku ni ann nk tegur org lain..." etc.

2 - KAITKAN SEMUA BENDA DENGAN ALLAH
seremeh2 perkara yg kita buat, cuba kaitkan dengan kehebatan Allah. dengan cara ni, kita akn selalu igt kat Allah. Nabi Muhammad pun sentiasa isi masa baginda dgn mengingati Allah.
Syariat Islam ada3 bahagian, Fikiran, Hati dan Amalan; mesti selari dengan ISLAM. Selalu tny pada diri, sejauh mana aku amalkan ISLAM dalam hidup aku?
Rasulullah yg dijamun syurga pon salu igt kan Allah...

"Ya Rasulallah, aku selalu tengok engkau bersolat, sedangkan engkau dijamin syurga. Buat apa engkau bersungguh2 dalam beribadah?" -mcm tu la lebih kurang.
"Mmg, mmg aku dijanjikan syurga, SALAH KE AKU NAK LAHIRKAN RASA SYUKUR DENGAN BERIBADAH?" alllaaah akbaar. malunyaaaa [>


3 - TUNAIKAN TANGGUNGJAWAB KEPADA ALLAH
Allah satu-satunya tempat pergantungan kita. Kita xpatut ada rasa xleh hidup tanpa benda atau orang lain kalau kita jadikan Allah as our one and only Saviour.
Then faizah cite pasal sorg budak beriman.. xigt the whole detail, tp sbb dia terlalu beriman, ada sorg laki nk amek dia jadik anak angkat. so ada la sesi interview antara dorg.

"kau boleh sediakan pakaian untuk aku?"
"jgn risau, kalo ko duk ngan aku, aku akn sentiasa pastikan ko ada baju nk pakai."

"ko boleh sediakan makan minum kalau aku lapar?"
"aku akn pastikan kau sentiasa kenyang!"

"ko boleh sembuhkan aku kalau aku sakit?"
"itu aku xboleh jamin.."

"ko boleh hidupkan aku kalau aku mati?"
"tak.. aku xboleh.."

"kalau macam tu, biarlah aku terus di sini, hanya Allah tempatku bergantung. aku yakin selama Dia masih ada, selagi itu aku boleh terus hidup tanpa jaminan mana2 manusia tentang makan pakai ku.." lebih kurang camtu la. nk cakap, betapa yakinnya dia dengan peliharaan di bawah Allah.

then
4 - MENANGIS KERANA ALLAH.
nnt kat sana, ada 1 api yg sangat besar kejar kita semua. sekalian ummat lari menyelamatkan diri!!
nabi2 lain ckp "nafsi!nafsi!" maksudnya, "aku! aku!" selamatkan diri aku! kata nabi2 lain, tp nabi muhammad s.a.w ckp "ummati ummati!" nabi muhammad panggil kita.....

Ketika mereka menghampiri neraka, mereka mendengar gemuruh api neraka yang suaranya sudah dapat mulai didengar sejarak 500 tahun perjalanan. Pada waktu itu, akan berkata setiap orang, bahkan para nabi sekalipun akan berucap, “Diriku, diriku (selamatkanlah diriku Ya Allah), kecuali hanya seorang nabi saja yang akan berkata, “Umatku, umatku.”
Beliau ialah junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Pada masa itu akan keluarlah api neraka jahim seperti gunung-gunung, umat Nabi Muhammad berusaha menghalanginya dengan berkata, “Wahai api! Demi hak orang-orang yang solat, demi hak orang-orang yang ahli sedekah, demi hak orang-orang yang khusyuk, demi hak orang-orang yang berpuasa, supaya engkau kembali.”
Walaupun dikata demikian, api neraka itu tetap tidak segera kembali, lalu malaikat Jibril berkata,
“Sesungguhnya api neraka itu menuju kepada umat Muhammad S.A.W”
Kemudian Jibril membawa semangkuk air dan Rasulullah meraihnya. Berkata Jibril A.S. “Wahai Rasulullah, ambillah air ini dan siramkanlah kepadanya.” Lalu Baginda mengambil dan menyiramkannya pada api itu, maka padamlah api itu.
Setelah itu Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada Jibril A.S. “Wahai Jibril, Apakah air itu?” Maka Jibril berkata, “Itulah air mata orang durhaka di kalangan umatmu yang menangis karena takut kepada Allah S.W.T. Sekarang aku diperintahkan untuk memberikannya kepadamu agar engkau menyiramkan pada api itu.” Maka padamlah api itu dengan izin Allah S.W.T.
Telah bersabda Rasulullah S.A.W, ” Ya Allah anugerahilah kepada kami dua buah mata yang menangis karena takut kepada-Mu, sebelum tidak ada lagi air mata.”

That's all for today. 2 more recaps to go. :) Hope anyone gets benefit. :)
wassalam alayk, betulkan mana2 silap.

"TEGAKKAN ISLAM DALAM DIRI, NESCAYA TERTEGAK ISLAM DI MUKA BUMI."

putus asa akhirnya!

Thursday, October 7, 2010


Ya Allah. ! Alhamdulillah alhamdulillah! rezeki! baru semalam post the unpublished post since June, finally, after so many times of trying to win her heart he FINALLY gave up. well, im not sure whether he gave up temporarily or not as my friend said "not now."....

Tapi mmg bersyukur sangat sangat, no more tense, no more burden for her, i hope so.

Utk lelaki yang berkenaan, bersyukurlah Allah masih igt kat anda. Allah xnak masa terbuang macam tu je buat benda2 xde pekdah ni. tunggu la bila tiba masanya, andai mmg dia yg tertulis, xkan kemana. kita didiklah hati kepada Allah dulu. Soon the time will come. "Just, not now. Sooo not now. "

Well.. macam mana ceritanya?

That guy akhirnya hormati kemahuan kawan sy yg sorg tu untuk jadi the thorny rose. "wanita yang baik adalah wanita yg xmemandang dan x dipandang.." "apa gunanya kalau ana berusaha jauhkan diri dari dia, tapi dia asyik sangat approach ana, ana rasa dia asyik pandang (means: cuba nk dekatkan diri) ana. sedih la ana macam ni." -this is a paraphrase.

mesej yg cuba kawan ni sampaikan, akhirnya sampai kat laki tu, xdirect, but hints.

Allah bukak pintu hati that guy untuk lepaskan perasaan tu. Korbankan perasaan. Pengorbanan dunia, moga beroleh keberkatan. He's a good guy, as far as i know (since he's no longer an irshadian) .. so, sng terima signs that she's not ready, (ofkos. we're SEVENTEEN.)
dia putus asa, keputusan yg mungkin org lain nmpk bodo, tp for me, it was the best decision. tahniah kepada kawan yg amik keputusn bijak tu, tahniah jugak untuk sahabati yg BERJAYA xmemurahkan diri beliau. sy seronok tengok dia seronok, tengok dia dah xtension. seronok tengok seorang mujahidah berjaya dalam peperangan jiwa. Allah dengar doa hambanya.

walau kita xkenal lama, walau kita xrapat mana, hati kita bertaut erat, insyaAllah. i'm happy for you.

p/s: recap usrah insyaAllah malam ni.

seronoknyaa! xD

..........................

Wednesday, October 6, 2010

Salam. *this post had been in draft since 18/8/2010, never got the right time to post.*

Dia x reti2 nk putus asa. "Xkenal erti putus asa" sesuatu yang baik, tapi bila kita letak dlm skop situasi ni, mmg menakutkan..xperlu paham.

dia mahal. senang je kan nak paham.
dia mahal.



a rose often smelled loses its fragrance. be the thorny rose. biar berdarah tangan org cuba memetik, asal maruah dirimu difahami mahalnya.


HATIKU MILIKMU



Author: Fatimah Syarha Mohd Nordin
Format: PDF
Size: 143kB
Download: MediaFire | Ziddu


Antara cinta yang pasti dan tidak pasti, Umar Al-Mujahid akur pada situasi. Dia memilih cinta yang pasti berbalas daripada seorang gadis jelita. Kehadiran gadis itu benar-benar mengubat luka penantiannya. Dia tidak mahu lagi mengharap pada cinta yang tidak pasti daripada si dia yang dianggapnya tidak sudi. Umar sudah putus asa dengan cinta si dia. Namun, hatinya tak pernah mengerti. Bayangan si dia tetap juga menghantui.

Tatkala dunia cinta pilihannya dilalui, suara imannya berbicara. Antara dua cinta yang dicari bukanlah segalanya… Hatinya terkesima pada cinta Allah dan Rasul yang mengajaknya kembali kepada tarbiyyah dan da’wah yang pernah dilalui. Cinta tarbiyyah dan da’wah, cinta yang cuba diusir daripada hidupnya kerana terlalu kecewa dengan cinta si dia yang tak berbalas. Baginya, tarbiyyah dan da’wah lah orang ketiga yang merampas cintanya. Namun, tarbiyyah dan da’wah tak pernah kecewa merebut cintanya. Cinta perjuangan itu memburunya saban waktu dengan perantaraan teman-teman tercinta,
terutamanya yang sama-sama menuntut di Sekolah Taman Islam. Rupa rupanya, cinta Allah lah yang berkuntum segar di sebalik cinta tarbiyyah dan da’wah.

"Hatiku milik siapa?" Umar Al-Mujahid terus mencari. Dia mengalami konflik diri kerana kurang persiapan hati untuk menempuh ranjau dan duri di universiti. Akhirnya, suara iman memberikan jawapan.



SEINDAH MAWAR BERDURI



Author: Fatimah Syarha Mohd Nordin
Format: PDF
Size: 190kB
Download: RapidShare | MediaFire | Ziddu

bila tengok status Ned, and blogpost Far, reminds me of my Tautan Hati which i never get the chance to read for it's with a friend right now. . . mula2 adilla pinjamkan, mak baca dulu.. then anur tolong belikan 1 kat kedai mana tah, since da ada, pulangkan lah kat adilla. then bday kawan, i wan't her to know the value inside the novel, so i lend her the novel.... hopefully she reads it. hopefully.

Tuesday, October 5, 2010

salam.

Andai kan diriku bisa

Seperti yang lain

Yang Kau sayang

Yang Kau rindukan

Yang Kau cintai

Aku lemah tanpa Mu aku lelah

Aku sungguh tak berdaya

Tolong ku, tolong ku Ya Allah

Setiap air mata ku mengalir

Allah aku lemah dan tak bererti

Setiap derai tangis membasahi

Allah jangan tinggalkan aku lagi

Aku sayang Allah

Aku rindu Allah

Aku cinta Allah

ok lirik atas xde kena mengena dengan video ni.

there have been a few questions that people often ask me ...

Recap Usrah 1. 2. dan 3. ^^V

Sunday, October 3, 2010



Salam Alaykk. ya Alllaaah. dah 3 usrah tinggal x buat recap, if im not mistaken .
without further a due. let's start. *yes, it's gonna be long.

Recap Usrah I - 3rd September 2010
Our, unofficially last usrah to handle.
Usrah ni usrah terakhir before cuti sekolah, cuti raya dulu dulu tu. haha . xD
it was, A HARAAAM USRAH. hahahaha xD dalam jadual xde usrah, tp ktorang buat jugak la, no harm done kan..
xD
since pagi tu ada sambutan hari raya, balik kelas awal, bg call 4 usrah kul 11.30 macam tu la, then bajet leh stat awal la kan. tapi stat macam biasa jugak, byk halangan dan cubaan hari tu. nvm that, let's move on.

it was a SILENT USRAH, not really silent, but it was a video-showing usrah. xbyk cakap pun, just play some videos.
i thought nk letak video hari ibu yg sengal tu, nk cakap something pasal ibu n penghargaan sorg anak, tp mcm xsesuai.

these are some of the videos that im able to get the embedded code.
10 minutes by Ahmed Imamovic *i can see tears after this film was shown.. >;D*

then, Tasha suh pasang "Hijab, Niqab n Nothing"
video ni more to discussion, plus NO SUBTITLE, n xsemua org boleh dengar dgn jelas, therefore i talked a bit after the vid.
interpreting the situation into ours, we shouldn't think like what the second one said, kalau nak berdakwah, kita kena get in dengan orang and tak patut pakai tudung since tudung cuma akan create gaps between dai' n mad'u. nnnn then it lead me to tell them bout the conversation we had dengan sorg abang kat KMPP.

ABANG TU: abg nak tanya, adik ni sekolah agama kan?
KTORANG: er, ha ah.
AABNG TU: cuba bagi kat abang satu hadith paling panjang yang korang boleh hafal
KTORANG: errr. er, Kullukum raaain, wa kullukumm masul.....etc
ABANG TU: OK, xpe. skang ni abang nak tanya, korang tau kan tanggungjawab korang sbg plajar sekolah agama untuk berdakwah?
ME: *DALAM HATI* apehal lak abng ni, booth dia pasal anti-virus (pameran sains n komputer) tak pasal2 cakap pasal dakwah dakwah, tanggungjawab plak... pastu abang tu pon cite la pasal ikhlaskan niat blajar kat skola agama, jgan kluar jadi xkeruan..cakap pasal sistem peperiksaan kat malaysia, budak2 pandai kebanyakan budak2 burung kakak tua, hafal untuk exam.
last2 dia ckp
ABANG TU: kita nak berdakwah kena pandai masuk. macam abang, korang nampak macam pendakwah x?
KTORANG: TAKK.
ABANG TU: adik2 bygkan, dakwah ni macam air yang mengalir dalam sungai. kalau kita sentiasa nak menang, mad'u kita pun xmau kalah, hal ni cuma akan hasilkan keladak, cuma akan mengeruhkan keadaan

so dari conversation tu, i made my own concept nk bg senang faham.
dalam fizik, kita belajar superposition of waves kan?

bila crest bertemu crest, akan hasilkan 1 ombak besar yg mmpu memusnahkan. bila dai nak diaaa je betul, mad'u diaaa laaa yg salah itu ini, diaaa je perfect, mad'u dia kena terima kesalahan dorg yg dia tegur, dai ni jenis yg tinggi diri. crest pertama. dapat pulak, mad'u yg xpernah nak kalah, adaaa je alasan kenapa xmo laksanakan perintah allah, jadilah crest yg kedua, bila bertemu, masih2 xmo kalah, masing2 nk tempat tertinggi, last2, bila da xbertemu antara 2 crest ni, masing2 bawak haluan sendiri, and NO ONE gets benefited.

ataupun,
bila trough bertemu trough. masing2 nk merendah diri, yang da'i rasa "xpayah la aku nk tegur dia ni, takut dia terasa.. biarlah, nnt2 dapat la hidayah..".. mad'u pulak.. "xnak lah tanya dia pasal agama islam, sape lah aku ni.. nanti2 la aku belajar pasal agama ngan dia.. segan la nk tanya sekarang"...

last2, bukan dua pihak ni je jatuh merudum, agama islam pun xdapat berkembang, agama kita sendiri jatuh dalam gaung yg kita sendiri gali.

even though namanya CONSTRUCTIVE interference, to me, in dakwah, this will only construct a higher and higher level of riak, ujub, takabbur.

the proper way shud we shud apply, is the Destructive interference.
Bila masing2 tahu bertolak ansur, tahu masa yang sesuai untuk memberi dan menerima, satu keadaan yg tenang akan terhasil, insyaAllah..
and dakwah wajib ke atas semua orang, seni dakwah terlalu ramai yang tak amik pusing sampai golongan yg menyampaikan kebaikan dilabel macam2 akibat salah pendekatan dan salah tafsiran..

so dalam berdakwah, tak perlulah nak pertikaikan hukum Allah mcam that lady ckp, xmo pakai tudung sbb xnk hasilkan gap antara dia dengan org bukan islam yg lain. "-.-

and this situation should apply on everyone of us . anggap yg dia kata "xmo pakai tudung " as in "xmo pakai tudung labuh ke dada" ...

lepas tu, pasang video pasal buang bayi. kes2 buang bayi..

yaa, another tears flowing video. hahaha. im evil, i know . xD

rasanya tu je kot, lepas da abes scara official, tasbih kaffarah, semua tu, ada la yg suh pasang lagi video.. so dorg tgk video2 Shaytan n pasal kematian kot kalo xsilap...

seriously our last usrah was challenging but let us keep it to ourselves.
though, i was really happy to hear the girls' responses.
Alhamdulillah. everything starts from good intentions, ay?
USRAH II and III - ... new post la eh.

Saturday, October 2, 2010

1 ZULKAEDAH 1413h
13 ZULKAEDAH 1413h
1 MUHARRAM 1414h
13 RABIULAKHIR 1414h

;) SENYUM LEBAR2.

even tho they are just some numbers and words that make up dates, important dates, i love how the numbers fit each other :D
Allahuakbar, allahuakbar, allahuakbar.

Ya Allah Engkau mengetahui bahawa..
hati-hati ini telah berkumpul kerana mengasihi Mu
Bertemu untuk mematuhi perintah Mu
Bersatu memikul beban dakwah Mu
Hati-hati ini telah mengikat janji setia..
untuk mendaulat dan menyokong syariatMu

Maka eratkan lah ya Allah akan ikatannya
Kekalkan kemesraan antara hati-hati ini
Tunjukkanlah kepada hati-hati ini..
akan jalannya yang sebenar

Penuhkanlah piala hati ini..
dengan limpahan iman, keyakinan dan keindahan tawakkal kepada Mu
Hidup suburkanlah hati-hati ini..
dengan makrifat, pengetahuan sebenar tentangMu

Jika Engkau mentakdirkan mati
Maka matikanlah pemilik hati-hati ini..
sebagai para syuhada' dlm perjuangan agama Mu

Engkau lah sebaik-baik sandaran..
dan sebaik-baik penolong ya Allah
Perkenankanlah permintaan ini
Amin ya rabbal A'alamin..




I know the day will come. The day, where we'll go our separate ways. Things will happen that way, ALWAYS. even though i will never wish for it to come, i just have to bear it, it will . . . and the day is getting closer
syaza, terimalah hakikat, adanya sebuah pertemuan, nantikan sebuah perpisahan yang pasti.
after long years of bitter memories, He gave me chance to meet three of His greatest creations.
We may not do the stuffs normal BFFs would do, but our hearts are binded.
Having one of us 400kms away, had never been a barrier.
I doubted the closeness for we've lost one of us.
but then again, zur ghibban, tazdad hubban :))))
PTs, still standing strong.

the day. would. come. it's just a matter . of . time.
i'll keep believing in this -
Ukhwah doesn't need everyday conversation, doesn't always need togetherness,
as long as the relation lives in the duaa'
it remains abadan abada.

 
Design by Pocket