Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

live. suka hati la nk baca 'laif' ke 'lif'.

Thursday, June 28, 2012

"Bila bercakap soal pasangan hidup, idaman aku sebenarnya seorang yang solehah tentunya. Sekurang-kurangnya seorang yang mengambil berat soal ibadah fardhunya, ada asas pengetahuan agama. Itu yang asas lah. Kalau bonus point untuk aku, yang mampu mengutamakan keluarga berbanding kerja, yang sedia untuk meninggalkan kerjayanya saat anak pertama dilahirkan untuk memberi lebih masa dan perhatian kepada keluarga. Lebih-lebih lagi bila difikirkan betapa hebatnya pengaruh persekitaran terhadap pembangunan diri dan semakin dahsyat gejala yang tidak sihat menyerang anak-anak muda zaman sekarang dari pelbagai arah.

Sebagai seorang yang pola pemikirannya agak konservatif, aku lebih cenderung ke arah "established method" berbanding mencuba kaedah baru.

Dan "established method" yang aku maksudkan ialah kaedah yang diguna pakai keluargaku, pengorbanan yang dilakukan mak tersayang dalam mendidik kami, sepanjang 22 tahun perkahwinan, 21 tahun diluangkan untuk membesarkan anak-anak mak ni di rumah saat abah keluar mencari rezqi. Walaupun menuntut ilmu hingga ke United States dan beroleh segulung ijazah bidang IT, mak memilih untuk menjadi suri rumah sepenuh masa. Harapnya pengorbanan yang mak lakukan ni bukan hanya dapat membantu along dan adik-adik berjaya di dunia, di akhirat juga.

Dedikasi khas daripada anak sulung mak ni buat ibunda tersayang (Sabariah Amzah) tanggal 14 Februari 2012 ini.

Selamat Ulangtahun Kelahiran, mak! Semoga mak diberi kekuatan untuk terus mendidik along dan adik-adik menjadi insan-insan yang dapat memberi manfaat kepada semua orang.

P/S: Sebagai seorang muslim, katakan tidak pada Valentine's Day, jayakan Hari Menutup Aurat Sedunia! Heheh n_n"

"Banyak sungguh khabar pernikahan yang aku dengar semenjak awal cuti musim panas ni. Berbondong-bondong, bertali arus, bertubi-tubi~ lepas satu, satu lagi khabar datang. Malang sekali bagi aku, satu pun aku tak dapat hadir... Sayang sekali bila memikirkan berapa pinggan nasi minyak yang tak dapat aku santap~ T_T

Bila berkata soal perkahwinan ni, suka aku rujuk kembali kepada ibu dan ayahku. Jika sebelum ini aku sudah berbicara tentang ibuku, jadi hari ini, ingin pula aku berkongsi sepatah dua kata untuk ayahku pula. :)

Teman-teman yang bakal (dan sudah) bernikah, muda-muda belaka. Semua berita perkahwinan yang aku terima baru-baru ini adalah daripada teman-teman yang sebaya denganku atau setahun lebih tua daripadaku. Bila disebut "nikah", sudah tentu bermain dikepalaku soal tanggungjawab yang perlu dilaksanakan sebagai seorang suami jika aku yang ingin bernikah. Nah, itu yang buat aku terhenti daripada memanjangkan bicara. Melihatkan keadaanku sekarang, mana mungkin aku dapat memikul amanah seberat itu bila diriku ini tidak teruruskan. Tetapi mereka baru memulakan keluarga, maka kagumku pada ayahku juga~ :D

Abah dan mak melangsungkan akad nikah semasa mereka berdua berusia 24 tahun. Semenjak itu juga abah sudah bekerja keras mencari nafkah buat keluarga. Lebih-lebih lagi apabila keluarga semakin membesar. Setahun selepas dinikahkan, aku dilahirkan. Setahun selepas itu, adikkku pula. Dua tahun selepas itu, seorang lagi ahli keluarga meramaikan keluarga. Dua tahun kemudian, lagi ahli baru hadir dan lima tahun kemudian, seorang lagi dilahirkan melengkapkan keluarga hari ini. Sehingga ke hari ini, abah gigih bekerja menyara hidup keluarga ini demi keselesaan hidup kami. Sepanjang aku di rumah, aku selalu melihat abah di hadapan komputer melakukan tugas syarikat sehingga lewat malam atau seawal pagi. Selalu berulang alik ke Alor Setar, Lumut, Batu Caves, untuk menyelia projek. Pejabat pula di Kulim. Oh, abah bekerja di syarikat sendiri, dinamakan sempena nama adikku QIFAYS Enterprise. Walaupun abah kuat bekerja, alhamdulillah, anak-anak abah ni dibesarkan dalam suasana yang baik, aqidah dan akhlaq kami terjaga, insyaAllah.

Sudah hampir 22 tahun aku memandang abah sebagai contoh seorang suami dan seorang ayah yang paling hampir denganku, bagaimana pula bila sampai giliranku nanti, ya? ^_^"

Dedikasi ini ditujukan khas buat abah tersayang, Suraini Ramli, bersempena ulangtahun kelahiran beliau yang ke-47 tahun ini, 27 Jun 2012.

Semoga abah dipanjangkan umur dalam keberkatan dan keredhaan Allah sentiasa mengiringi setiap amalan yang abah laksanakan.

Maaf abah, tahun ni tak dapat beli kek untuk abah macam tahun lepas~ :p"

- Along, 2012.
(Along start dua-dua dengan hal jodoh. ekhem. hahaha.)

So today , er, yesterday.. Abah's birthday! My first superhero! nak cakap banyak2 pun along da buat karangan. xreti nk jiwang2, so, yeah. haha.

Aaanyway. Layan je kalau orang bukak topik jodoh2 ni, but i won't go that far. Being me, mesti masuk lawak2 bodoh yang menyebabkan perbualan terbantut dan mood nak kawen terspoil. bahaha. Cakap pasal orang seronok lah, tapi kalau kena kat diri sendiri cepat2 cari topik lain. haha.

"Instead of looking for the other “half of your deen", focus on the first half first - yourself.."

As I said earlier I don't dare to even imagine myself being in that situation sbb i'm focusing on myself. hahah, kelakar bila orang ingat all those 'problems', 'happy phase' and 'happy place', benda2 yang berkaitan, dlm blog ni, are about love between men n women. aiyaaak.

im a true mood spoiler.

By the way, ada yang bawak isu: dah terlalu banyak cite2 cinta islamik, quote2 sehidup semati bersalut islami, "aku mujahidah yang diciptakan untuk membantu perjuanganmu, duhai mujahid agama" thing.

tidaklah menyokong, tidaklah membantah. gotta admit at some points benda2 macam ni mmg cepat tarik hati anak2 muda (ckp mcm dah tua) .. but at the same time, banyak lagi isu lain sebenarnya..

memang teman hidup untuk perjuangan agama tu satu benda besar sebab itu antara langkah terawal dalam 7 tangga maratib amal..


tapi the focus has been given way too much on baitul muslim - the second step. in my humble opinion, we shud focus on what comes before (ourselves) oh and AFTER nikah .. jgn la buat mcm getting married to a very good Muslim is the final destination. it's a part of something big, it's undeniably sweet and all, but too much can cause diabetes you know. u get my point lah.

tapi tapi tapi sangat lah x sabar nak tau sape yg kawen dlu dalam family kembangan and dalam batch kita! hahaha.

oh wait, there's one thing yg sepatutnya kita aware jugak. who's gonna be the first among us to leave this world, forever?

i read this somewhere tapi x igt kat mana, rasanya facebook, one of my friends xigtla pulak sapa (u know, the rutine. scrolling the feed and liking things) wrote something like this

"rasanya dalam quran ada sebut yang setiap insan pasti merasai maut.. tapi xde la pulak pasal setiap manusia pasti akan merasai saat2 pernikahan"

and this one agak popular "ramai orang bercakap pasal kahwin muda, tapi xramai orang yang nk bercakap pasal mati muda."

Photo by mariaelenazarul@instag ..










hohoho. since talking about marriage is too mainstream,
jom ckp pasal cucu-cicit.

btw tengah track hutang ni. sangat x suka pegang duit. kadang2 x igt dari mana datang duit tu. sama ada it's in my hand because somebody gave it to me, or because i am suppose to give it to someone. derita.

kemas2 buku, jumpa fail kelab. dalam tu ada name list ahli, plan dan budjet untuk hari kantin daaaaaaaaaaan dlm rm34 ringgit kot dalam fail tu. OIII mana datang duit ni. what should i do? ergh. kena bagi dkt current guru penasihat ke?

ya Allah korang.. kalau kte ada hutang pa pe cakap lah.. xkisahla hutang monetari ke hutang amal ke.. banyak benda yang tak tercapai. if i accidentally or willingly promise to do something but i havent, do tell.

if if korang ada x puas hari dengan apa2 , cakap lah. and forgive me if i had done something bad to you, something that made you hurt by any means. oh lari topik ke? eh, ni suma kira hutang la yeh.

Which one?

Sunday, June 24, 2012

"Then your hearts became hardened after that, being like stones or even harder. For indeed, there are stones from which rivers burst forth, and there are some of them that split open and water comes out, and there are some of them that fall down for fear of Allah . And Allah is not unaware of what you do."
(2:74)

"Tak tahu kenapa, tapi macam susah je nk tersentuh hati ni.
Susah sangat nak menangis sekarang ni bila dengar ceramah ke apa..
Nauzubillah, janganlah dah mengeras, membatu."

"I don't know if that is worse, or this :
menangis tiap kali kena tarbiyah, tapi lepas tu,
buat balik, macam xde apa."

Simptom penyakit hati yang membawa kepada lemahnya iman :

  • Melakukan dosa tetapi tidak berasa bersalah
  • Memiliki hati yang keras dan tidak berkeinginan untuk membaca Al-quran.
  • Berasa malas nak buat baik. Contohnya malas nak mendirikan solat.
  • Melalaikan sunnah
  • Perasaan yang sangat mudah berubah. Contohnya mudah marah tentang suatu hal dan banyak terganggu.
  • Tida merasakan apa-apa pun bila mendengar bacaan ayat suci Al-quran. Misalkan ketika Allah memperingatkan kita tentang azab.
  • Menemui kesulitan untuk mengingat Allah dan berzikir.
  • Tidak berasa bersalah apabila melakukan sesuatu yang bertentangan dengan ajaran Islam.
  • Menginginkan status dan kekayaan.
  • Menjadi jahat, tamak dan kedekut. Maksudnya tidak ingin hartanya dibahagikan kepada orang lain.
  • Menyuruh orang buat baik tetapi diri sendiri tidak mempraktikkannya.
  • Berasa senang atau gembira ketika ada sesuatu perkara yang buruk atau tiada kemajuan terjadi pada orang lain.
  • Hanya peduli haram dan haram sahaja, makruh dia tidak ambil kisah.
  • Mentertawakan orang yang melakukan kebaikan yang kecil misal kata membersihkan masjid.
  • Tidak peduli akan keadaan umat Islam.
  • Tidak berasa tanggungjawab untuk ikut kemajuan agama Islam.
  • Menyukai berdebat walaupun tiada bukti.
  • Tidak mampu menghadapi musibah. Contohnya menangis dan berteriak dengan keras apabila berlaku satu kematian.
  • Hanyut dalam duniawi.. Berasa hancur dan pasrah apabila kehilangan harta kekayaan.
  • Menjadi lalai dan obses kepada diri sendiri.
  • dan yakinlah, setiap penyakit ada penawarnya kecuali mati.

    Friday, June 15, 2012

    AsSalamualaikum..
    ok. i got too carried away by the wide array of photo filters. bahaha.
    » tekan je la..«

    Will You Hate Me- Dawud Wharnsby Ali

    Monday, June 11, 2012

    terkesan. dalam. :'(
    Would you call me a hypocrite?
    Call me a liar?

    Kena sangat dengan previous post.

    Changing for the better, for good. I should, but am I?

    Sunday, June 10, 2012

    Assalamualaikum.
    Bismillahirrahmannirrahimm. Lamanya tak start dengan bismillah. patutla tulis pun merepek meraban je. -.-


    Ini mode entry panjang. Sangat. Mood muhasabah, mood reminding. Wargh. Susah sebenarnya nak tulis pasal ni. Cuz I'm never gonna be good enough. Tapi nak tanyalah, dapatkah korang rasa that awesome feeling bila kita tengok kawan2, orang yang kita kenal mula berubah ke arah kebaikan? Awesome, isn't it? Awesome.
    But what does it feel when at the same time, we ourselves aren't changing for the better? Instead, we're getting worse than before. Terrible.

    Seronok dapat tahu, lihat dengan mata kepala sendiri perubahan kawan kita, xkisah lah secara drastik ke lembab macam siput ke, but fitrah kita sebagai manusia sukakan kebaikan so hofkos it feels great to witness such thing. Macam witness bayi baru lahir. Cheh. Ye ye o je padahal xpernah experience tengok orang bersalin. :P
    But you get what I mean lah kan, that overwhelmed feeling.

    This is actually my first tweet kat twitter. Selama ada twitter baca tweet orang je, but i couldn't help it, cuz i can relate. Though, Anwar Hadi said there shudn't be an 'S' there. ok tweet asal dia memang xde S.. tapi gi tambah S. xpuas hati. hahaha. ye lah, I want it to be something present tapi tapi tapi, xpelah amek gak la yg xde s. http://t.co/IFuZs0e3 :P

    I have a lot of friends yang free hair , very the hotstuff punya type, and when they transformed to be very decent, aaahh it feels, aaahh i mentioned about it a lot of times la weyh. Or at least in a case where kawan-kawan kita memang bertudung tapi they improved on their donning of hijab, pure awesomeness. Plus plus plus, they even spread the goodness! Status benda baik2 je, nak berkicau pun reminders and ayat-ayat quran je. Blog pun tenang je baca. xde ayat hu ha hu ha like yours truly. hahaha. yang best nya bukan sorang dua, tapi ramaiii! terasa ada harapan untuk generasi yang gempak belaka! :)

    Or at least kalau bukan kawan pun, public figure . Baca pasal penghijrahan orang. How they came to their current self and how they are trying to improve bit by bit. Macam mana diorang rasa insaf, rasa nk kembali...

    Though, walaupun dengan all those changes, that doesnt make anyone better than the other. memang bukan hak kita untuk nilai kebaikan dia, for there are things that we don't know behind the scene. tapi at least we are encouraged to be better bila tengok their visible changes, eyh?

    I want to be that kind of person tau tak. I'm very very bad, I know that. Benda ni berkait dengan inner struggle , sebenarnya. Sebab tu at times rasa macam tengah baik je, tapi at times perangai macam setan , ok xlah tahap tu, nauzubillah. but you get what i mean la kan.

    I have these two sides of me. At times I can be pious and angelic. Other times so rebellious and so bughok peqangai. Shut up-Simple Plan


    Aa said something like this once... "Nasib baik lah ada jugak the other side, input yang baik2 from caje.." hahaha. I dnt know if that is a compliment, or an offend. haahhah

    When people say I'm gonna be a very good mother to my children (amek kau, jadi mak orang terus! and seriously my friends keep saying things like this) i feel, wrong. Sebab apa?
    I know I'm not a very good daughter to my parents, not a very good sister to my brothers, AND MOST IMPORTANTLY, i know im not a very good servant of Allah. rasa sangat tak sedap hati sebenarnya. I feel like I'm the worst daughter my parents could ever wish for. huuuuu. Bila juniors kata saya seorang kakak senior yang baik, ya Allahhhh.. rasa macam title 'anak solehah' or 'muslimah mukminah' tu tak tergapai , punyalah tinggi melangit, jauh lagi nk capai. And sekarang ni bukan tengah merangkak, ni tahap terlentang macam kura-kura, nak kena struggle utk terbalikkan balik badan before boleh bergerak ke arah tu. OK kura-kura xboleh terbang tapi title tu tinggi, so kita amek lipas yang tengah terbalik lah. erkk. hahah

    Every word from Syaza is a gold. I miss you my friend :(


    Tertanya-tanya how can people be so nice to actually say something like that when I don't feel like I deserve that. dan itu antara sebab I find it hard to actually like someone for the very reason, I don't think I'm good enough to do so. bahahah. Rasa tak layak, tahu. That feeling. For my flaws. Rasa macam, ah mesti disaster hidup orang yg have to deal with me. That's why I wouldnt dare imagine myself to be someone's special. hoih, bencana alam i tell you. tu yang hati batu sangat tu. xberperasaan je. tapi siapalah kita ni orang xnak pun, tp alhamdulillah la macam tu kan, senang keje. hahahah. ok cut the crap.

    kalau tgk kat luar semua senyap je, ayu, muslimah kemain gitu. tapi once dah kenal, all the dramas. fuhh. mmg bising habis study room tu :P hihi. -nawalnaww

    InsyaAllah, I am very aware of what I wear, tahu batas aurat, tahu do's and don't's tapi kekadang rasa mcam , takat tu je la. I mean, i feel like I'm only representing Islam based on how I wear my clothes, not how I behave on the whole. but i tried, and still am trying sebab saya nak jadi baik . I want to be good for my own self and for my own religion.

    For friends who know me (bukan sekadar jadi acquaintances yg say hi hi da makan bla bla), yg actually spend more time with me, diorang akan cakap "Dulu ingat pemalu, tapi otak mereng rupanya"... Saya kuat gelak, bukan gelak kuat. tapi kekadang dua-dua. :P Rasa bersalah tu datang lagi bila orang cakap "Dulu masa tak kenal awak, x expect pun macam ni perangai. Serious otak gila-gila, very open." Hahah and I remember Aa said, "Ingat caje kat sekolah dulu, hek *buat bunyi taekwondo* berdakwah *hek!"
    Note : Aa is my schoolmate but we didnt get to actually know, each other sampai masuk uia.

    So I guess that's why ada sudden personality splits. Bila rasa tengah buat perangai, it lingers in my mind kata-kata tadi tu. Mood muhasabah datang tiba-tiba. Then tarik nafas and TRIED to do something nice. TRIED to be better. but it is HARDDDDDDDDD bila pemberontakan menguasai diri dan bila environment tak membantu. xde biah solehah.
    Tertanya-tanya tak kenapa eh to change from good, ok xlah good mana but from something better, to something worse, it's a lot easier daripada to do the opposite.

    Now, I have my own teori for that matter. Dulu pernah buat teori superposition of wave sesuka hati. hahaha sekarang, nk buat teori changing of matter. :P

    Perasan tak, lagi senang nak tengok ais mencair daripada ais membeku? Ok , Along cakap xbetul dengan mengemukakan hujah

    entropy: more energy is needed to change a substance from chaotic state (water) into orderly state (ice) than the other way around


    Ahaha. choi, Along. I wasn't talking about that kind of change. In my own UNIQUE AND WEIRD THEORY, here's the thing:

    Pernah tak tengok air membeku jadi ais, depan mata? xpernah eh. jarang, jarang mungkin. Sebab apa? Sebab dia dalam peti ais, sangat terjaga. Environment yang membantu untuk dia bentuk diri dia jadi keras.

    Tapi selalu je kita tengok ais mencair. Sama ada dengan mudahnya kita biar dia cair bila letak dalam air panas, or biar je kat luar and in a few minutes dah cair sebab environment dia xmacam kat dalam peti ais. environment tu lain. suhu environment tu tinggi.

    Ok bila difikirkan, tak semestinya ais yang dah cair tu benda buruk, air yang membeku tu satu benda yang baik. It depends on how we see it.
    How, you ask?
    The different environment is the different BIAH. ok, direct translation of environment but somehow it sounds different. hik2. :P

    Situasi 1 : Air yang membeku as a good thing. Kita nak solidkan pendirian kita, kita kena ada environment yang membantu. Tak boleh terdedah dengan benda-benda buruk yang boleh membantutkan usaha kita untuk jadi baik.
    Situasi 2 : Air yang membeku as a bad thing. Dah la nak membatukan diri, tertutup pulak. Macam tengah tutup diri dari segala pintu hidayah. Quran pun xmo baca, solat pun idak, join majlis ilmu pun malas. kalau dah tertutup rapat tu memang selagi xde orang bawak keluar ais tu, selagi tu la dia mengeras...

    Situasi A : Ais yang mencair as a bad thing. Dah elok2 kita solid molidkan diri, siap bentuk diri jadi lawa, tetiba someone took us out from the biah and habis, hilang pendirian kita. cair , ikut flow orang sbb nk fit in with the new environment.

    Situasi B : Ais yang mencair as a good thing. Bayangkan kita dah lama terperuk dalam jahiliah, tetiba ada orang bawak kita keluar and cairkan hati kita yang dah keras membatu, lembutkan balik siram kita dengan hangat tarbiah, great isnt it? :)

    It depends on the environment we live in with the help from something superior. And yang mampu bawak kita keluar masuk peti ais tu of course, one and only, Allah the All Gracious, All Merciful, x lupa jugak dengan cara Dia hantar orang baik-baik. Memang Dia je yang kawal hati kita, so doa is indeed, needed. Hidayah itu andai ada dalam diri, moga bertambah dan jangan ditarik balik.

    So mcm tu la ceritanya how people change.
    Pandai2 je aii buat teori sendiri padahal aii dah lama tinggal kelas teori mcm ni yuu. hahaah.

    So! Back to the part jangan setakat tengok orang berubah, let's be better too! Don't just sit there and claim that we're waiting for THE call when we're aware that we are not yet connected to, or even have been disconnected from THE line. Allah's line. WE HAVE TO START. Sikit-sikit pun jadilah. At least, make some moves. Tak semua perubahan perlukan masa yang panjang, tapi SETIAP perubahan mesti ada something yang trigger dia untuk jadi.


    So what triggers us to be better? Kesedaran sendiri? Happy tengok orang berubah? Wanting to make a change? Apa2 pun , xkisahlah. As long as that objective is gonna drive us all the way thru this new journey we're taking.


    Macam mana nak berubah jadi muslim yang lebih baik? Kadang-kadang tu rasa hati ni dah kotor sangat, sampai rasa macam nk bedah bawak keluar, cuci habis2 dengan sabun buang segala kotoran, then masukkan balik and start anew. Mustahil untuk buat secara fizikal, tapi kita boleh mindset kan? hik333. I love to talk about mindset. tak boleh cakap kat sini, nnt melalut.


    Why not start with the simple sunnahs. Things that we can do on a daily basis. Macam, cara potong kuku misalnya . Turutan jari mana nk potong dulu.
    Cara makan, cara duduk, cara kacau air... etc.
    Puasa-puasa sunat.. Isnin dan Khamis, especially. dan 3hari setiap bulan islam. It's hard at first tapi lama-lama biasalah. Kalau biasa duk asrama mesti dah biasa buat.

    Bacaan alquran, why not upgrade . Kalau selama ni baca 2muka sehari, next week for the next months bacalah 4muka sehari, lps tu naik lagi 6muka etc. Kalau xpernah baca terjemahan, why not upgrade seminggu sekali selak terjemahan, lps tu sehari sekali, etc. pandai2 lah.

    Solat-solat sunat. Mathurat.. Oh n for solat fardhu, awal waktu. Susah kan bila banyak distraction. Ada je benda yang kita terleka sampai dah nak habis waktu lagi setengah jam, lagi sejam, baru reti nk gerak amek wudu. Allah, forgive me.

    Tu dari segi rohani. Kalau kehidupan kita sehari-harian? Amatlah disarankan kita cuba sebaik mungkin untuk amalkan 10 sifat peribadi muslim. I just found this video, SANGAT COOL okay. haha.

    More explanation pasal muwasofat tarbiyah here.

    Frankly speaking rasa macam xde satu pun, XDE SATU PUN muwasofat tarbiyah yang kukuh dan teguh lagi ampuh serta jitu tertanam dalam diri ni. Tapi, sama-samalah kita perbaiki diri. Nak berubah sorang2 memang payah. Kena ada orang sentiasa ingatkan, sentiasa support. Orang yang positif, yang xpernah pandang serong niat kita nk berubah.

    Niatlah nak berubah sebab Allah. Sebab kita Muslim yang ada Tuhan yang dah atur segala-galanya. Sebab kita nak hidup dalam rahmat Dia so kita ada manual book and kita nak ikut. Walaupun kadang-kadang niat tu lari, kejar la balik. Renew our niat.

    Kalau rasa nak buat benda baik tapi takut riak , istighfar. renew niat. kalau takut orang kata nk tunjuk baik, oh come on, biar je apa orang nk kata. Fikir apa positifnya kalau kita berubah. BAik untuk diri kita, baik untuk diri orang lain secara tak langsung.

    Last but not least
    Saya selalu terlupa, tolong ingatkan?

    Takut nak tulis pasal ni sebab tahu diri sendiri tak baik, and we are reminded in the Quran not to say things yang kita tak buat, tapi sampai bila nk duduk kat takuk tu je x buat apa? Should at least write this post and let it be a reminder to myself as well.

    Bila cakap pasal perubahan, rasa macam nak delete
    post lama-lama yang macam bod..er, kurang matang je bila baca balik. ahaha~~

    Till then.

    :) dan... RM, bukan rosmah mansor (xde kaitan)

    Wednesday, June 6, 2012

    Assalamualaikum.
    Sedang mengumpul kekuatan untuk satu entry yang agak berat.

    In the mean time,
    Alhamdulillah, results dah keluar. Alhamdulillah. Kita ni masih lagi lalai, Dia tetap nak bagi hadiah... berkat doa mak abah jugak.

    Satu hal , my grade for GC2... x turun!! ya Allah.. syukur.. sungguh, Allah yang kawal hati, Allah yang boleh bolak-balikkan hati, Allah yang lembutkan hati spe2 yg Dia nak.

    Maka tamatlah sudah kehidupan di asasi. Three semesters berjaya diharungi, alhamdulillah.
    I achieved something as a start. I guess getting that title for every semester macam bnd biasa je utk dapat setakat asasi, but I take that as my own personal achievement eh.. personal motivation, personal reminder .. utk masa akan datang.

    It's not the score that we shud be struggling for, we should make it lillahita'ala. Dan bila Dia beri kejayaan dalam bentuk skor itu, itu satu bonus, bukan? dan ujian.

    btw sebelum terlupa, I do know the word 'bloody' is a curse, but it doesnt sound that harsh (to me) tapi the emotion is there, sebab tu kekadang terkeluar. bahaha. especially masa tulis pasal project. hahaah. Maaf kalau ada yang terkesan. huuu.

    Oh.. and this is something I wrote and meant to be posted before the results, tp xtekan publish =..= ..

    Graphics Communication 2
    Environmental Design
    Computer 1
    Study Circle

    Esok results, and lepas tertera grade untuk subjek2 di atas ni, i'm officially graduated from cfs iium after one year dekat asasi..

    One year in asasi feels, different. Maybe sebab xpernah duk asrama, well, exclude plkn, tu yang rasa lain. dah tu bila masuk hostel ni jarang jarang jarang jarang jarang pulak balik, memanglah rasa lain bila nature asyik dengan muka yang sama, pagi petang siang dan malam, literally pagi petang siang dan malam, can easily be comfortable with each other. kot.

    Lepas tu dah kena start carik DAN ISI DAN SUBMIT scholarship. No kid lah this course makan duit. 0_0
    my biasiswa is now 0. ok xlah rm0, ada la dlm rm10... hahah.

    I remember that one time, when I was about to withdraw some money sebab nk gi photostat A2 dekat luar, bajet paling2 sikit nk keluar , rm20 lah. tu kira paling sikit lahh rasa. kira dah cukup decent lah nk kluarkan RM20 dari bank. . . (tanya lagi kenapa aed dpt rm500?)
    sekali baki yg ada, exactly rm16. ahahah. gilos. alhamdulillah laaaa musim final project da masa tu. . . so buat pertama kalinya kalau xsilap, keluarkan duit PLKN utk projek, sejak masuk U. selama ni tengok dlm kad PLKN tu ada "RM34" je, tetiba terasa banyak pulak hari tu . HAHA. adoi..

    duit RM20 cukup lah utk photostat a2 10keping. CUKUP CUKUP. alhamdulillah xkena PRINT.. print je sekeping dah berbelas2 for colours.. mmg xmakan lahh hari tu dan hari2 berikutnya, lapa perukk. haha.

    xcukup dengan tu, i forgot my bank account number. letak dlm phone lama yang dah dicuri. . . . . so terpaksalah makcik datang bagi cash weekend tu masa amek Wani. haha. lepas tu xsmpi seminggu habis pulak duit for ED final projects. still couldnt find my account number.. last2 tumpang akaun naadhirah, my room mate. :D duit insyaAllah mencukupi sebenarnya, kena pandai manage satu hal.. Pandai cari bargain deals sume tu... Kluarkan la sikit duit for member card for future discounts..

    pastu kalau beli barang, borong ramai2, kena cepat2 settle out brapa nk kena bayar balik, kalau x , xdapat nk keep track hutang ngan sapa! hahah. kena constantly tanya "ada hutang pape lagi x?" ...

    Scholarship, susah nk cari tapi kalau dah jumpa, pemalas nak karang esei, pemalas nk isi itu ini, tangguh tangguh sampai ke sudah, terlepas dateline. memang macm tu lah. I remember being scolded by my friends for not submitting my scholarship application formsssss. sebab semua isi sekerat jalan. :P
    hari tu call mak lps maghrib kot , mintak tolong isi part gaji isi rumah pe bagai sebab dateline dia kol 12 malam tu. ahahha. mak ckp "suka buat kerja last minute! ikut perangai abah la ni..." ..turns out salah sorg director tu ayah kawan abah, so like, xproper kot isi? Ayu pun ayah dia xbagi isi IJM n Gamuda.. but Aa n Zaty managed to apply for one. Aa siap sempat amik passport-size photo lagi kat studio . :P

    tak boleh dah, kali ni kena gagahkan diri isi , bak kata ayu. terpaksa gagahkan diri kipas diri sendiri. terpaksa gagahkan diri . . . terpaksa. terpaksa.
    died.
     
    Design by Pocket