Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Tentang hidup dan mati. Tentang jiwa. (uuu k.)

Saturday, April 19, 2014



AlHaqq. Talent by Aaminah F. Leulz. Kebenaran. Semua org tgh mencari2. Ok ada bbrp benda nak cakap yg mgkin xberkait pun antara satu sama lain. Here goes.

Nah. Calon penghuni neraka yang mungkin secara sedar atau tidak, pernah kita senaraikan, sekarang seronok berbicara tentang cinta dan kasih Tuhan. Penghujung cerita kita, baikkah atau burukkah, cuma akan kita tahu bila ia akhirnya tiba.

***
Dah namanya hati, susceptible to changes. Sentiasa berbolak balik. Changing for the better or even for the worse, it's still a change. Maka doa, dan terus doa moga terus-terusan terarah kepada kebaikan. Untuk diri sendiri, dan untuk yang dicintai.

***
Rindukan suasana dalam lingkungan manusia yang sentiasa nampak harapan dalam diri dan orang lain.

***
Penatlah cakap-cakap belakang. Kawan, kan?

***
Though broken, a thing may still grow. as long as it's still alive. a heart, for example.

***
Kirimkan pada Tuhan air mata, saat mulut tak mampu lagi berbicara.

***

Ok. Quick post. Tapi bakal panjang. Oh well. May it benefit.

Kisahnya merempat luar computer lab untuk kelas pagi tadi, lecturer tak datang lagi. 
Sembang random stuff dgn a very good friend of mine sambil prepare presentation untuk kelas 
malam ni.

Then another friend came, "Korang sembang pasal apa?"
"Haaa. Pasal hidup dan mati. Hidup untuk mati ke, mati untuk hidup..?" Spontan, tetiba terkeluar. Padahal tak intended pun topik tu. Saje je main-main.

"Ish korang ni.. Fikir mcm ni can drive someone crazy, tahu? That's why I refuse to think about it." He said.

Perasan mood dah serius. "Biasalah tu. Benda2 ni kita xtahu, benda limited.." I said.

but then he continued and it gets deeper. "I once read, kita semua kan tgh phase mencari, tgh searching, they say it's when you've found the meaning of life, that's when you die."

"Uuu. Deep. Kan. Macam, THAT is the beginning of life." Diam.

"Penatlah hidup mcm ni." Beliau meluah. Kerja. Kerja. Kerja. Puaskan hati orang.




"Nnt nak kerja dlm bidang ni?" I asked.

"Ntahlah. Ramai je yg berjaya, bkn dgn degree diorg pun. Kita boleh je kerja jadi apa-apa, boleh je apply apa yg kita belajar dalam whatever field."

"Yelah. Org kata, fikir mcm tulah kalau xnak stress. Kalau fikir aku nk kerja apa yg ada dlm bidang ni whatever, stress. Shift the education paradigm! Tak semestinya kita akan kerja dalam bidang yang kita belajar."

Dan belajar pun, bukan mesti dari silibus semata-mata. Belajar memaknakan kehidupan tak ada dalam mana-mana course outline. Experience. There's no certificate to verify you've gone through this and that, no one deserves the right to say you're not qualified to do smtg just because you had a different endeavor..
Everyone's trying hard to live life..

Pastu datang lg sorg. Interview beliau pulak, apa maksud hidup..?
"Bagi ambe, hidup itu maksudnya, mencari erti ketuhanan. Sebab semua orang Tuhan ciptakan kita dengan tujuan sama."

Betul. Dan kadang-kadang dalam kita sibuk cari arah, kita rasa macam makin jauh tapi Dia xpernah jauh. Dia, dekat. 2:186
Kita hidup, dengan rahmat dan kasih sayang Dia.
Moga nanti kita pulang, dengan curahan yang sama.

Then drag another guy friend masuk sekali.
"Hidup..? Is a test. For the believers, as we know lah, it's always a test from God. For those yg x share the belief maybe lain sikitlah, it may be a test to prove their worth. To prove themselves to the world. But ultimately, it's a test lah."

Indeed. Kita pun, mmg perlu prove our worth, aim for the eternal happiness.
And may we pass, dgn cemerlang. Bak kata ostat, test kita ni, test yang takde skema jawapan tapi ada contoh Past Years, soalan-soalan bocor. By looking back at history. Hasil tadabbur, hasil tafakur.

Ringkasnya, just, live this life, and prepare for the next one.




"Hidup tu, anugerah." Seorang lagi, tutup topik. 
Sekian, diskusi kaki lima. 

Tapi sebenarnya, bila diskusi soal hidup, memang takkan pernah habis.

***
"Apa erti hidup?"
"Tak jumpa lagi." Sambung "Life. You just can't help but get hurt."

***
Konversasi tiga penjuru.
A: "Get busy living. Or get busy dying."

Jeda.

B: "Hidup untuk mati. Sebab in the end, mati tu sebenarnya hidup."
C:"Get busy dying, to live."

Serentak.


***
Banyak benda berlaku. Nantilah..kot. hee.



KJCup :)


Annual Grand Dinner 2014. Special Task.

Iftar dan Solat Hajat


Klang Bus Station Runtuh. Eh.

0 org bernyanyi riang.:

 
Design by Pocket