Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Mortal, Rizak dan Rizqi.

Thursday, January 31, 2013

"'أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ (Quran 2:214) .
This not only comforts us because it tells us that we're not alone. We're not the first and we're not the last to face hardship, but it also comforts us, it assures us that Allah's help is near.

You know what, there's something amazing about this life. And it's actually THIS truth, THIS REALITY of this life that causes us pain sometimes. But it is also the same reality that gives us comfort. And that is the REALITY THAT NOTHING LASTS.

Nothing lasts forever, not pleasure and not pain either."

"إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (Quran 94:6).
We know this aayah since we're kids. So I don't know why but so manyof us translate and understand this aayah incorrectly. We usually, if I were to ask someone to translate this aayah for me, most of the time they will say, "AFTER hardships, comes ease" .. right? But that's incorrect. That's not what the aayah means nor is that the reality.

What it says is actually WITH hardship is ease, it is at the same time."

-Ustazah Yasmin Mogahed



Towards the end of the lecture, she mentioned about how we often see tests as examinations given by our lecturers, and this is where we're making a mistake.
In examination, the professor/lecturer are only there to invigilate, you can't ask for their help, that's called cheating.
But when Allah gives us test, we could raise our hands, bukan takat raise, even get down on our knees, and pray.
Allah gives us the storm for us to go back to Him.

And the reason why we feel burdened with the hardship we're going through is because we're trying to carry it ourselves. We are not asking for His help. Wargh. I love this kind of people, they know how to deliver the message clearly, and make you go "aaah.. you're right!" 

sidenote: kenot wait nak pegang buku Reclaim Your Heart. :D:D:D

Makanya, ingin dimaklumkan, result dah keluar semalam.
Mulalah orang berkabus-kabus. Eh.

Post status: "Alhamdulillah.."
Orang komen: "Dapat apa wey?"
Jawab: "Adalah.. malulah, ittew tak pandai mcm awak."

Ok abaikan, ni benda kecik je. Nak cakap pasal benda lain:

Aina, a very gelong friend of mine, eh, haha (mohon lawat blog beliau, bukan calang2 gelong ni.) eja result as RIZAK.

Dan berdasarkan pemerhatian saya, tiga huruf asal perkataan rekaan tersebut ialah R,Z,K maka dapatlah kita kaitkan dengan perkataan REZEKI. ok abaikan.

Apa jua yang diperoleh, semuanya rezeki.
Tinggi ke, rendah ke.
DL ke, tak DL ke..
Lulus ke, gagal ke..
Dah tertulis, dah jadi. Itulah rezeki kita.

Allah tuhan kita, adil.
Percaya kan?

Ini pesanan untuk diri sendiri terutamanya, kalau benar kita beriman dengan Allah itu adil, apa alasan kita untuk bermalas-malasan? Kita duduk goyang kaki, expect nak dapat result elok, takke macam mencabar, macam main2 dengan keadilan? er.. paham kot? :D

Tapi even kita dah usaha habis habisan, tetap tak dapat apa yang kita harapkan, hakikat Allah tu adil tetap tak berubah. Put it this way: adil, meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Mungkin kita dapat result teruk sekarang, so that kita boleh usaha lagi lagi dan lagi untuk yang akan datang.
Mungkin jugak kalau kita dapat result tinggi sekarang, kita jadi riak, so rezeki itu ditunda, sampai satu masa kita mungkin dah makin dewasa, makin matang, hati dah terdidik untuk istighfar bila riak datang. ha.. got me? :D

Mungkin rezeki kita bila result elok sekarang, jadi booster untuk terus perform.
Mungkin jugak ujian awal untuk ajar kita lawan istidraj. Tempis riak, ujub, takabbur.

Embedded image permalink
hani's tweet

Senang cakap, semuanya terpulang pada kita nak tengok macam mana sesuatu perkara yang berlaku dalam hidup kita.
Will it push me down?
Will it help me rise?
Motivasi diri ni penting, indeed. Always have support, always.

Dan sikit sekali orang yang bersyukur.
Kita terlalu pandang apa yang kita boleh dapat dengan result yang lebih baik, kita selalu lupa nak muhasabah apa akan jadi kalau Allah bagi something worse..? Dan yang utama, kita selalu terlupa hakikat setiap benda yang dah jadi, sedang jadi, bakal jadi, dalam konteks ni, result exam yang tertulis tu memang itu yang terbaik untuk kita, dari the Best of Planners. 2:216. yakin yakin.

Bersyukurlah selagi berkesempatan. Tiada yang kekal.

Alhamdulillah 'alaa kulli hal.
Tahniah semuanya :)

Oh.

Banyak faktor yang sumbang kepada final result kita kan?
Faktor tu tak semestinya faktor yang rigid macam ada study table ke, selalu bertanya dalam kelas segala bagai tu.
Hablu. Relationship.
Hablu minAllah, hablu minannas.
Hubungan kita dengan Allah, hubungan kita dengan manusia.
Manusia.
eh takde kaitan.

Selalu ke kita rasa tak puas hati dengan lecturer?
Kita rajin puji ke... keji lecturer?
Masa nak masuk kelas rasa tak sabar nak start ke tak sabar nak habis?
Kawan mintak tolong, kita tolong habis2, sedaya upaya kita atau halai balai dengan mindset 'alah dia ni nmpk mcm xpaham je, terangkan sikit2 bagi dia paham takat ni sudahlah..'

*headshot headshot headshot infinity*

Ahh.. and yes, I don't really like it when people go "Alah, result ni dunia je.. dunia je semua ni." "Malaikat tak tanya pun nanti dalam kubur dapat 4flat tak?"

Kenapa menjatuhkan semangat diri sendiri? and orang lain..
Mana kita letak nilai 'to excel is one of the criteria of a Muslim'?
Excel bukanlah semestinya dalam bentuk gred, pointer, itu bukan kerja kita.
kerja kita, usaha.
natijah, leave it to Allah.

peh terasa mcm tergarang. hahah
i think im losing words to explain stuff.
harap masih boleh difahami. tsk.

4 org bernyanyi riang.:

A/p Zulkipli said...

headshot untuk orang yg komen ni jugak.

ambe paham caje ambe paham.
T_T

Syaza Suraini said...

kebal jugak kita ni kan, headshot tak mati2. ahhah

terima kasih kerana memahami.. :D

Keretapi said...

i like this. all of it. banyak benda tentukan result... and i always believe hablu tu contributes more than the actual academic stuffs.

tp tak bermakna academic stuffs tu pandang sebelah mata je.

*headshot kiri kanan*

assalamualaikum kak! :D (dah habis komen baru kasi salam, pon boleyy)

Syaza Suraini said...

tengkiu :)

yes, indeed x boleh pandang sebelah mata! nnt kita bawah fitnah pulak dekat agama... nauzubillahiminzalik..

find balance :D

*headshot tembus dkt akak jugak*

waalaikumsalam wbt, amalina! hahah

 
Design by Pocket