Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Dengan Lafaz Bismillah... (Preview)

Friday, August 31, 2012

Assalamualaikum.

So out of the blue, I made a cerpen semalam. But I need a comment or two before publishing it. So, is there anybody out there willing to somewhat be among the first to read it?

Preview:
It's............ a story about friendship, and love.
Cheh I don't know what came into me. Blergh. Hahahaa.

if you're interested, tell me yeah and I'll email it, Facebook, Twitter ..

Thanks!

update:
 It's out! Click to read, and you can always send me feedback :)
http://diyanahp0nb0leh.blogspot.com/2012/09/dengan-lafaz-bismillah.html

Thursday, August 16, 2012


#TeamKhemah by @AisyahShakirah (update2)

Monday, August 13, 2012

Assalamualaikum. So our young muslimah vlogger and iluvislam cartoonist, Aisyah Shakirah came up with this Khemah Theory which is accepted dearly by other young muslimat! some are even inspired to wear tudung labuh, alhamdulillah.
For those of you who do not know, you may want to check her vlog "Yes, We Wear Head Tents"

Someone, nama Adibah kalau xsilap, created a group called #TeamKhemah on facebook and so basically people are sharing pasal aurat, peribadi muslimah semua tu la kan. So I shared my button design utk souq arabiy hari tu (2010) since it got something to do with muslimah and modesty. Somehow people thought it was for the group and went "nak!!" "nak beli!" "bila nk jual?" and I was like, waaa i didnt mean to promote the button badges! they're all sold out.. so i felt guilty and said, i can try and design one (or more perhaps) for the group since i got some free time right now.

Lepas bincang2 sikit dengan aisyah semalam, this is the result :
It is a very simple and quick one. oh ! n masa buat ni, I just discovered a new function (lama je function ni, baru tahu guna sbb terklik. hahah)
It may or may not be final, though. And maybe if i got some other ideas , more designs are to come, insyaAllah. but so far, alhamdulillah orang boleh terima. i was so nervous to know their reactions tahu tak. i mean, suka2 hati je tawar nk tolong design. ahaha.

I wanted to do doodle version as well, but I believe Aisyah is having something in her mind, so tgh tgu lah.. and rasanya kalau guna doodle Aisyah it'll have that signature worth as people know her for her doodles as well.. :D

InsyaAllah, may everything go well and let's spread the love :)

Tujuan blog ni sebenarnya nk bgtahu, nak credit, yg the vector graphic is adapted from a pashmina-wearing mannequin taken from fadzbiz.com :D THANK YOU SOOO MUCH FOR GRANTING UR PERMISSION !! :D Do check out their website for some beautiful tudungs. :D


may #TeamKhemah be our own reminder to guard our hearts and actions,
not for us to feel superior to or condemn those who are /not yet/ in..:)


UPDATE=
Design 2 :


I made this yesterday.

this one, is Aisyah's doodle and I just did the editing. :)

These designs aren't final, Aisyah posted them dkt grup, pastu kalau ada komen apa2 I fix it.
Button badge project ni, xde perancangan apa pun sebenarnya. Masih dalam design phase. X habis survey lagi nk buat dkt kdai mana apa semua, cash on delivery ke, boleh pos ke, harga etc. :D

If you want to share them, I don't mind, may the message in it spread (that's the most important thing) but being a designer (ceh) I would really appreciate if you can tell me, I like to read what people say about my design, in a way that I can improve lahh.. :)

Till then.

Hijjaz- Sebelum Terlena

Saturday, August 11, 2012


Listen to this please,
whole-heartedly..

omnomnom.

Thursday, August 9, 2012

My Kitchen Rules. (rojak alert.)

I learnt a lot from this show kalau nk dibandingkan dengan master chef. I mean, dia macam lagi fokus on the cooking. Drama mestilah ada, nama pun TV show, but xlah melampau sangat drama, at least i learnt how to make things lah. tp serius dorg byk guna wine.. even seafood. xselamat sangatlah nk makan seafood pun sebenarnya kalau kat luar negara. apa2 pun, amik yg jernih, buang yg keruh. agagag.

Orang kata beruntung kalau ada anak dara kat rumah. My mom would be the one to deny. HAHAHHAH. beruntung kalau beliau rajin je la. Kalau pemalas like yours truly, any mother would feel cursed. lolol.

"Aja kau pandai masak rupanya, kau malas je!" - jujur sungguh wan hasnah ku tercinta suatu masa dahulu..

Maka, saya yang sedang bercuti 3bulan ini terasa rajin untuk post pasal percubaan mbuat lasagna from scratch! no frozen or dried item! eh ada lah sebenarnya. but at least, rajin sikit daripada kebiasaan. haha

» tekan sini tekann..«

so i planned to make lasagna. i needed bechamel sauce as well. sos putih tu. i didnt know it was that easy! sebelum ni xtau apa bahan dia, i used cream soup je as a lazy substitute..
google
very easy. same amount of butter and flour (guna sudu sup je. ahah. ye, sy mmg malas measure2 ni. about 30g lah..about... asal dpt jadikan roux and add 500ml milk sikit2 smpi pekat. keep stirring, don't let it boil! then add in onion pique (cucuk2 bunga cengkih dekat bawang besar, and if u have bay leaf, masukkan bay leaf sama. i didnt have one. dont have time to go (malas sebenarnya) and buy one)
google
some salt to taste. and we're done. a basic sauce. lps tu nk tambah apa tambah lah.
i added 2 slices of Cheesedale just to get the flavour.
i dont really like cheese sebenarnya,
it's hard to get cheese yg kena dengan lidah minang. ahak ahak. i made this tengah2 malam since this was my first try, xberani nk amek risiko buat xrasa dulu.
i let it set in the fridge, overnight.

next, the tomato sauce! i dont have italian herbs, tah mana nk cari kat taman alamanda ni. so i used one can of prego pasta sauce . oh kata nak start from scratch kan, xaci la main guna tin je. kena la modify sikit.
tumis bawang kisar n cili kisar dulu, then baru masukkan sos prego. masukkan isi2 ayam yg dah dipotong2 kecik, some sausages even. and so it's done.

if u want to make ur own pasta sauce, senang je sebenarnya. search lah for recipes on the net, tanya mak abah, atok nenek sume. but since im 100% malay tanpa sebarang darah kacukan, no one ever did this kind of stuff (but i think abah tahu buat..) so i rely on the net je la.

i trust OnePotChef n VahChef on youtube. lol. and myresipi or allrecipes .. senang kata, cari resipi yg ada org hantar review or report. read their comments sikit, you might learn a thing or two as you go through the comments.

accident happens tho. i did try satu resipi buttermilk chicken yg xboleh nak telan. ahahha. major disaster. eventually had to wash the chicken and made sambal. but honestly i'm not blaming the recipe, i think it was because i used some very old butter yg dah lama simpan dalam peti ais. haahah.

next. rolling the dough. you'll save a lot of time if you do have pasta machine but i dont have any and i don't consider buying one so i rolled the dough, by hand. adalah dalam 2 jam jugak melenyek lenyek doh tersebut.
adalah dapat dalam 20 keping kalau x silap.

next, you have to boil it. xnak boil pun xpe, since it's fresh pasta i think it'll cook in the oven because of the sauces. tapi sbb nic n rocco boil, nk boil jugak lah. :D
bukanlah boil sebenarnya. more like celur, blanching.
to avoid them from sticking to one another, apply some grease lah, anything oily. oil, obviously. -.-

and so it's time to layer them! start with the tomato sauce! then pasta! then tomato! then pasta! bechamel sauce is usually put the last , but mengada nk letak jugak in the middle, seronok tuang last2 lapisan paling atas x cukup bechamel. haha. asal ada. jadilah.
put them in the oven, around 200degree sampai agak2 dah masak tu keluarkan lah. semua dah masak sebenarnya, tinggal pasta sheets tu je. xlama pun. the sauce will cook it and kalau nk garing sikit, tunggu la lama lagi. personal preferences, up to you.

besar nih, dont be fooled by the photo.

and there you have it.

i don't like to cook masa puasa sebenarnya sebab i'm not confident to campak2 je. i need to rasa-rasa at times. tp kalau dah kena masak tu, bantai je la kan.. sapa nak komplen sila masak sendiri. haha. if your mother or your sister or even your wife masak x berapa nk sedap masa puasa, TOLONGLAH appreciate! ohoh

Duduk rumah memang makanan sentiasa available la kan .
sia-sia je lose weight dekat cfs balik rumah naik balik. lol.

I just love this.

Wednesday, August 8, 2012

اجلس بنا نؤمن ساعة


Dan kita duduk, lutut bertemu lutut.
Walau sekejap, ia tetap cinta.

Bumi ini bumi cinta.

Tuesday, August 7, 2012


Walau sekejap, ini tetap cinta.
This is love.

Walaupun saya nampak cool saja tadi, tapi sebenarnya ada rasa hendak menangis.
Satu perasaan semacam letupan rindu , tahu ? It can be fairly said that I've kinda neglected usrah during my foundation year.

And, to be with you guys, walaupun sekejap, berpijak di al-Irshad, buat saya rasa selamat.
pada masa yang sama, saat-saat penyatuan semula tadi
mengingatkan saya akan tanggungjawab yang sedang dipikul.
yang ya, mungkin telah saya abaikan.

saya lalai.
tapi Allah hantar peringatan , tanda cinta Dia, melalui sahabat-sahabat saya.
Walau kita berbeza ragam, fikrah kita tetap serupa,
kita tetap dididik di bawah satu bumbung tarbiyah yang sama.

Pada orang lain tahap tarbiyah di al-Irshad mungkin dilihat lemah, sangat lemah barangkali.
Tapi pada saya, bumi al-Irshad ini, bumi cinta.

"Kalaulah Irshad ni seorang manusia, rasa nak peluk!" Adilla

Allah.
Tsabbit qulubana,
Ala diinik.
Wato'atik.

Rindu membuak..

p/s: tadi tadabbur page 540, surah al-Hadid. one of Farhana's favourite pages from the Quran.
These are for those yg xberkesempatan join.. Ayat 19-24
Taken from Quran.com
وَالَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ أُولَٰئِكَ هُمُ الصِّدِّيقُونَ ۖ وَالشُّهَدَاءُ عِندَ رَبِّهِمْ لَهُمْ أَجْرُهُمْ وَنُورُهُمْ ۖ وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَحِيمِ
Sahih International
And those who have believed in Allah and His messengers - those are [in the ranks of] the supporters of truth and the martyrs, with their Lord. For them is their reward and their light. But those who have disbelieved and denied Our verses - those are the companions of Hellfire.
Malay
Dan orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasulNya, merekalah pada sisi (hukum) Tuhan mereka, (orang-orang yang mempunyai kedudukan yang tinggi darjatnya) seperti orang-orang "Siddiqiin" dan orang-orang yang mati Syahid; mereka akan beroleh pahala dan cahaya orang-orang Siddiqiin dan orang-orang yang mati syahid itu; dan (sebaliknya) orang yang kufur ingkar serta mendustakan ayat-ayat keterangan Kami, merekalah ahli neraka.
اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ ۖ كَمَثَلِ غَيْثٍ أَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَكُونُ حُطَامًا ۖ وَفِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ ۚ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ
Sahih International
Know that the life of this world is but amusement and diversion and adornment and boasting to one another and competition in increase of wealth and children - like the example of a rain whose [resulting] plant growth pleases the tillers; then it dries and you see it turned yellow; then it becomes [scattered] debris. And in the Hereafter is severe punishment and forgiveness from Allah and approval. And what is the worldly life except the enjoyment of delusion.
Malay
Ketahuilah bahawa (yang dikatakan) kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah (bawaan hidup yang berupa semata-mata) permainan dan hiburan (yang melalaikan) serta perhiasan (yang mengurang), juga (bawaan hidup yang bertujuan) bermegah-megah di antara kamu (dengan kelebihan, kekuatan, dan bangsa keturunan) serta berlumba-lumba membanyakkan harta benda dan anak pinak; (semuanya itu terhad waktunya) samalah seperti hujan yang (menumbuhkan tanaman yang menghijau subur) menjadikan penanamnya suka dan tertarik hati kepada kesuburannya, kemudian tanaman itu bergerak segar (ke suatu masa yang tertentu), selepas itu engkau melihatnya berupa kuning; akhirnya ia menjadi hancur bersepai; dan (hendaklah diketahui lagi, bahawa) di akhirat ada azab yang berat (di sediakan bagi golongan yang hanya mengutamakan kehidupan dunia itu), dan (ada pula) keampunan besar serta keredaan dari Allah (disediakan bagi orang-orang yang mengutamakan akhirat). Dan (ingatlah, bahawa) kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.
سَابِقُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا كَعَرْضِ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ أُعِدَّتْ لِلَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَن يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ
Sahih International
Race toward forgiveness from your Lord and a Garden whose width is like the width of the heavens and earth, prepared for those who believed in Allah and His messengers. That is the bounty of Allah which He gives to whom He wills, and Allah is the possessor of great bounty.
Malay
Berlumba-lumbalah kamu (mengerjakan amal-amal yang baik) untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu, dan mendapat Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasulNya; yang demikian ialah limpah kurnia Allah, diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; dan Allah sememangnya mempunyai limpah kurnia yang besar.
مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِّن قَبْلِ أَن نَّبْرَأَهَا ۚ إِنَّ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
Sahih International
No disaster strikes upon the earth or among yourselves except that it is in a register before We bring it into being - indeed that, for Allah , is easy -
Malay
Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.
لِّكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَىٰ مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاكُمْ ۗ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ
Sahih International
In order that you not despair over what has eluded you and not exult [in pride] over what He has given you. And Allah does not like everyone self-deluded and boastful -
Malay
(Kamu diberitahu tentang itu) supaya kamu tidak bersedih hati akan apa yang telah luput daripada kamu, dan tidak pula bergembira (secara sombong dan bangga) dengan apa yang diberikan kepada kamu. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.
الَّذِينَ يَبْخَلُونَ وَيَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ ۗ وَمَن يَتَوَلَّ فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ
Sahih International
[Those] who are stingy and enjoin upon people stinginess. And whoever turns away - then indeed, Allah is the Free of need, the Praiseworthy.
Malay
Orang-orang yang bakhil dan menyuruh manusia supaya berlaku bakhil, (akan mendapat balasan yang menghina); dan sesiapa yang berpaling (dari mematuhi hukum Allah maka padahnya tertimpa atas dirinya sendiri), kerana sesungguhnya Allah, Dia lah Yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.

Selesai baca ayat dan maksud, Farhana mulakan sesi tadabbur. Dan yang lain-lain ikut serta, ada buat sharing moment, ada buat motivational talk :P.. Most importantly, insyaAllah bermanfaat sangat momen-momen sementara tunggu masuk waktu isya tadi. :)))

Sedikit sedutan :
(sape2 nk tambah lg silakan)

"Kita tak perlu berbangga2, lumba2 barang sapa hebat lagi..Ada sorang budak ni, dia cakap kat mak dia nak ni, lepas tu dia cakap kat mak dia nak macam tu.. sampai mak dia ckp.. "Kamu ni nak apa sebenarnya? Doa mana yang nk dikabulkan?" Moral dia, biar kita tetap dengan sesuatu, kalau kita nak tu, biar mmg kita nak sungguh-sungguh. Jangan sat sat nak ni, sat sat nk nu.." farhana.

"Allah dah tetapkan dah apa pun yang nk jadi. Semuanya dah tertulis di luh mahfuz. Kalau apa-apa jadi lepas ni and kita rasa down, jangan drag teruk teruk, just, fikir positif. Apa je yang tengah berlaku, Allah yang kawal, Allah tahu apa yang terbaik." me.

"Kalau kita kecewa tak dapat apa-apa, just ingat yang the time has not come yet." ummu.

"Kita hidup tak lama.. Jangan sia2kan ramadhan.. Esok dah 19ramadhan, kita skrg dah 19 thn.. Kalau umur panjang untuk standard umur 60 tahun, kita ada lagi lebih kurang 41 tahun. itu pun kalau umur panjang. Bayangkan kalau kita mati esok lusa, cukup ke amal kita nak bawak untuk akhirat nanti? bermanfaat ke apa yang kita duk tweet, fb segala.." Sayang syamira.

These are all paraphrase, I don't remember exact words. :D

Ringkasnya, dlm pukul 6lebih, sampailah 20org muslimat .. Ada yg last jumpa ms amek result, ada yg hari2 jumpa haha.. Lepas tu dengar tazkirah sekejap dkt surau, dalam pukul 7 lebih kumpul dkt teratak n sesi suai kenal semula. Perkenalkan diri anda walaupun semua dah tahu. Hhah.

So we had iftar, nasi ayam, foc. Tengkiuu ustaz azli..!And ada bawak kuih2, air sendiri.. Anis bawak kek coklat yg sgtlah moist n sodap tp xde pisau, guna belakang sudu. Hours on cutting board paid off, i managed to cut the cake into almost similar dimensions with ease. Hahaha.

Then we performed maghrib prayer, terlepas jemaah obviously sbb lambat sgt. after that some pergi tengok bercerita, and some stayed for tadabbur. Then we prayed tarawih n witr together and some photo snapping. But i had to go back earlier so i dont know what they did after that. I think they had another tadabbur tadarus session..
at least that is what they said they wanted to do.

Ah. Rindu.
 
Design by Pocket