Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

HIMEGA 11 Day 1

Wednesday, April 27, 2011


Assalamualaikum!

NOTE : POST NI BELUM MASUK PART SERIOUS, BARU CERITA PASAL PERJALANAN DR PENANG SAMPAI ICE BREAKING SEMUA. . . BELUM MASUK SLOT SEBENAR2NYA - ALIM MUJAHID. Summary of the Programme: HERE.

Tasbih Tahmid Tahlil Takbir.
BERSYUKUR DAPAT JOIN HIMEGA -HIJRAH MENARA GADING 2011-!!

Alhamdulillah, bertolak dari rumah dlm kol 10:45, ke tol sungai dua dgn Amal. then from there, naik bas n bertolak lebih kurang pukul 11:15.. duduk next to Hafi. Jumpa Fahima (kwn plkn) dekat toilet (of all places..haha)!! she was one of the participants too, tp naik bas B. . .
sampai UIAM Gombak dlm 4:15 pagi~


bergerak ke masjid, ada yg tidur, ada yg rehat2 je. hari first, biasa lah, assobiyyah lagi. hahahah
dak2 irshad duk sesama dak irshad je.
(btw tgk peserta2 lain, sejuk mata memandang, muka suci belaka~ huuuu~)

HDR masjid sultan ahmad shah by Badruddin Ghazali

siap2 apa semua, solat (peh. amik wuduk kena turun 3 tingkat..) tp ktorg telah dibawa tour utk mencari setiap tandas kosong yg ada utk mandi b4 that. . .

lps solat, dpt kenal dgn our very first senior, Kak Ainin Sofia...! sembang2 sikit n kak ainin jugak bawak ktorg gi cafe nk makan2 4 sarapan. masa ni makanan x disediakan lg.. pendaftaran pun x mula lagi.

pagi tu dpt mesej from wafa saying that she couldnt come. disebabkan dia xmo gtau kenapa, I WANNA MAKE HER JEALOUS. RUGGGGIIII OWWWWH XPERGIIII.

Aliaa n Tasha on the way. ok so dipendekkan cite, pagi tu ktorg bergerak lah dgn beg2 besar (irshadians antara grup yg lambat sbb gi makan tadi, so ktorg dpt shortcut, akk tu bg ktorg naik lif. bahahaah~) sampai2 je tingkat atas tengok PUUUNYA LAH RAMAI ORG TGK NAIK TANGGA. PEEEHH. TERINGAT ENGLISH DEBATE. SEKSA KOT NAIK TANGGA TUH. *astaghfirullah, alhamdulillah Allah kurniakan nikmat kaki yg masih sihat**

kaed by hazique zul

dlm ramai2 org tu, nmpk tasha! ahha tajam gila mata amal kot. then bermulalah sesi pertemuan semula~

pendaftaran. ramaaaaaaaaaiii, alhamdulilllaah. dia sasarkan 200 org je, sahabat n sahibah. tapiii, tengok lahh, sahibah a.k.a sisters pun dah byk mana!! ya Allah seronok tgk ~

ktorg dapat fail, booklet himega, button badge n nametag~ oh, dapat pen jua~ haha
not to forget, roti n air kotak n air mineral~

pastu perkenalkan para fasi. the brothers dekat depan, the sisters perkenalkan kat tengah2 dewan, means the boys wouldnt be able to see them~ it's not necessary sbb lepas ni, apa2 masalah yg brothers hadapi, trus rujuk brothers, as the sisters will refer to the sisters for any problems~ ikhtilat, jgn ckp. sangat terjaga, alhamdulillah.

sepanjang kem, the only boys yg sy kenal are irshadians - syahir zul, n nu'man.. n brother facis~ n ada sorg i remember he said his name is shatibi, yg buat promotion kpok sira berlada dr terengganu~ haha ktorg cuma kumpul sama2 dlm dewan audi ni je~ for formal ceremonies n talks.. even solat pun asing~ laluan pun asing~ can't help but to compare himega dgn plkn. beheheh.

Sebelum mula apa2, tiap kali masuk balik Main Audi KAED (Kulliyah of Archit n Envir Design, the one yg ktorg pernah masuk for english debate IIUM tu..), ktorg akn berdiri n nasyidkan Asmaul Husna gaya UIA (rasanya smpi ke sudah ktorg xmampu ikut gaya tu 100%, ada je yg tersasul.. hahah
annddd diikuti lagu tema, yg sgt mmberi semangat, alhamdulillah. sukaaaaa.
Lagu tema =)))))


oh n irshadians akhirnya dpat bertemu live dgn my cuzzin merangkap my soul sister,
SYAZWANI ANUAR.
"wani.. kecik rupanya. dlm gambar nmpk tinggi" - natasha as-sakinah.
hahaha

kami pernah berharap utk satu sekolah rendah, tapi x jadi.
berharap utk sama2 di irshad, masih x tercapai.
berharap utk satu kem plkn, Allah x izinkan.
dan kali ini, ttp ada harapan utk satu group dlm UIA, sekali lagi Allah x izinkan.
update: kami berharap utk sama matrik, siap 3-3 pilihan matrik pilihan yg sama tnpa dirancang, tp tetap x diberi peluang...

makan2. (masih asobiyyah. eh tak tak ,bukan asobiyyah, malu3 lagi. hahaha)

"aja, air dia meletup2.. tp bukan air gas"
"aja rasakan, sbb letak dlm bekas tin tu la, ada letrik2..."
"dah44. jgn ckp ngan wani pasal fizik"
hahaha

then, lepas zohor, ktorg ada ice breaking, n team building.
besh besh besh! leh wat idea usrah~ haha

first as expected, kumpul ikut bulan kelahiran in 15 seconds. then saiz kasut.. then warna baju.. then grouping tanpa ada sape2 pun yg kenal antara satu-sama lain, kira complete stranger lah!
masa kumpul as yg lahir bulan april tu, i first met Yaya or Hidayah! kecik je org nya, sgt comel! . she ended up being my GROUP MATE, MAHALLAH MATE, N ROOM MATE, N SHE BECAME THE ONE WHO SLEPT ABOVE ME. . . katil double decker :D

lepas group ikut lain2 sekolah, ktorang main "Do You Like Your Neighbour?" .. n then baaaru lah group yg sebenar. mmg bagus gila susun, irshadians drpd asobiyyah terus HILANG, BERPECAHHH. melainkan farhana n wani zul yg dpt satu group. hahah

I got group 12, faci Kak Amirah Rahmatullah Khan. Group members :
Yaya, Maya, Aisyah, Ina, Sarah, Nadiah, Wani, Ziera, Miza, Jawahir

then main Fire-Pantai :D


then main kerusi gergasi. HAHAHA. ktorg gabung ngan group 20, group Aliaa. I was bragging "I've always wanted to sit on u, Aliaa. r u ready?" .. last2 Aliaa yg sat on me. ahhaha
but we wonn!!! xperasan pun actually, lepas sume org terjatuh mcm domino, tengok2 sume org tepuk tangan. HAHAHA.

Ibrah game ni : kita xkan pernah kuat kalau sendiri. lagi erat persahabatan, lg kukuh kita dpat lawan anasir2 luar (kak2 fasi tolak2 ktorang)..n cara utk bagi kuat kerusi gergasi is to reach out for the furthest bahu of any friend u can.. cmne nk bg paham~ haha
nvm that.

then, bahagi2 mahallah. i got Mahallah Maryam, Blok F, Bilik 1.3~ Satu bilik dgn Yaya, Nadiah n her fraternal twin, Najwa, n Sarah, Mizah, Ziera n Jawahir~ the rest duk kat 1.2~

oh BY THE WAAAAY, masa gi iium idc dulu, ktorg ada bas from kaed to mahallah, tapiii, kali ni, akk2 tu kata nk train, so sume kena jalan kaki. If hari2 mcm tu for 3 months, PLKN boleh letak tepi laaa~ aktiviti ni lg mengeluarkan peluh . hahah. yg baru lepas mandi pun rasa mcm xmandi. bahaha~

malam tu makan kat ruang bawah tanah~ solat pun sume kat situ. ada tazkirah n taaruf n ma'thurat kat masjid~ kak amirah tried her best bg ktorg mcm mana hidup kat ipt, bg semangat, semua.

habis tu, masuk balik Main Auditorium, (naik 4 tingkat lagi ..) n ada ucapan perasmian semua~


gimmick utk opening ceremony

mcm mana lah abg tu leh wat muka toya je masuk main audi...
if i were him, i'd laugh myself out~ hahaha

sekali lagi berjalan ke mahallah. smpi mahallah dlm kol 12 lebih. thanks for the bday wishes!
tamat day 1.

panjang sangat sangat. (pt2)

Tuesday, April 19, 2011

oh ni kat pantai Fremantle, Western Australia. The colour, the air, Subhanallah Awesome.



mls la pulak nk haplod gmba. if u want , ada hundreds kat FB.. nothing much la. gambar org, gambar kereta, gambar jalan. nothing interesting pun. i didnt go to sydney ke melbourne ke apa ke. perth mcm .. ntah la . cmne nk describe? BUT IT WAS FUN :D

dorg kat sana mmg support local product, n bila ckp local product, ikut region. kalo WA, dorg iklankan produk WA habis2an..

anyway .. lepas flight from aus g klia, apiq duk gaduh xmo naik da flight, beliau ckp beliau demam. ala, takut la tu. bahahah. abah mmg da ckp siap2 da kat mak, "abah rasa penat la~ nk balik tidur.. mak drive eh smpi penang nnt?" buat manja. haha. tpi apakan daya, apiq keraskan badan dia xmo naik flight balik penang.

beg, sume da bawak naik da. then abah ckp kat mak, xpe la, abah carik bas balik. huuuuu~ sian abah. n abah tertinggal fon abah dlm beg mak siap! *cakap pasal fon, gila ah custom kat aus, masa nk balik, henpon lama yg dah xpakai pun dia suruh bawak kluar. n botol air pun dia xbagi lepas. ayyyooo*

so balik penang, mak makan x kenyang, mandi x basah , tidur xlena tunggu abah n apiq balik la kan. da la nk contact phone pun xde. last2 esoknya apiq n abah smpi penang, dorg naik train. MACAM XPERCAYA APIQ NAK NAIK TRAIN. hahha. kalo x dialah yg paling takut.. maybe sbb da prasan mmg xde kete nk balik penang pun. haha

abah. sacrifices. nak zauj mcm abah, tabah. OMG, ape ni? ckp pasal ni? taraf anak solehah pun x tergapai-gapai lagi, nk bincang pasal baitul muslim..? huuu. tutup cerita.

STORY NUMBER 4:
Friends.
Well, ramai yg tengah sibuk cari n go for interviews! mcm xpercaya kan. we're all this, no more high school..homework (for the time being)...
Aliaa xyah carik scholarship, with her 11a+, scholarship la cari dia. aahha n she went to almost every interview yg ada. ada yg dah dapat dah pun, but dia ada that ultimate right nk go for everything n then baru make choice. ahaa. trah n aliaa ckp benda yg sama. . "best nya jadi syaza, simple je. duk umah~" bahahah. x)

oh! hari tu jmpa cejat kat skola. he went to school nk cop2 sijil utk interview upnm. nmpk dah kaki panjang dia dari atas (i was waiting utk debate practice kat starlight room).. then dlm tgh termenung tu, dia panggil "wey!" n ran upstairs.

don't bother searching for me, the photo isn't mine, taken from google. hehs

it was reallly awkward ! sbb yeah he was one of the male friends i was close to since sekolah rendah, tp bila dah upper form, makin x bercakap. nak buat mcm mana, im the kind yg jaarang la nk mula dulu, (tapi bila da start xleh berenti)... "aku nmpk hg, aku mai naik atas".. sembang2 pe sume kat koridor tu n then he said pray for him utk interview tuh, kat terendak, melaka.

At least he's still the friendly cejat i know. Yg lain kalau jumpa mcm xpernah kenal. bahaha.

When was the last time ejek dia dgn W pon xigt. hahahaha. mana leh lupa skandal dari jah 3 sampai jah 6, n terbawak2 smpi junior years kat sekola menengah.. suka sakat dorg, tp makin besar makin matang ah katakan. aahhaha. bila tgk dia tinggi melangit, mesti sure sure punya teringat yg W pernah ckp "aku tgu dia tinggi dulu la" alasan nk mengelak kena kenen ... (she was one of the tallest dlu, tp skang xde da, normal . ahahh) haiish. memories. memories. memang sakan ah kalo nk ejek dia , tambah2 bila Pijah ada. ahhaha.

then since this past few months, da bleh create different new bonding, strengthen the already-have.. i praise Allah for this.. for everything.

about plkn. hmm. i wont write here. hari tu dah share ngan adik2 ms usrah. so .. biarlah berkubur di situ. hahahaha. *dah malas, ckp je la kan*

Haaaa tahun ni macam tebus balik all those missing hours dgn Bila selama ni. sbb gi amek lesen ngan dia.

Bila mmg dah biasa naik moto, so no big deal la. HEHHHHSSS. N WHAT ABOUT ME???
HAHAAHHA. xyah ckp ah. tp ktorg geram dowh dgn our agent. =.= xmo cite, wat dosa je. tenang. tenang. tenang.

n selama ni i thought motor ada kat UIA, igt dah putus harapan la nk practice kat umah kan. so gi sana first time naik motor mmg cam NOOB gila ah, mmg NOOB pun. =.= tiba2 mak ckp, nape x naik motor lg satu? I was like, MOTOR LAGI SATU? ADA KE? kan ada je kat luar tu. WHAAAAAAAAAAAT??
tolong jgn gelak. jahil sungguh. huu . dekat.luar.rumah.sendiri.sendiri.SENDIRI.


so far biggest event im looking forward, is HIMEGA. ramai kot irshadians yg join. tpi bila tengok balik video past HIMEGA, i was like, "ayyo. sume nampak baik2 belaka. dah la irshadians byk mulut yg gi nih. me, amal, aliaa, farhana, sume bising2 ah. hahahah. hafi x, hafi secretive. haha

i hope program ni benefits us in any way as possible.

THANK U FOR READING (ADA KE?). IF U READ THIS FROM TOP TO BOTTOM, TANPA MISS ANY SINGLE LINE, TAHNIAH. haha.
 
Design by Pocket