Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

"Of GABAK, of hearts" - SAMF, 2013

Friday, March 7, 2014

I feel like letting it out..

People were talking. We've been expecting. We all did sense it, didn't we? But didn't know it will be this impacting once it's confirmed. Well, at least that much impacting to me. I expected it to happen but I definitely didn't expect myself to feel this sad. Macam, ye lah, ingatkot dah habis hati batu dah after all this while.

Semua setuju rasanya tindakan paling baik was, beri ruang untuk sendiri dan tak berani nak menyoal bertubi-tubi. Tapi orang asyik bertanya, seolah-olah kitorang ada jawapan walhal tak pun. And as the news spread, gagahkan diri bertanya direct akhirnya.

"Heard the news. Benar belaka? Dah memang.. official ke..?"
"Dah confirm, cuma tinggal nak setelkan dengan UIA.."

Kali ni betul-betul dari tuan punya badan.
Bukan dengar-dengar lagi.

"...jangan lupa kitorang lah..."
"....akan sentiasa ingat korang. dah macam adik-adik sendiri dah korang ni sebenarnya..." AASB

Sekali lagi,
Heart, sunken.
Tears, flowed.

Group conversation some time ago:
"Elemen GABAK ada lima. Satu takde, bukan GABAK namanya." 1935
"Jadi GABA" 1937
"Atau ABAK" 1937 "Or ABAK" 1938 Serentak. "Lambat.." 1938
"GAAK" 1938
"KABA" 1938
"Takkan jadi GABAK." 1939

Hari ini, GABAK lost an element, secara fizikal.
No more GABAK.
Sentap je bila lecturer keluarkan ayat "Form a group of five."

Sentimental. Beginilah. Sedangkan resit-resit lusuh pun ada saja alasan mahu disimpan untuk kenangan, inikan pula satu jasad dengan jiwa yang hidup. You saw the flowers started to bloom, and the joy was truly yours. You begin to start and understand, to appreciate the hidden beauty.

Dah lama tak rasa perpisahan, dan ya, ini perit. I mean, yes, memang expected lah that sooner or later a friendship and this includes GABAK, will remain just a memory, a fond memory indeed, but this seems to be happening too soon. Dan serius tak sangka dengan perkenalan yang sekejap ni, boleh buat hati ni betul-betul terusik.

"Of GABAK, of hearts" "Lekat (gambar) tang sini (softboard). Lekat kat hati" - SAMF

Tapi insyaAllah, setiap pilihan yang kita buat memang akan buat jalan cerita kita berbeza, untuk mengajar dan belajar.
"We pray for everyone in GABAK jumpa hikmah sebalik bonggol-bonggol dalam hidup memasing. Lambat atau cepat, selagi napas masih ada." 1906, 11/10/2013 - AZZ
Ameen to that, sister.

Terlalu banyak perbualan yang mungkin tak intended pun untuk sentuh hati tapi memang menusuk tembus terus dalam hati, yang thought-provocative, yang mampu buat, at least, saya, berfikir dan lihat hidup dari sudut yang berbeza. and these are just a tiny wee bit of it. The rest shall stay, a memory, yang bakal terimbas, bakal diimbau balik secara tak langsung, as we go through this life. It all depends on how we see it, ey. Kalau boleh rasa nak replay balik je segala konversasi. Sangat, meaningful.

"Terlalu sayang untuk berpecah dengan group ni lepas habis project. Akak belajar banyak benda dari GABAK... Macam-macam. " HSNA

Devastating. Ini baru sorang. I don't know how am I gonna handle it if any of us ada lagi yang nak keluar sebelum I am ready for it. Ready kat sini bimakna, a time where we're all tgh tunggu masa nak keluar, that is, tengah menghitung hari untuk graduasi.

"Ini baru keluar UIA, belum keluar dunia." Allah. Allah.

Taktahu nak explain macam mana, maybe it's just me, but then again, knowing that I'm not the only one who feels the loss, GABAK really is something. I know that I've always said this,but seriously, GABAK is indeed, a memory, I treasure, I cherish.

Semester lepas Balang Bahagia penuh dengan momen GABAK, semester ni.. not anymore. It's gonna take some time to let go, but I believe semua elemen kuat. Kuat untuk terus cari makna hidup, sama ada sendiri atau dengan kawan-kawan sekeliling, dengan segala God knows apa lagi cabaran hidup.
"The fact that takde benda kekal. Tak boleh get too attached, nanti bila lost, sakit." 2355
Semua kalau masa berfikir, masa berkongsi rasa, deep-deep belaka. 
Dan ya, masing-masing dengan ragam sendiri. 
Antara pengalaman hidup paling bermakna. There I said it. Ini, memang personal, I know.
Tapi segala intipati yang terextract tu kalau boleh nak aja dikongsikan dengan dunia.
But you just can't. Kena rasa sendiri.

Moga dalam lindungan, semuanya.

The playlist:
One Last Chance - James Morrison 
93 Million Miles - Jason Mraz
Unintended - Muse
Mirror - Bruno Mars ft. Lil Wayne
Please Don't Stop the Rain - James Morrison
These Broken Hands of Mine - Joe Brooks
Holes Inside - Joe Brooks
Tell Your World - Livetune ft. Hatsune Miku
See You When I See You - Jason Aldean
Never Alone - Lady Antebellum
Invisible - Hunter Hayes



"Nah, untuk korang.." HSNA (gambar kakwe susun bunga hilang)








Everyone in GABAK owns this, as a present.
"Sempena apa?"
"Sempena kita.. berkawan?"AZZ
Awh. :'D

Candid shots tu, feveret ambe.


The little things. Belajar. Persepsi. Toyogo. Makan. Masalah dan muhasabah. Hidup dan mati. Kelisa dan hujan. Salah faham. Sudu. Kain batik. Kek. Iras mak. Celak. Family root tunggang terbalik. Ayah. Ibu. Anak. Adik. Abam. Sudi. Kambing. B dan V typos. Kuih yang sangat Hawa. Zombie. Badak sumbu. Helang. Kiosk.  Lastik. Apek. Golek. Lemak. Montet. Getah pahit dan 'penyakit hati'. Rambut. Mimpi. Kuat. Terima kasih. Krik krik. Kbai. Seru. Morning. Malam. Jaga diri. Jabbar. Gabak.

Oneness. Bonding. Skeletal. Responsibility. Engineering.






oh. I found a scribble, conteng2, unintended akronim dekat butter paper dalam kotak GABAK,
.
charGer, Aa, aBrar, Aina, hawa syaKirah/ Kakwe.

GABAK, secara fizikalnya dah takde, 

even the rest of the family masih berjumpa hari-hari,
tapi masing2 ada kerja sendiri.
takde lagi nk kena duduk n buat sekali..

but the memories stay.



And to you leaving, I doubt you'd read this but in case u stumbled upon this blog, know that everyone loves you. Love yourself, believe in yourself, stay strong and motivated. You are a great person and you'd do just great, apapun lps ni. If you need anything, Gabak is always open. 


Moga terus dalam rahmat, dalam lindungan. All the best.



"Jauh takpe, doa tu sampai." AASB, 2014
"May the Force be with us, each of us." SAMF, 2014



Biar orang yang kita kenal, yang kita kenal.
Bukan yang orang lain kenal.
Terima kasih, Tuhan.
 
Design by Pocket