Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Never Alone

Wednesday, June 12, 2013



May your tears come from laughing
You find friends worth having
As every year passes
They mean more than gold
May you win and stay humble
Smile more than grumble
And know when you stumble
You're never alone
Never Alone by Lady Antebellum

Bahagian-bahagian berlipat.

Tuesday, June 11, 2013

"Bit different.." Alexei menegakkan sudunya ke langit. "...between being a foreigner in a foreign culture, versus being a foreigner in own culture though." Ada bezanya. Kalau jadi orang Rusia di tengah India nak dibandingkan dengan jadi Rusia tulen-ala-celup di tengah Russian Federation. "You donned the traditional costume of a foreign country, their people would applaud you for trying. You picked the ravioli pasta over pelmeni in your own home country, they called you snobbish." Alexei menjulingkan mata ke langit. Macam la jenayah besar kalau aku lagi suka Italian pasta banding dengan ravioli dumpling versi Rusia tu.
"Hear, hear!" Dash angguk setuju.
"Those holier-than-thou people sure do have their ways in making me feel stupid and ignorant in my very own country and culture." Alexei buat muka..
Anthem by Hlovate, page 280, 281 

Dia percaya dan dah kena drill dalam kepala yang akademik tu penting, tapi bukan segala-galanya. Hidup ni ada banyak lagi piawai yang boleh menentukan seseorang tu bijak pandai dan berjaya dalam hidup. Ingat lagi Miss Lancey di DC pernah pesan, "Make yourself useful to others by keeping yourself healthy and happy, and any certificate is no guarantee to that." Agaknya mungkin tu antara sebab orang tak faham kenapa dia boleh tiap-tiap petang bersuka ria turun gim buat cardio workout di mana orang lain kadang-kadang masih juga pulun studi.
Anthem by Hlovate, page 360 

"Akak pun tak cakap Latin la. Tapi Wikipedia kan ada." Trisy bawa mangkuk sup sayur ke meja. "That Latin line actually bawa maksud "The beginning of wisdom is fear of the Lord"
Initium Sapientiae Timor Domini.
Hujung telunjuk sekali lagi meniti huruf-huruf yang membentuk perkataan ayat Latin tu.
The beginnning of wisdom is fear of the Lord.
Kebijaksanaan itu bermula dengan perasaan takutkan Tuhan.
"I know it's a biblical reference." Suara Kak Trisy kembali terdengar di telinga. "Tapi if I can use it with my very own tafsiran and pemahanan, then yay for me."
 Anthem by Hlovate, page 450

"Kenapa pulak Si Lee tu yang susah sangat nak faham hukum?" Dash merengus geram. "Bukan dia ke dulu yang duduk kat Jordan nu ha. Jiran sebelah je dengan Arab Saudi. Patut lagi faham hukum la daripada orang yang tak pernah duduk sana ni." Dia peluk tubuh tak puas hati.
"Are you even listening to yourself?" Kening kanan terangkat tinggi merenung Dash. "Tu stereotyping namanya. Apa kaitan duduk dekat Saudi ke Venezuela ke mana dengan hidayah Allah? Abu Jahal dengan Abu Lahab tu dulu tak ke duduk Saudi jugak? Sama zaman dengan Rasulullah siap. Ada dia orang nak faham hukum? Masuk Islam pun tak nak. Lagi melawan kut ada."
Terdiam terus Dash. 

"Don't be in such a hurry to condemn a person because he doesn't do what you do, or think as you think or as fast. There was a time when you didn't know what you know today." Haikal menuturkan rendah. "Malcolm X said that."
Anthem by Hlovate, page 525, 526 

"Kadang-kadang, untuk jauh daripada keluarga tu perlu, dan ada hikmahnya."
Anthem by Hlovate, page 579 

would this be considered as melanggar hak cipta? 
aherherher. 
sekadar berkongsi rasa. 
some of my favourite parts.
Kalau nak share semua I'd just say,
Go get the  book lah.
Worth every penny, insyaAllah.
Nak pinjam pun takde hal.
:D

Say.

Tuesday, June 4, 2013

Very, random.
***
Of having friends, with the same mental disorder. eh.

Situasi 1:
Bila sorang kawan injured and dalam fasa kebengongan. Those awkward moments then..

"Sorrylah dapat kawan macam ni. Kitorang tak reti nak sweet-sweet..Takpe2, nnt balik kte post kat wall, "SYAFAKILLAH YA UKHTIII..." buh love love sikit, gittuh."
"PLEASE, DON'T."

Situasi 2:
Bila sorang down dengan paper pertama, sorang kawan pujuk,

"Kau janganlah macam ni... Permulaan yang teruk tak semestinya menjanjikan pengakhiran yang teruk jugak.. Cuba kau tengok Saidina Umar? Mula-mula dia benci Islam, tapi akhirnya, kau tengok? antara sahabat yang dijanjikan syurga..."

Sounds normal no?

"...eh terasa baik pulak aku."

luls. it means so much more, when you're not really this ukhti fillah gittuh dengan kawan2. when you're this wat lek wat kool kind of person, and kawan2 pulak pun mcm tu.

plus tak bermaksud you use Arabic words in your conversation it'll make your friendship more Islamic. Ukhuwwaah itu bukan sekadar dizahirkan pada kalam dan fiil, tapi dirasa dalam sekeping mudghah dalam diri. lulsifyouknowwhatimsaying.

Situasi 3: Kebas kaki. Ho yeah.
"Jap tak leh bangun lagi........"
Evil smirk, "KAKI BELAH MANA?"
"noooo. please don't!"
Evil laugh.
"Aren't we friends?"
Luls.

Situasi 4:
Ni, xde spesifik dialogue to point out, tapi ceritanya dua orang kawan yang asyik bergaduh lah sangat kekononnya tapi ke hulu ke hilir asyik bersama. Ukhuwwah yang kuat sebenarnya, tahu. Hhahaha.
"Korang ni kan, kte buat cerpen Dengan Lafaz Nauzubillah kang...."

Situasi 5:
A:"Nak tolong update status?"
B:"Update lahh."
Few minutes later.
A: "I. TRUSTED. YOU."

C:"Untunglah orang tu nak kawen.."
B:"Weyy. Tu bukan aku yg tulis lah!"
C:"Habis tu sape?"
B:"Syaza!"

Note: umur-umur macam kita, jangan updatekan status pasal kawen. Bahaya, sebab it's not impossible.. sorry ma deaarr. ihih.
***
Dalam keadaan tertekan and finding escapism.

"Nak kluaq dak?"
"Jom! Each-a-cup! or Coolblog! No wait, puasaaaa. Do you mind, tunggu sampai bukak puasa dkt mana-mana? Just to kill the time?" Tengok jam. Pukul 2 lebih. Dalam perjalanan, baru pukul 3 lebih. "Erm. Tengok wayang tak?"
"POSA KOT."
"Hahah. ok ok." Diam. "I'tikaf kat masjid jom?"
Ketawa. "Dari ajak tengok wayang tu..." senyum, "Jom."

:) Thank you.

***

Bila berlaku musibah,

"Sebenarnya dah rasa ada something wrong, macam ada yang tak kena.."
"Eh?"
"Takdelah, tengok semua orang happy semacam je pagi tadi masa berkumpul.."

***
Interview session:
"Betul ke nak jadi designer ni?"
"InsyaAllah..."
"Kenapa tak nak ambik conservation? Kenapa nak jadi designer?"
"Conservation, design jugak.."
"Ok lahh. ada lah gaya interior designer.. pakai bling-bling macam ni.."
"Semua brooch berkilat, bro..."
"Eh Apa hukum pakai cantik2? tak salah kan pakai cantik2?"
"Tak, tak, tak salah pun..." :)
"Apa tanda-tanda orang bersyukur?"

Todia soalan interview untuk streamlining. . . .

"Betul ni, nak amek interior design? Jangan nanti masuk second year nangis2.. Brother, saya tak nak amek interior, nak tukar kos.."
"Sedih kan fitrah, brother... Cuma insyaAllah tak drag je..."

Agagaga.

***
Paku tak masuk dalam kayu elok2.
"Haram jadah dia tak nak masuk."
"Janganlah ckp macam tu..."
"Halal jadddah.."
-.-

***
Joined a forum on love.. cuz you were helping one of the committees...
"Rasa macam nak tutup muka dengan kotak."
"Rasa macam silap masuk talk lah."
"Aigo aigo."
no no there was nothing wrong pun dgn forum tu, bagus je. tak biased. ada 3 panels - 1 dah kahwin, 1 belum tgh buat masters, 1 pun dah kahwin tp yg lebih berusia, as in, bg pendapat as sorg ibu lah. just that, i find this topic, ntah, how do you put it.. segan? mengusik org seronok lah. tp kalau kena kat diri sendiri rasa nak lari pusing dunia, atau at the very least buat pekak. hehs. kbye.

***
of cuteness level unknown. tak jadi letak. takut kena baling batu dengan yg terlibat. luls. 


***
Birthday wishes tahun ni, semua bermakna semacam je bermakna dia. 20an punya wishes agaknya. Yang mesej semua panjang-panjang berjela, penuh dengan doa. TAPI TAPI TAPI. fon dah tak de. :(

But haa, when you found a note in the locker bila nak bersiap gi kelas, ucapan penuh doa, still sarcastic, pastu hujung skali tulis
"Anggap macam takde apa berlaku." Ahaks.

Oh and, waking up next to ANTHEMMMMM !!! Baru je terlintas dalam hati tak de sape rajin nk gi pesta buku n get me Anthem ke.... there you go, birthday gift celik2 mata. :D THANK YOU, AYU!! :')

And and you're this type yang tido awal and semua orang geram, cuz you are in a field of study where sleeping early is like, a taboo?
"Syaza tido awal jugak ke malam ni?"
"Ha ahh. nak tido dah ni."
"Alaaah. Bencinyaaa." and you thought that was just another usual response you'd get bila your rumet tahu dah nak tido.... tutup laptop n suddenly "HAAAPYY BIRTHDAY TO YOOU" with a cake.
"Kitorang nak tunggu kak sofi balik tadi, tapi syaza dah nk tido. Punyalah nak tahan tak nak bagi syaza tido lagi.." -.- k.

okey. this is very random no?
---


Just finished reading ANTHEM.
felt so close to the heart, tak tahulah kenapa.
Gaya, bahasa watak2 dlm tu, macam org2 sekeliling je rasanya. Too similar!
Plus, hlovate mmg lejen bab2 senaraikan lagu dalam novel dia, selalunya xbrapa nk relate sbb xpernah dgr, but novel kali ni, i actually knew the songs and boleh ikut dlm hati smbil baca. hohs. and the tak-semua-orang-tahu-and-appreciate little details mcm Emily the Strange, nightmare before christmas,  the mughal architecture, the muslim youth camp! and what not...
aaaand it speaks about what ive always wanted people to understand tp xterluah luah.
Allah blesses this person with the ability to touch hearts through words, and may He reward this fella abundantly,
I believe, ramai mampu jadi saksi pada syahadah yg dia bawak, and that, is priceless.

 
Design by Pocket