Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Changing for the better, for good. I should, but am I?

Sunday, June 10, 2012

Assalamualaikum.
Bismillahirrahmannirrahimm. Lamanya tak start dengan bismillah. patutla tulis pun merepek meraban je. -.-


Ini mode entry panjang. Sangat. Mood muhasabah, mood reminding. Wargh. Susah sebenarnya nak tulis pasal ni. Cuz I'm never gonna be good enough. Tapi nak tanyalah, dapatkah korang rasa that awesome feeling bila kita tengok kawan2, orang yang kita kenal mula berubah ke arah kebaikan? Awesome, isn't it? Awesome.
But what does it feel when at the same time, we ourselves aren't changing for the better? Instead, we're getting worse than before. Terrible.

Seronok dapat tahu, lihat dengan mata kepala sendiri perubahan kawan kita, xkisah lah secara drastik ke lembab macam siput ke, but fitrah kita sebagai manusia sukakan kebaikan so hofkos it feels great to witness such thing. Macam witness bayi baru lahir. Cheh. Ye ye o je padahal xpernah experience tengok orang bersalin. :P
But you get what I mean lah kan, that overwhelmed feeling.

This is actually my first tweet kat twitter. Selama ada twitter baca tweet orang je, but i couldn't help it, cuz i can relate. Though, Anwar Hadi said there shudn't be an 'S' there. ok tweet asal dia memang xde S.. tapi gi tambah S. xpuas hati. hahaha. ye lah, I want it to be something present tapi tapi tapi, xpelah amek gak la yg xde s. http://t.co/IFuZs0e3 :P

I have a lot of friends yang free hair , very the hotstuff punya type, and when they transformed to be very decent, aaahh it feels, aaahh i mentioned about it a lot of times la weyh. Or at least in a case where kawan-kawan kita memang bertudung tapi they improved on their donning of hijab, pure awesomeness. Plus plus plus, they even spread the goodness! Status benda baik2 je, nak berkicau pun reminders and ayat-ayat quran je. Blog pun tenang je baca. xde ayat hu ha hu ha like yours truly. hahaha. yang best nya bukan sorang dua, tapi ramaiii! terasa ada harapan untuk generasi yang gempak belaka! :)

Or at least kalau bukan kawan pun, public figure . Baca pasal penghijrahan orang. How they came to their current self and how they are trying to improve bit by bit. Macam mana diorang rasa insaf, rasa nk kembali...

Though, walaupun dengan all those changes, that doesnt make anyone better than the other. memang bukan hak kita untuk nilai kebaikan dia, for there are things that we don't know behind the scene. tapi at least we are encouraged to be better bila tengok their visible changes, eyh?

I want to be that kind of person tau tak. I'm very very bad, I know that. Benda ni berkait dengan inner struggle , sebenarnya. Sebab tu at times rasa macam tengah baik je, tapi at times perangai macam setan , ok xlah tahap tu, nauzubillah. but you get what i mean la kan.

I have these two sides of me. At times I can be pious and angelic. Other times so rebellious and so bughok peqangai. Shut up-Simple Plan


Aa said something like this once... "Nasib baik lah ada jugak the other side, input yang baik2 from caje.." hahaha. I dnt know if that is a compliment, or an offend. haahhah

When people say I'm gonna be a very good mother to my children (amek kau, jadi mak orang terus! and seriously my friends keep saying things like this) i feel, wrong. Sebab apa?
I know I'm not a very good daughter to my parents, not a very good sister to my brothers, AND MOST IMPORTANTLY, i know im not a very good servant of Allah. rasa sangat tak sedap hati sebenarnya. I feel like I'm the worst daughter my parents could ever wish for. huuuuu. Bila juniors kata saya seorang kakak senior yang baik, ya Allahhhh.. rasa macam title 'anak solehah' or 'muslimah mukminah' tu tak tergapai , punyalah tinggi melangit, jauh lagi nk capai. And sekarang ni bukan tengah merangkak, ni tahap terlentang macam kura-kura, nak kena struggle utk terbalikkan balik badan before boleh bergerak ke arah tu. OK kura-kura xboleh terbang tapi title tu tinggi, so kita amek lipas yang tengah terbalik lah. erkk. hahah

Every word from Syaza is a gold. I miss you my friend :(


Tertanya-tanya how can people be so nice to actually say something like that when I don't feel like I deserve that. dan itu antara sebab I find it hard to actually like someone for the very reason, I don't think I'm good enough to do so. bahahah. Rasa tak layak, tahu. That feeling. For my flaws. Rasa macam, ah mesti disaster hidup orang yg have to deal with me. That's why I wouldnt dare imagine myself to be someone's special. hoih, bencana alam i tell you. tu yang hati batu sangat tu. xberperasaan je. tapi siapalah kita ni orang xnak pun, tp alhamdulillah la macam tu kan, senang keje. hahahah. ok cut the crap.

kalau tgk kat luar semua senyap je, ayu, muslimah kemain gitu. tapi once dah kenal, all the dramas. fuhh. mmg bising habis study room tu :P hihi. -nawalnaww

InsyaAllah, I am very aware of what I wear, tahu batas aurat, tahu do's and don't's tapi kekadang rasa mcam , takat tu je la. I mean, i feel like I'm only representing Islam based on how I wear my clothes, not how I behave on the whole. but i tried, and still am trying sebab saya nak jadi baik . I want to be good for my own self and for my own religion.

For friends who know me (bukan sekadar jadi acquaintances yg say hi hi da makan bla bla), yg actually spend more time with me, diorang akan cakap "Dulu ingat pemalu, tapi otak mereng rupanya"... Saya kuat gelak, bukan gelak kuat. tapi kekadang dua-dua. :P Rasa bersalah tu datang lagi bila orang cakap "Dulu masa tak kenal awak, x expect pun macam ni perangai. Serious otak gila-gila, very open." Hahah and I remember Aa said, "Ingat caje kat sekolah dulu, hek *buat bunyi taekwondo* berdakwah *hek!"
Note : Aa is my schoolmate but we didnt get to actually know, each other sampai masuk uia.

So I guess that's why ada sudden personality splits. Bila rasa tengah buat perangai, it lingers in my mind kata-kata tadi tu. Mood muhasabah datang tiba-tiba. Then tarik nafas and TRIED to do something nice. TRIED to be better. but it is HARDDDDDDDDD bila pemberontakan menguasai diri dan bila environment tak membantu. xde biah solehah.
Tertanya-tanya tak kenapa eh to change from good, ok xlah good mana but from something better, to something worse, it's a lot easier daripada to do the opposite.

Now, I have my own teori for that matter. Dulu pernah buat teori superposition of wave sesuka hati. hahaha sekarang, nk buat teori changing of matter. :P

Perasan tak, lagi senang nak tengok ais mencair daripada ais membeku? Ok , Along cakap xbetul dengan mengemukakan hujah

entropy: more energy is needed to change a substance from chaotic state (water) into orderly state (ice) than the other way around


Ahaha. choi, Along. I wasn't talking about that kind of change. In my own UNIQUE AND WEIRD THEORY, here's the thing:

Pernah tak tengok air membeku jadi ais, depan mata? xpernah eh. jarang, jarang mungkin. Sebab apa? Sebab dia dalam peti ais, sangat terjaga. Environment yang membantu untuk dia bentuk diri dia jadi keras.

Tapi selalu je kita tengok ais mencair. Sama ada dengan mudahnya kita biar dia cair bila letak dalam air panas, or biar je kat luar and in a few minutes dah cair sebab environment dia xmacam kat dalam peti ais. environment tu lain. suhu environment tu tinggi.

Ok bila difikirkan, tak semestinya ais yang dah cair tu benda buruk, air yang membeku tu satu benda yang baik. It depends on how we see it.
How, you ask?
The different environment is the different BIAH. ok, direct translation of environment but somehow it sounds different. hik2. :P

Situasi 1 : Air yang membeku as a good thing. Kita nak solidkan pendirian kita, kita kena ada environment yang membantu. Tak boleh terdedah dengan benda-benda buruk yang boleh membantutkan usaha kita untuk jadi baik.
Situasi 2 : Air yang membeku as a bad thing. Dah la nak membatukan diri, tertutup pulak. Macam tengah tutup diri dari segala pintu hidayah. Quran pun xmo baca, solat pun idak, join majlis ilmu pun malas. kalau dah tertutup rapat tu memang selagi xde orang bawak keluar ais tu, selagi tu la dia mengeras...

Situasi A : Ais yang mencair as a bad thing. Dah elok2 kita solid molidkan diri, siap bentuk diri jadi lawa, tetiba someone took us out from the biah and habis, hilang pendirian kita. cair , ikut flow orang sbb nk fit in with the new environment.

Situasi B : Ais yang mencair as a good thing. Bayangkan kita dah lama terperuk dalam jahiliah, tetiba ada orang bawak kita keluar and cairkan hati kita yang dah keras membatu, lembutkan balik siram kita dengan hangat tarbiah, great isnt it? :)

It depends on the environment we live in with the help from something superior. And yang mampu bawak kita keluar masuk peti ais tu of course, one and only, Allah the All Gracious, All Merciful, x lupa jugak dengan cara Dia hantar orang baik-baik. Memang Dia je yang kawal hati kita, so doa is indeed, needed. Hidayah itu andai ada dalam diri, moga bertambah dan jangan ditarik balik.

So mcm tu la ceritanya how people change.
Pandai2 je aii buat teori sendiri padahal aii dah lama tinggal kelas teori mcm ni yuu. hahaah.

So! Back to the part jangan setakat tengok orang berubah, let's be better too! Don't just sit there and claim that we're waiting for THE call when we're aware that we are not yet connected to, or even have been disconnected from THE line. Allah's line. WE HAVE TO START. Sikit-sikit pun jadilah. At least, make some moves. Tak semua perubahan perlukan masa yang panjang, tapi SETIAP perubahan mesti ada something yang trigger dia untuk jadi.


So what triggers us to be better? Kesedaran sendiri? Happy tengok orang berubah? Wanting to make a change? Apa2 pun , xkisahlah. As long as that objective is gonna drive us all the way thru this new journey we're taking.


Macam mana nak berubah jadi muslim yang lebih baik? Kadang-kadang tu rasa hati ni dah kotor sangat, sampai rasa macam nk bedah bawak keluar, cuci habis2 dengan sabun buang segala kotoran, then masukkan balik and start anew. Mustahil untuk buat secara fizikal, tapi kita boleh mindset kan? hik333. I love to talk about mindset. tak boleh cakap kat sini, nnt melalut.


Why not start with the simple sunnahs. Things that we can do on a daily basis. Macam, cara potong kuku misalnya . Turutan jari mana nk potong dulu.
Cara makan, cara duduk, cara kacau air... etc.
Puasa-puasa sunat.. Isnin dan Khamis, especially. dan 3hari setiap bulan islam. It's hard at first tapi lama-lama biasalah. Kalau biasa duk asrama mesti dah biasa buat.

Bacaan alquran, why not upgrade . Kalau selama ni baca 2muka sehari, next week for the next months bacalah 4muka sehari, lps tu naik lagi 6muka etc. Kalau xpernah baca terjemahan, why not upgrade seminggu sekali selak terjemahan, lps tu sehari sekali, etc. pandai2 lah.

Solat-solat sunat. Mathurat.. Oh n for solat fardhu, awal waktu. Susah kan bila banyak distraction. Ada je benda yang kita terleka sampai dah nak habis waktu lagi setengah jam, lagi sejam, baru reti nk gerak amek wudu. Allah, forgive me.

Tu dari segi rohani. Kalau kehidupan kita sehari-harian? Amatlah disarankan kita cuba sebaik mungkin untuk amalkan 10 sifat peribadi muslim. I just found this video, SANGAT COOL okay. haha.

More explanation pasal muwasofat tarbiyah here.

Frankly speaking rasa macam xde satu pun, XDE SATU PUN muwasofat tarbiyah yang kukuh dan teguh lagi ampuh serta jitu tertanam dalam diri ni. Tapi, sama-samalah kita perbaiki diri. Nak berubah sorang2 memang payah. Kena ada orang sentiasa ingatkan, sentiasa support. Orang yang positif, yang xpernah pandang serong niat kita nk berubah.

Niatlah nak berubah sebab Allah. Sebab kita Muslim yang ada Tuhan yang dah atur segala-galanya. Sebab kita nak hidup dalam rahmat Dia so kita ada manual book and kita nak ikut. Walaupun kadang-kadang niat tu lari, kejar la balik. Renew our niat.

Kalau rasa nak buat benda baik tapi takut riak , istighfar. renew niat. kalau takut orang kata nk tunjuk baik, oh come on, biar je apa orang nk kata. Fikir apa positifnya kalau kita berubah. BAik untuk diri kita, baik untuk diri orang lain secara tak langsung.

Last but not least
Saya selalu terlupa, tolong ingatkan?

Takut nak tulis pasal ni sebab tahu diri sendiri tak baik, and we are reminded in the Quran not to say things yang kita tak buat, tapi sampai bila nk duduk kat takuk tu je x buat apa? Should at least write this post and let it be a reminder to myself as well.

Bila cakap pasal perubahan, rasa macam nak delete
post lama-lama yang macam bod..er, kurang matang je bila baca balik. ahaha~~

Till then.

6 org bernyanyi riang.:

Keretapi said...

akak, akak senior yang baiklah. kekeke.


sangat memahami. ada kawan2 yang lambat pakai tudung tapi dah pakai, best je tengok. lambat pun, dia berubah slow2. kte tak nampak perkembangan dia tapi Allah nampak, mungkin dah lama dia cuba tp skrg baru kuat nak berhijab. at least ada perubahan dia.


saya ni? tak nampak pun pape perubahan. same je. makin teruk adalah rasenye :(


saya tak kisah bila kawan2 ckp pasal saya cam kawan2 akak ckp pasal akak tu (terkejut and stuffs), terharu lagi adelah... hahah sebab tak suka org tak kenal kte anggap kte budak nerd goodie two shoes je. padahal kalau dah kenal, ya rabbi. i guess it's just our personality kan? gila2 semua. itu kalau tak langgar batas sume i think takpe je kot. yang personality dari segi ibadah, etc tu yang menyedihkan sikit :(



btw i like your theory :D valid!

airaniez wirdani said...

Salam.seronokkan membebel dalam blog?walaupun permulaannya tak berapa nak positif tapi di akhirnya mesti positif kan?

Teruskan menulis.Menulis dari hati ok..

nawal :) said...

cajeeeeee T.T kenapa ni macam apa sebijik2 hati aku nak cakap ni. haha :') what a nice nice and touching post T.T
seriously, no kidding here.
aku rasa kau pun dah cukup baik caje :p haha tapi biasalaa kan, kita sendiri yg lebih mngtahui diri kita :( aku pun rasa mcm tu. rasa mcm jahattt sgt. tak pernah baik :((

oh and, dont get me wrong with that huha2 part. ayu di luar, fuhh bising2 kalau kenal tu. HAHA. just nak maksudkan, best laa ada kawan2 cmni :) *sweet tak? :P haha

oh sorri lah, comment berjela. kahkah. and by the wayyyy, part older post yg kurang matang rasa nak delete tuh.. fuhh terasa terasa. HAHA. sama la. rasa nak delete. tp syg pulak tgk zaman2 kurang matang tu -..-' *eh, skrg dah matang ke :p hihi

and, yes this is indeed a longggg post. haha

kbai! ><

Syaza Suraini said...

amalina; ya Allah, akak aminkan lah, aminnn. :D

kannn. rasa macam, kenapa kita x ke arah mcm tu? hati ni terkunci ke hape. serious rasa nk bawak kluar hati sental dahsyat2. huhu.

hahah btol, rasa mcm special edition, xsemua orang tau sape kita.. kena kenal dlu . :P
reaction spontan akk bila orang ckp macam tu selalunya akak tergelak.. tp bila kawan akk ckp "seriously awk makhluk paling happy dgr statement mcm tu.." taktau kenapa tapi terfikir, "oh xboleh, eh.. hoho." tu yg try tone down at times. ahah.. tp tu lah, susah nk tiru org lain yg lemah lembut sejak azali sbb tu bukan diri kita eh. haha. conclusion, just be ourselves but don't be afraid of good changes.. as long as personality kita xbertentang dgn syara kan.. yaaa bab ibadahhh.. huuu. ibadahh. hailahh. may Allah give us strength to live this life as Muslims inside and outside.

haha, thank u!

kak airaniez; haha ye kak. memang dah lama sgt membebel kat blog. :D insyaAllah, btw tq singgah .. :D

nawal; kan, that little secret(s) between us and Dia. tapi teringat, i once heard , read , mana tah, pasal sorg imam yg ckp kalau ada orang kata kita baik tapi hakikatnya kita xsebaik yg dia ckp tu, aminkan supaya kita jadi mcm apa yg dia ckp. eh betul ke ni. hahaha. kena check balik.

hahah nope, didnt get u wrong. amek la amek, sweet la nawal, sweet. :P i just feel that sudden guilt kadang2, bila org ckp mcm tu, though sebenarnya Islam doesnt stop and start at hijab.. tapi, cane eh, alah everybody has those days. :D

hahahaha. indeed. xpernah ada yang matang pon , tp yg zaman dulu kala pasal hari hujan pun nk blog tu ... er.. er.. haha :P

long eh? you havent discovered my longest post. siap kluar pop up "limit exceeded" masa nk post. hahaha.

haha bye! n tq :D

---
oh sgt pelik nk balas komen org ayat by ayat. jadi satu perenggan yg xde continuation. haha

adwin H said...

Salamualaykum~
Thank you for the new "ice theory",
A very very deep meaning you have given to it.

Moga menjadi enzyme pembuka hati insan2 lain untuk menuju Allah nanti.

:)

Syaza Suraini said...

Waalaikumsalam wbt :)
InsyaAllah, I'm glad if it benefits others. :D Do share if you have better interpretations too :) Would love to hear one :D

InsyaAllah kak, untuk yang menulis jugak.. amiiin . :)

Thank you sbb singgah, btw.

 
Design by Pocket