Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Wednesday, September 26, 2012


Cause I'm leaving, on a jet plane.
I don't know when I'll be back again.
Oh babe, I hate to go.
But I'm leaving, on a jet plane.

The moment.

Sunday, September 23, 2012

Assalamualaikum.

Lately I''ve been thinking, there was indeed, one moment where I turned to be someone different.
One moment.
Of which, I still, until now, am not sure which moment it was.

I became someone, I wasn't.
I changed. (and I sure hope it was for the better.)

...

Now leave that aside..

I am a very selekeh person, I am aware of that. Tak pernah berlama-lamaan dekat cermin nk betulkan awning tudung and such. All I know is, sarung tudung, make sure xde rambut terkeluar and serkup tak senget. Then I'm done. Few minutes kemas, as the day goes by mmg... tak yah cakap lah.

Kalau silang tudung pagi2, tak sampai tengahari, tudung mesti dah di-pin straight dari atas sampai bawah balik. Takde dah silang-silang bagai. And yes, tak lipat tudung. It won't last.

A good friend of mine, good friend(s) sebenarnya, selalu suruh lipat tudung. Sejak sekolah menengah lagi kawan2 suruh lipat. hehs. (masa sekolah rendah tak, sekolah rendah pengemas, sikit. haha.)

Masa dinner, closing ceremony kaedfest hari tu, Mira came to me and tolong lipatkan.
"Chaje... cubalah lipat sikit tudung.. barulah comel.."
"Haish, sebab tu la kte tak lipat. takut comel sangat.." (excuse)

"Ha! kan comel macam tu! Lipatlah tudung tu! ni, selekeh je. Orang Islam kena kemas..!"

Sentap.
I knew, but I never actually cared.

not me.

Tuesday, September 18, 2012

saya bukan anak orang kaya-kaya.

setiap sen bertukar milik,
terbayang setiap saat abah dan mak membanting tulang..
sakit-sakit sendi, bersengkang mata.

even if I earned my own money,
there are, still, a lot of things I should be spending on,

instead of .. nonsense.

*Pandang portfolio bag, designer tool box..

Allahu ya Allah, moga ada keberkataan dan manfaat pada ummah.

Terharu.

Tuesday, September 4, 2012

Assalamualaikum.
Serious terharu dengan respon. seriously.

Memandangkan agak malu nk share public dkt profile sendiri, I personally sent a message, FB inbox dkt a few friends (lulz including my mum) .. to invite (haha) them nk suh jadi proofreader hahaha. and they're being too nice with the comments! :')

Serius terharu. I didnt know it can touch hearts smpi mcm tu skali.. *lap air mata, sorok muka, mana cool nangis2 dpn public. (note: Allah jugak yg pgg hati2 kita,this short story kira wasilah only..)

Now,
Ada yang ckp, "nak jugak ending mcm dlm cite ni. So, perlu ke ikut ..?"
The answer is, sebenarnya xperlu jadi macam dalam cerita ni.
Ni cerita rekaan semata-mata.. well, a compilation of true stories made fictional and it can be true.
Do YOUR istikharah, Allah will attend to His servants personally. Allah pgg each and everyone punya love story, tailor-made setiap sorang. Xperlu ikut siapa-siapa, asalkan hidup kita ada guide dr alquran n assunnah, al iz well.

"sambungg!!" Hahaha. I dont think so, buat masa sekarang... I don't plan to make it longer. Penat weyh tulis dgn bahasa 'agak' tersusun. lulz. sebenarnya igt nk tulis standard, dlm 4-5 muka surat je, xperasan dia terpanjang smpi 20muka (lps ubah setting, jd 14 muka, my standard panjang would be 2-3 pages). hehs.
plus i don't write things based on my own experiences like some people do with their karya, so i can't really write stuffs laju macam air.. ahhaa. i would normally write without knowing the ending. ye, mcm tu la perangai saya masa buat projek. buat je, gunting tampal potong lekat sampai rasa dah puas hati, time's up, submit. you don't trust me, got saksi ramai. :3

"tulis la lagi cerita2 macam ni..."
hehs. saya perasan, i normally write masa zaman2 UPSR, PMR, masa SPM, masa nk masuk Degree.
you might have to wait until graduate u kot, for another compilation of true stories , then kalau ada idea cmne nk blend baru jalan. haha.
sebenarnya i write in school magazine almost every year kot, cuma i didn't put my name. cuma tahun 2010 je tce jamie gi letak jugak nama. -.- but even when my name's not there, my friends still know it's mine. so like, yeah.
i didnt put name sbb malu tu satu, but then i realised, karya aku, akauntabiliti aku. my work, my responsibility. i am fulllly responsible for what i write. people can correct my mistake when they know how to contact the author. so, nak tak nak terpaksa la tebalkan muka kan. saya pemalu, percayalah. i don't like it when people read them and look at me, "org macam ni tulis cerita macam ni?" the look, the stares, the smirks, gulp.

i would like to thank every single one yg dah baca, download, share, komen, kritik (aina siap ANALISIS plot dr permulaan, klimaks, peleraian, gaya bahasa lagi!) i iz blessed, alhamdulillah with ohsem people around me! :') Moga bermanfaat, moga ada sahamnya.

Another new life is about to begin, mohon doa semuanya. :)

Cerpen: Dengan Lafaz Bismillah...

Saturday, September 1, 2012

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
In about 24 Hours, I've finished a cerpen thanks to those yg sudi menjadi antara pembaca pertama utk penambahbaikan, :P appreciated, really. thank you soo much!
Sekali org komen, sekali edit (berkali2 jugak sbnrnya), tp save kat satu file je...So setiap orang dapat version yg berbeza.. :D But this is the result after its final edit, insyaAllah.

Note:
You, you and you may find a bit of you guys in this. *List of those involved secara x langsung, tengah menari2 kat otak.


Oh well,
Long story made short, happy reading, 'Dengan Lafaz Bismillah..' *get it get it?

Moga bermanfaat.

I have stopped writing , like, serious stuff we're talking here, for sooo long.. so don't really mind the grammar,tatabahasa au nahu mistakes :D and I'm afraid it's gonna be another long yield as Degree studies are starting soon.
See you soon, insyaAllah. Mohon doa.

update: So I  found out ramai orang masuk blog ni, searching for "Dengan Lafaz Bismillah by Aisyah Shakirah" luls. I guess because I did post it in #TeamKhemah FB group.. :D Oh well, hope it benefits, still, regardless of the author. :)
 
Design by Pocket