Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Apa sebenarnya yang kita dah belajar?

Sunday, January 13, 2013


Assalamualaikum.

So yeah, I've finished my first final exam being a degree student. Bukanlah pencapaian mana pun, baru first sem first year. Tapi, benda yang sama berulang setiap kali nak exam. 

Kita mula belajar. Cikgu kata masuk bab ni, kita fokus kat bab ni. Cikgu tak kata apa-apa, kita abaikan terus. Semua orang macam, "Wey study, study.. nak exam.." "Ko dah study apa dah?" "Weyh.. aku banyak lagi tak baca ni..."
Yada yada.

Kemudian sampai masa, kita melangkah ke dewan peperiksaan, jawab sehabis mampu, keluar dewan, dan tunggu keputusan. Sambil tunggu result tu, ada tak kita belek2 balik nota2 yang kita pulun study? ye lah, haritu nak exam kan..sekarand dah habis. Ada?

Jarang.

Those who took Syariah masa sekolah, do you still remember all these? Do, we, still remember these? Ini baru dari satu bab, sebenarnya. Bab Muamalat.


Kira-kira balik, dari zaman kita tadika sampai sekarang, berapa banyak surah yang pernah kita hafal?
Berapa banyak formula matematik, matematik tambahan, fizik, kimia yang pernah ada dalam otak kita?
Berapa banyak teori fizik, ekonomi yang pernah kita faham?
Berapa banyak kaedah i'rab, balaghah yang kita pernah diajar?
Berapa banyak maksud terminologi dari buku-buku quran sunnah, syariah, biology, and all that, yang pernah kita bertungkus lumus menghafal untuk soalan berbentuk 'definition'?

Banyak, kan.
Sangat, banyak sebenarnya.

Dan daripada banyak-banyak tu, banyak mana sebenarnya yang kita masih ingat?


Apa punca kita lupa?
First thing first, check niat kita.

Susah kan, nak make sure niat kita sentiasa on track - Lillahitaala.
In the end, kita akan study sebab nak exam lah, sebab kalau tak score malu dengan crush, crash, hubby, wi-fi eh, dgn mak bapak, sebab kita pelajar tajaan nanti tajaan kena tarik balik and all that.
Bila dah keluar dewan, rasa tak berapa all out, barulah terkedek2 rasa "eh takpelah, dah usaha... tawakkal je la.." Baru nak kembali .

Bila kita dah went through apa yang kita risaukan, kita lega dan kita letak tepi.
"Oh buat apa nak tau ni, lepas ni mana belajar dah."
"Lepas ni tak de dah kan subjek ni?"
"Kena pass je kan?"
Maka terbanglah segala ilmu, no, info yang pernah kita tahu, terbang dibawa angin. wuu wuu. Ikutlah nak angin kut mana. eh. abaikan.

Dan, sebab kita tak amalkan.
Orang yang memang sepanjang tempoh pengajian dia perlukan dia untuk tahu formula2 tertentu, dia akan ingat.
Huffaz perlu amalkan surah yang dia hafaz, mungkin dalam solat, mungkin mengulang setiap kali lepas solat and all that.
Bila kita amalkan, baru kita ingat.
Orang yang pernah pergi haji atau umrah, will find bab haji sangat senang, tapi orang macam saya yang tak pernah, susah nak bayangkan flow dia, sebenarnya.

Bila masuk tertiary education. Kita dah masuk dalam bidang masing-masing. Kita memang dalam environment tu, insyaAllah melekat dalam jiwa.
Saya sendirilah, mengaku bila tengok bangunan, it's not the same anymore. "Eh, tu relief and recess." "Ionic order.." "Weh tangga ni tinggi sangat, tombol pintu ni rendah sangat, tak ergonomic.." .. atau painting, "colour ni symbolises this and that" ..

Jadi, bila ilmu tu tak termasuk dalam core course kita, kita abaikan.
Siapa je dalam bidang bahasa nak tahu apa Greek architectural order yang pengaruh Muzium Telekom? Eh.
Ataupun bila ilmu tu sekadar university-required courses. Asalkan lulus.

"Al Ilmu bila Amal, kasy Syajarin bila Thamar."


Jangan cakap buah untuk ummah, buah untuk diri sendiri pun tak masak-masak lagi.

Dush. Lagi headshot.

Jadi apa sebenarnya yang kita dah belajar?

Alim Mujahid kah kita?

*photos , er, gambar2 terawal dekat google. ceh. pemalas.

2 org bernyanyi riang.:

syazwani:) said...

Tu sebab masa Sh. Abdurraheem Green ckp hari tergamam, tersentak, terpikir dan lain2 ter.

" 90 > of our knowledge (we learn) will not be used again. Its actually a TEST and it'll be ASKED by Allah "

T.T

Syaza Suraini said...

Ouuch ouuch. Sentaap.

 
Design by Pocket