Ziarah

ATTENTION : You will need to click on the title of each article to read the full post, yang mana rasa macam tergantung..

Harapan.

Sunday, June 29, 2014

"The past matters, but only as a reference point untuk tengok sejauh mana kita dah berubah." Tak perlu buang jauh-jauh, takut nanti kalau terbuang terus, kita lupa benda tu salah, dan kita asyik ulang balik... Tapi macam mana pun sebenarnya, memang kita takkan kebal daripada dosa.

Cuma asasnya yang kita selalu lupa, our sins can never be greater than Allah's mercy.
Minta.
Seek.
"When God puts you in a situation where no one can help, He really means business - one on One."
***

"Kekadang kita rasa benda tu musibah, tp benda tu sbenarnya perancangan Allah, kan? Nak ajar kita something untuk... get better."
"..untuk luruskan niat..untuk baiki diri.."
"..untuk bersihkan hati.. untuk menjadi seorang insan, individu muslim yang lebih baik.."
Kerana akhirnya menjadi baik itu fitrah.

***
"Hidup, kalau takde masalah, takdelah muhasabah."

***
"Datang talk semua ni, tapi sentap masa tu je lah. Lepas tu lupa balik. Muhasabah, lepas tu menangis sekejap lah.. then you know lah.."
"We human, we forget. We need to always be reminded. Keep me in your du'aa."
"Keep me in yours."

 --- note to self, and whoever is reading. Ramadhan kareem, Allahu akram. :)


kasut ambe jangan dibuang.

Saturday, June 21, 2014

Segala pengalaman hidup, segala ceritera suka duka,
mahu saja dikongsikan dengan teman-teman seperjuangan di sekolah dahulu.
mahu saja diluahkan segala persoalan, segala rasa khuatir, rasa bersalah.
i wanna meet them so so badly, dan ceritakan semuanya.

tapi, kalian.. tahu? I'm still so afraid that you'd too, be among the... judges.
kerana akhirnya, environment kita, tetap berbeza.

ntah. tak tahu kalau nk cerita, nak cerita dekat siapa.
in the end, cerita-cerita, luah-meluah dengan diorang, yang at least berkongsi 'saiz' kasut yang sama,
walaupun tak kongsi kasut tu sndiri.
at least they know, a tiiiiny bit of what it's like to walk in this particular size of shoes.

daripada yang tengok kasut dari balik tingkap kaca.
atau yang sekadar tengok kita beli kasut.
atau yang sempat tengok kita pakai, sampai melecet sekalipun.

ntahlah.
kawan, sungguh, saya mahu percaya kalian tak akan mengecewakan saya andai saya ceritakan segalanya.
sungguh, saya tahu teman-teman saya bukan jenisnya suka menghukum itu dan ini.
tapi sungguh yang sedikit pasti, kalian tetap takkan faham sepenuhnya.

tapi tetap saya risau benda yang saya takut, jadi jugak.
saya tak mahu jadinya nanti, saya pinjamkan kasut saya pada kalian,
kalian cuba .
dan kalian lihat kondisinya, lusuh amat barangkali, dan kalian terus buang jauh. tinggalkan saya tak berkasut.
nak cari balik kasut tu satu hal. nak beli kasut baru satu hal.

kasut kecik ni, jumpa tepi jalan. tak bertuan. 
. . .

amende ambe merepek ni.
kbai.

Of Semester 2...Year 2... eh tak.... belum, belum lagi.

Saturday, June 7, 2014

Sebenarnya dah seminggu cuti, qadha tidoq, makan dan makan mengumpul kembali lemak-lemak yang hilang. Eh.
Leuls.
Esok. Esok. Esokkk is the day~~! InsyaAllahhh
Akhirnyaaa the first one in the batch to get married~~~
Barakallahulahuma Ilah dan pasangan~~ 

Status  muka buku untuk ditempek buat sementara waktu, till then!

Hiks. Dah habis exam. 
Ethics and Fiqh for Everyday Life. 
Hihi yep no kulliyah-required final paper this semester~~~ 

***
Ramadhan's coming insyaAllah, lebih kurang sebulan lagi. Moga berkesempatan.

Once, dalam salah satu kelas ni, Dr Abbas pernah cakap;
"Ramadhan is where people somehow transformed into angelic beings,
and there's nothing wrong with that..
As long as we are still breathing, we still have the time to clean, to purify ourselves." Paraphrased.

kan. 
"Don't try to stop someone who is so enthusiastic for their deen."
Don't mock a person's effort to become their better selves, bila-bila pun, mana-mana pun. Kalau nak menegur, biarlah kena caranya. Just, don't ridicule, drop the sarcasm. Let's not be cynical and skeptical in this.
"When akhlak is missing, it causes arrogance. That's when we act as if we're the only one entering Jannah. The Prophet s.a.w, was not like that."

"Know what being conceited is? It's when someone's head is expanding while the brain is shrinking."

Surround ourselves with positive people, or be the positive one.
Dah namanya hati, susceptible to changes.
Sentiasa berbolak-balik.
Be it a change for the better, or even for the worse, it's still a change.
Maka doa, dan terus doa moga terus-terusan terarah kepada kebaikan. Untuk diri sendiri, dan untuk yang dicintai.
Untuk semua.

***
Orang selalu ingat soal hati ni benda remeh, benda leleh je.
"A la wa inna fil jasadi mudhghatan.."
Bahawa di dalam tubuh itu ada seketul daging..
"..iza solahat, solahal jasadu kulluhu"
Bila ia elok, maka eloklah seluruh tubuh.
"..wa iza fasadat, fasadal jasadu kulluhu,"
Jika ia binasa, binasalah satu jasad.
a la wa hiya, al Qalb."
Truly it is the heart.

***
End, of Semester 2, Year 2.
Alhamdulillah 'ala kulli hal.



From my doodle account, duudle @ instagram

O The Turner of hearts, make my heart steadfast and firm upon your deen. || 
Wahai (Tuhan) yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami pada agamamu
 
Design by Pocket