Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Go for it.

Monday, March 5, 2012

Assalamualaikum.
Sekarang ni exam week. But i'll only be taking one paper this mid-semester.
"Untunglaa exam comp je.."
Eh hello, exam ktorang start dari hari first kelas lagi. our projects equal to exam. harap faham. :)

Untuk adik-adik SPM 2011 , yang tengah menunggu result skarang ni, rilek ah. Nak-nak yang duk kat PLKN tu, rasa mcm hadoi, xhabis rasa nikmat cuti dah nak dapat result. Lepas tu dah kena siap-siap untuk interview lah, register itu ini lah, apply scholarship sana sini. :)

Apa-apa hal, I wish you all the very best dalam nk dpt result nnt. Jangan pernah rasa terkilan, terlebih bangga etc. Allah tahu apa yang terbaik. Percaya setiap perancangan Dia adalah yang terbaik. A berlipat-lipat ke, xde A ke, doa sangat penting ok.

Bila dah dapat result, ada je yang dapat 7-8A tapi x dapat mana-mana tawaran untuk sambung belajar. NOTE: LANGSUNG. bkn kira xdapat tawaran luar negara ke apa, ni, yg UPU yg paling basic pun ada je nama yang terlepas. Ada je yang dapat belambak-lambak tawaran belajar, dalam dan luar negara even result dia mediocre.

Masa interview, ada yang rasa dia dah buat all out tapi ended up not getting anything. Ada yang even rasa the interviewer hated them but in the end attain scholarship. Things happen just like that. Sebab tu kena doa.

Bila dah start post-school life, ada yang xperform masa sekolah, jadi a whole new different person , ada yang sebaliknya. Ada yang dulu kita nampak pendiam last2 jadi pendebat kat u, ada yang dulu banyak cakap kosong skarang byk fikir + zikir.
Nanti bila korang dah made up nak study apa, dekat mana, etc, jangan rasa menyesal bila orang cakap "oh, kos ni nnt zaman kita kerja dah xbyk demand.." "oh, kos ni bukan ramai orang da amek ke?" "oh, kos ni bukan ke dah x laku?" "oh, bukan ramai orang nak tuka dari kos ni gi kos tu ke?" "oh" "eh" ih" "ah" etc. Betulkan niat yang kita ada kat satu-satu tempat tu untuk BELAJAR. FOR THE SAKE OF GETTING KNOWLEDGE. Rezeki tu Allah je yang tau, biar la tu rahsia Dia.

Im not the best to blog about this since I have only been in this situation for not more than a couple of years.


Ok so. Tengah phase nak isi UPU eh? maka banyak lah juniors yang tanya pasal architecture. hehehe. I used to feel very down and upset when the akak2 sound so discouraging when i asked them bout architecture. oh well, i blame them no more. hahahahh. bak kata Aa, "kita tak sanggup nak bagi orang lain derita sama, terpaksa habaq benda btoi siap2". HAHAHA.

I don't know how is it like to study architecture elsewhere as I'm taking it in UIA. baru kat cfs. masih belum arif, tapi kalau korang sekadar nak tahu pengalaman takat CFS je, boleh la nk cerita.
But i think it would be the same , basic thing, every archi student has to endure. lol.
I've blogged bout this before actually, you may click the link :


dan , korang pasti familiar dengan video ni.


ya. bila anda menjadi archi student, anda akan rasa betapa lawak, betapa betulnya setiap apa yang dia rungutkan. hahaha
trust me, when i watch it before masuk dunia (baru langkah takat pintu pagar) archi ni, gelak sebab klaka mcm tu je. tapi lepas da kena , IT BECAME HILARIOUSLY TRUE. memang boleh gila. . . kalau xde iman. :)
hoho.
you will feel like giving up at some points, but please don't drag terok2 sgt. Enjoy every part of it till the very end.

So, do we need talent, you ask? No. I'd say talent would be a bonus point, tapi kalau xde talent pun boleh survive, boleh succeed in this field. What really matter would be PASSION and PATIENCE. and some money. sila berjimat dari sekarang. ahha. Kalau korang buat mengikut arahan, insyaAllah semua berjalan lancar. Trust me, 1mm difference can kill your whole night . redoing stuffs.

Seni bina mengajar kita kesabaran. Didiklah diri beristighfar.


"Camna lifestyle AED?"
The things that make you go crazy are actually the two killer subjects : Environmental Design and Graphic Communication (which is then divided into Two Parts, making it THREE killer subjects). Kalau korang xde benda2 ni, maka korang akan hidup tenang aman damai bahagia dan sentosa. hoho.
Kalau dapat 2-year programme, insyaAllah SEDIKIT free berbanding 1-year programme. Tetap akan merasai kegilaan dan ketensenan, tapi SEDIKIT kurang sebab dah lepas dari subject2 membaca mengira yang lain. mungkin ada 1-2 subjek je lagi tinggal untuk digandingkan dengan GC dan ED. . Korang berpeluang untuk aktif dalam macam-macam benda - society, handle talks, handle itu ini, jadi committee sekian sekian. Tapi x bermaksud yang 1 -year xde chance, selagi pandai urus masa, boleh la nak join society . Em, Dean KAED pernah cakap dgn tegasnya "You know you're busy, don't join many things. If you still wanna join, do it during your holiday! Masa tu you nak buat apa, buat lah." Well, setiap orang berbeza kan. If you believe you can do multi-tasking, be my guest.
Tak dapat balik cuti tu .. terima je lah.

"Secara rohaninya?" yang ni, susah sket nak jawab. Struggle lah untuk keseimbangan dunia akhirat. Frankly speaking, nak curi masa untuk join usrah secara istiqomah setiap minggu memang SANGAT SANGAT susah. tapi tak mustahil. Though, jangan samakan tarbiyah dengan usrah, jangan sempitkan lorong ilmu. Usrah is one of the best ways to gain spiritual knowledge and all, but it's not the only way. Kita masih ada alternatif lain. ;) Pantang ada satu malam yang free, join lah apa2 ta'lim tarbawi ke, talk ke apa. memang belambak sangat kat UIA ni ha. antara kita nak g ngan tak nak je. pilihan di tangan kita. Even, masa berprojek pun kita boleh berusrah sesama sendiri. Saling mengingati apa yang terlupa. I love when this moment comes.
Masa buat projek, akan experience xtido berhari-hari. tapi, dalam satu malam tu, expect keluar ayat "tolong kejut. nak tidur dlm 10-15 minit jap. letih otak." bila bangun, memang itu lah peluang nak qiam ke apa kan? Hari isnin n khamis, boleh berenti jap nk sahur. alah, kat mana korang buat kerja, kat situ lah segala2nya. makan, minum, tido, sume kat situ. memang akan usung makanan yang pelbagai masuk studio (kalau korg jenis buat kerja kat studio. kalau prefer kat bilik, silakan) haha.(I prefer doing work in the studio daripada kat bilik since all my roommates are taking 2-year programme.. kesian diorang, bilik bersepah.)



"Orang kata course ni sosial. Kos orang xberiman. Eh?"
Em. tak dinafikan ada sedikit kebenaran. tapi kalau difikirkan balik, it depends on ourselves, bukannya what course are we taking. Alah, sama kes macam sekolah. "Nama je sekolah agama, perangai macam syaitoonn". I guess kita semua faham sangat situasi ni. Everything starts within ourselves. Pandai jaga diri, insyaAllah selamat. I find it a very pleasant thing to know orang yang legend2, yang hebat2 dlm kos ni (atau apa2 kos pun) are those who know and care about their religion. Hebat kan, orang yang dapat semua projek A, pada masa yang sama jadi imam solat tarawih, hafal berjuzuk2 alQuran, boleh bagi tazkirah sambil buat projek sama-sama. :)


masih setahun jagung, xbanyak pengalaman nk cerita. Semua yang diceritakan macam alah, seciput je dari keadaan sebenar kot? :D

bleh check out blog orang lain sama, blog-hopping. xpun korang pandai2 la carik sape dak AED CFS IIUM PJ.

Tu je kot. My main point would be : Just go for the knowledge. Tak payah fikir apa sangat dah.
Kalau rasa nk give up, BERSYUKURLAH kita sedang berada di bawah bumbung satu institusi pengajian, ada orang xberpeluang nak rasa. Bila rasa diri x hebat melukis, bersyukurlah kita ada at least sebatang pensel. keep looking at the brighter side, and you'll not be gloomy, insyaAllah.

And, don't think of just designing gila gempak punya design, think of our contribution to our religion, to the society. Architecture for humanity, for example. Build schools for those children in South Africa, homes for the homeless, design facilities for disabled, etc.
Sponsor a Day of Design
I wish you, all the very best, smoga Allah memberkati :)


Jangan tinggal.

Saturday, March 3, 2012

it's everywhere.
we know .
but we don't go .

sahabat, jangan putus asa .
jangan biar aku jatuh .

- we're sorry, kak. don't give up on us. sape tak nak tarbiyah?
 
Design by Pocket