Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Ini Cerita Saya (Finally, after months)

Monday, May 9, 2011

Setelah penat menulis panjang lebar, dari mula dapat tau kena g plkn, tetiba fikir balik, "i'm not gonna do this".
So if u wish to know in details regarding this matter, fb inbox me, i'd be more than happy to share.

Oh, Assalamualaikum! :)

Jd, sy nk simpulkan dua perkara pasal PLKN, especially to those yang akan ke PLKN, if i may. Dua perkara yang paling saya risau bila dapat tau kena pergi PLKN. dua perkara yang buat my happy memories become not so happy lah.

AURAT. dan IKHTILAT.

allow me to use "akak" in this post from now until the end, for im focusing to share it with my dearest sisters in islam.

AURAT.
Adik2, tau kan pergi sana nnt kena masukkan tudung dlm baju?

Bila akak buat keputusan untuk TAK ikut peraturan tu, and people are looking at me, akk rasa mcm "Syaza, this is so wrong. buat mcm ni tarik perhatian org lagi ada lah." ... but what can i do? Antara arahan Dia dan arahan JLKN.. xboleh nk tipu diri sendiri. This is me, this is what I believe. When I believe that Allah suruh labuhkan tudung ke dada, I believe in that. tarik perhatian tak tarik perhatian, i'd rather tahan n biarlah apa org nak cakap.
So my advice is, stick to what u believe is right. Apa yg org nampak pelik, xsemestinya salah dan apa yang org nampak normal, x semestinya betul.

Tapi, if you can't seem to find enough strength alone, here are some tips

  • GATHER STRENGTH. Ada lagi pelatih2 yang satu fikrah dengan adik2. Kumpulkan. Gerak gi jumpa komandan kem, mintak korang nak pakai tudung kat luar. Tapi, frankly speaking, Tudung dia sangat kecik dan sangat pendek, korang pakai kat luar pun sama je macam pakai kat dalam baju. Tapi if korg dr keturunan yg badan kecik molek, it'll make a very BIG difference.
  • So, if korang still nak pakai tudung kat luar, MAKE SURE u bring one or two tudung bidang or tudung labuh bulat, doesn't matter, as long as cukup untuk memenuhi syarat bertudung ikut syarak. Sebab akak akhirnya dapat kebenaran utk pakai tudung lain kat luar, DENGAN SYARAT, BERWARNA BIRU. tapi ini semua bergantung kepada komandan kem jugak. DOA ITU PENTING, tambah-tambah doa seorang ibu ;').
  • Amik baju yang saiznya lebih besar dari saiz yg kebiasaan adik2 pakai. Untuk baju kelas dan baju celoreng, akak rasa x jadi masalah sebab bajunya x body-fit. Selamat untuk pakai tudung kat dalam, insyaAllah. Tapi baju sukan dia yg warna biru tu, WARNING, sangat mengikut bentuk.
  • Bila dah ikhtiar ambil saiz besar sekalipun, if u still feel this is not right, it is up to you untuk jaga. NEVER WALK ALONE. jalan dalam kumpulan, and hide selagi boleh.
  • Amik baju untuk lelaki. I mean, baju yang dikhaskan untuk lelaki. So apa beza dia? Baju utk wirawati ADA LISU, AS IN, ikut bentuk. Masa nk ambil tu, dorg akan ckp "pastikan kamu ambil baju untuk wirawati, jgn ambil yang wira pnya"..korang abaikan je, mintak je amik baju utk laki. they said, "ye la, nnt kamu komplen pulak baju gelebeh, xnampak bentuk." i was like, WHAT..? then i said, "kalau sy nk amik bju laki jugak?" "KAMU NAK? suka hati kamu lah" ... so my point is, baju lelaki xde cutting and therefore xde bentuk. ambik yg tu.
  • DO NOT GET INFLUENCED DENGAN "INI ADALAH ARAHAN"... Ada permainan2 yang arahan dia suruh bukak socks. Alasan? Takut lantai licin n takut jatuh. Tp tgk2 xde apa sangat pun, x lasak mana pun. Kalau korg berani, main je pakai socks, kalau x berani, korg ada pilihan untuk tarik diri dari game tu. The choice is in your hands.
  • TARIK2 BAJU SUKAN. Lepas dapat baju tu, korang stretch la baju tu bg dia jadi seluas alam. yup, mmg benang akan tertetas, xleh wat apa, dah tarik3 bgi cekang mmg la tertetas benang tu..
  • JANGAN HANTAR DOBI. dobi cuma buatkan baju adik2 lagi kecik adalah. please, avoid hantar dobi utk baju sukan tu. baju lain xde masalah kot. tp sepanjang akk kat plkn, akk cuma pernah hantar dobi baju celoreng sahaja..

IKHTILAT.
dalam kelas CB, (Character Building) korg akan duduk dalam satu grup yang bercampur bangsa dan agama, which is not a problem. DAN dengan lelaki, which IS a problem.
Therefore my only tip for this is,
  • BRING ALONG YOUR BAG, WHEREVER U GO. bawak beg, bila2 masa, di mana jua. tujuan? Katakanlah korg terpaksa duduk jugak jugak tepi lelaki, letak beg tu kat tepi korg, it works as an amaran yg ckp "stay off." hahah. no, seriously. Akk x bawak apa sgt pun dalam beg tu, but i brought it wherever i go, sampai kawan2 tegur.. "Diyanah, kamu ada letak apa dalam beg kamu?" .. "Wey , Syaza, aku nk tgk sikit benda pa hg bawak p mana2?".. i'd say, ur bag can help.
oh there's another one,
  • BE EARLY. bila kita masuk kelas awal, kita dapat decide utk duduk tengah2 antara kawan2 sejantina yang berlainan agama, so secured place, insyaAllah.. Ada kawan akk, dia ditegur oleh sorg kawan non-muslim. dia ckp "kenapa u takut sgt nk duduk sebelah lelaki? diorg bukannya nk makan or baham u. Kalau diorang raba u, u cakap je dengan i, i'll save u." ..... heee.. Not many would understand y, tapi tak rugi kalau kita explain kenapa.
Then, aktiviti2 fizikal, macam senam seni, ada wira yang menggedik nk duduk belakang wirawati. Kalau korg teringin sangat nak join, make sure u are no way near the boys.Cari tempat strategik. Kalau diorang ke selatan, korg gi la ke utara. Kalau dorg ke timur, korag gi la ke barat.
dan, org ckp standard utk CINTA PLKN. "-.- .. Kalau korg kategori hotsetap, mmg besar kemungkinan utk org "try".. my advice, tolong tolong tolong tolong lah rasa diri ni mahal.
tu je. the rest, mesti boleh fikir sendiri kan..
OH!
Aurat dengan non-muslims!
Ok. Ada dua pendapat.
  • Satu kata mmg aurat kita dengan diorang sama dengan aurat kita dengan lelaki ajnabi. Therefore, kena tutup aurat all the time lah.
Kalau korg pilih untuk cover 24/7, akk doakan korg kuat.
kebaikannya, insyaAllah kalau ada CANDID PHOTOS, ur aurat is SECURED.
  • Then, ada yang ckp selagi kita yakin xkan berlaku fitnah, boleh longgar, tapi sekadar yg patut je, jgn tunjuk lebih2. "-.-
KEBURUKANNYA, ada kawan2 yg amik gambar kita x menutup aurat dgn sempurna, n upload kat fb.. blogs.. sedih kan? penat2 kita jga, jadi mcm tu. nauzubillah. and make sure u tell them yg the guys cannot know how ur hair looks like. ok?
As for me? Akak tengah2 lah. Akak bawak tudung licin yg satu lapis untuk pakai dalam kawasan penginapan. Akak xpakai socks, akk sinting tangan.. Ustazah pernah ckp kan, "Tidur lewat drpd dorg, bangun lebih awal".. mula2 akk rasa mustahil, tapi yup, it's not. Once dpt arahan lights off, bukak tudung. n esoknya, bangun utk persiapan subuh. The non-muslims mmg JARANG-JARANG la nak bangun awal, so ur safe there if u choose to cover 24-7.
  • Boleh bersentuhan, xbatal wuduk.. Walaupun aurat sama macam dgn lelaki ajnabi, tapi boleh sentuh.
  • Ada kawan akk yg igt xboleh sentuh, n masa sorg kawan akk yg nonMuslim demam, dia mintak kawan akk check, dia ckp "eh! sy x boleh sentuh awak!" masa tu muka kawan akk yg nonMuslim tu dah laaaaaiin sangat, dia ckp "maksud sy, sy dah ada air sembahyang, nnt batal." .. cepat2 akk ckp "eh, boleh la. xbatal, xbatal.." n sengih. hoping that dia x terluka. hee.
  • Makanan. Kalau korg kena time festive seasons, balik dr cuti dorg akan bawak biskut, kuih muih semua. I'd say, yakinlah makanan tu halal. Melainkan kalau diorang bgtau siap2 diorang bawak benda yg haram kita makan.
  • Bak kata pakcik, "kawan2 kamu tau lah apa yg kamu xboleh makan.. diorang pun faham sensitiviti kamu.." .. kuih diorang kuih beras, biskut yg mmg dlm paket biskut, yg jual open n halal. Diorang faham, insyaAllah.
n akk igt lgi, ada one of my Chinese friends dia bagi ktorang LAPAN bijik buah oren. n ada yg tanya dulu, "Kamu boleh makan x ni?" .. "Bukan apa, ada org melayu (note : Melayu selalu disinonimkan dengan Islam) takut nak makan makanan Cina.." masa dia ckp tu, i felt SOO WRONG, KESIAN. ada Muslims yg terang2 ckp xmau makan, xjaga perasaan kawan2 kita yg lain bangsa n agama. Apa2 yg korg buat, igt perasaan org lain, igt apa yg Islam ajar. Tolaklah dengan baik kalau xberani sgt pun. Never hurt other people.
Ambillah peluang ni utk terangkan apa yg kelam. Contoh, "Oh, ktorg boleh je makan buah2, sayur semua.. Kuih-muih pun boleh, asalkan xde arak, babi..etc" .. xyah la terang fikrah dalam2 sgt dengan segala term2 bahasa arab. make it simple, but understandable for them.
  • Persoalan agama. Boleh kata ramai jugak yg tanya mcm2 pasal agama Islam. be prepared. tolong lah, toloooonng lah jgn jawab "saya pun x tau sgt pasal ni.." lepas tu terus tak jawab. Instead, kita kena cuba lah sedaya usaha utk jawab soalan dorg. but remind them yg itu setakat kita tahu, boleh tanya org yg lebih arif etc. That's why, jgn ambik mudah pasal agama kita. Antara soalan yg popular is poligami n aurat. Ambik lah peluang ni utk bgtau dorg the real deal behind all these.
  • Majoriti non-muslims tak tau POLIGAMI tu BERSYARAT.
  • Majoriti non-muslims tak tau perintah bertudung melepasi paras dada itu UNTUK SEMUA MUSLIMAH, dan BUKAN hanya utk yg BERSEKOLAH AGAMA SAHAJA.
  • Majoriti non-muslims tak tau kita kena cover everything from head to toe melainkan muka dan tapak tangan. Kawan akk Zhie Sxian pernah tanya akk, "Muslims boleh pakai baju sampai sini eh?" tunjuk ala2 lengan 3 suku..
  • Majoriti non-muslims igt apa yang kita buat, itu yang Islam ajar.
"Diyanah, org melayu, boleh warna kuku dan rambut x?"
*yes, mmg dorg akn guna MELAYU instead of ISLAM, please do CONSTANTLY REMIND THEM YG XSEMUA MELAYU ISLAM DAN TAK SEMUA ISLAM ITU MELAYU*
"Bukan Melayu, orang Islam lah, kavita.. boleh je, mcam kalau perempuan, time dia period, dia boleh je nk warna kuku.. rambut pun, kalau warna tu bukan kalis air, boleh. tapi wajib lah tutup dgn tudung jugak utk perempuan~"
"oh.. habis yg artis2 tu?"
"er.. dorg dosa lah, kalau diorang tau tak boleh tapi buat jugak."
----
"Diyanah, apa beza tudung bawal dengan tudung yg u pakai?"
"Eh. sama je, Eunice."
"Sama? Bukan mereka kata pakai tudung besar lagi apa..Alim?"
"Eh tak takk. sama je.. Dlm islam, semua org kena pakai tudung tutup dada~ Saya pakai tudung ni sbb lagi praktikal, sarung je.. Kalau nk pakai tudung bidang, nk kena buh kerongsang lagi~ kan dah susah..kita kejar masa...yg penting, pakai lah tudung apa pun, as long as it covers ur chest."
VS
-----
"Diyanah, kenapa u pakai tudung ni ?" Ying Mian.
"Em. Mcm xde purpose lah kan kalau saya cover from head to toe tapi people can still see bentuk badan sbb baju dia fitty?" as simple as that.
-----
STAY AWAY FROM CAMERAS .
kita nk ke gambar kita masa aurat x terjaga sepenuhnya diambil, then diburn then dijual then dibeli then ditonton oleh kawan2 kita yg berlainan jantina? tak nak kan.
Tu je kot. Saya mintak maaf kalau post ni ada mengguris hati dan perasaan mana2 pihak.. Sekadar berkongsi pengalaman ..
Well, semua ni pengalaman peribadi. Pengalaman masing2 berbeza kan. So, PLKN? INI CERITA SAYA. =)
OH. OK. Aliaa said i made PLKN sounds so bad. TAK TAK TAK. ok je, insyaAllah selagi kita tau what to do, insyaAllah.
best sebenarnya. U get to know friends of different social background, races n religions, kenal budaya org dgn lebih dalam , blajar bahasa baru, etc. DAN, dapat meningkatkan stamina, insyaAllah. hahaha. U will get to share roomssss bg yg x pernah duk asrama, like yours truly, experience rush hour utk tukar2 baju utk aktiviti2.... rush hours utk basuh baju. haha..
Yes, you will miss your plkn memories, of course.
i hope i answered ur question regarding keberangkatan saya ke PLKN.
HEEEEEE. Salah silap, tolong betulkan.
Let me know when I'm wrong, don't backbite. Leave the judging part to Allah...
p/s: i hope im not scolded for encouraging u to SAY NO to what they say. ehhehe

‎1) Rasulullah BERSABAR dgn jahil yg benar2 jahil tulus
2) Rasulullah MARAH betul kpd sahabat yg tak sepatutnya buat salah tapi buat kesalahn basic.
3) Rasulullah MARAH serta abaikan orang2 munafiq & jahil yg sengaja menyoal bg menimbulkan kekeliruan & provokasi. Ketiga-tiga ini ada dalil khusus, maka begitulah yg kami ikuti. Justeru, bukan dgn semua org & keadaan Rasulullah brlembut, melayan & sabar. - Ustaz Zahazan

3 org bernyanyi riang.:

Naqiuddin Ansarullah said...

ya ALLAH..,panjangnya entri ni..tpi apapun tahniah, entri yang menarik,sebab ana pun bekas plkn..mmg mencabar bagi ana,ana tahu, apatah lagi muslimat kan..??

As-Sakinah © said...

wokehhh, memang membantu ,

detail gile kott, Masha ALLAh, i nvr can write as good as this wawawa

Syaza Suraini said...

naqiuddin; yaa. Mungkin antara yang terpanjang pernah sy tulis. kalau diikutkan, byk lagi yg boleh ditambah, satu post x cukup utk 3 bulan punya cerita. :D

sejujurnya sangat ! sangat ! sangat mencabar ! tp alhamdulillah plkn jadi platform b4 masuk dunia luar yg xde curfew, xde jurulatih etc..

tasha; xcukup detail ni. kalau diikutkan, i've already wrote the part where you came to my house the day b4 ur registration.
hahahha. tp fikir balik, byk benda penting nk kena bagitau, so i cut the lengthy parts.

i can nver say this is good, but i hope this is benefited by sape2 je dari mana2 pelusuk dunia. huu insyaAllah.

both tasha n naqiuddin; thanks for taking the time to comment, may Allah bless.

 
Design by Pocket